Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

About This Club

Een club gewijd aan de bekendste beschermer van weduwen en wezen van het Vlaamse stripland.

 1. What's new in this club
 2. de verboden berg idd een goed album, maar de stijlbreuk op het laatste blijf ik doodjammer vinden.
 3. Op vakantie heb ik speciaal deze albums nog eens gelezen, het is klassiek b-film vampier horror scenario die best indruk zal gemaakt hebben als jongeling. Het leest vlot en de horror sfeer zit er volledig in maar ik mis wel het epische dat De Verboden Berg bijvoorbeeld wel heeft, nog steeds mijn favoriete album al moet ik die nog eens herlezen wegens veel te lang geleden.
 4. Safari heb ik begin jaren 90 gekocht als kind op rommelmarkten, eigenlijk puur omdat ik het mooi vond om naast het rood van sus en wis, blauw van bessy en het paars van R&B ook nog gele covers te hebben. Jerom heb ik me nooit aan gewaagd. Safari vond ik wel nog iets hebben. Er is wel één deel van de strip waarvan ik er nooit ben in geslaagd er een deftig exemplaar van te kopen, het 'plastiek' van de omslag komt los, en bij alle andere die ik ooit heb gezien is het van hetzelfde.
 5. Bedankt voor dit weetje, heel interessant. Dit album (en de andere in deze cyclus) is altijd al een van mijn favoriete Rode Ridders geweest. Werd dat dan vooraf in de krant gezegd dat de de reeks werd stopgezet en dat de Rode Ridder waarschijnlijk het loodje zou leggen?
 6. absoluut geweldig album. Rond deze nummers zijn veel geweldige albums verschenen wat abrubt werd tenietgedaan eens de Horst cyclus begon
 7. Ik was al lang geen kind meer toen dit verhaal verscheen. Ik herinner me wel dat het een heel andersoortig album was dan ik gewend was. Veel gruwelijker en wreder natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat als je dit als kind las, het de nodige indruk maakte. De hoogtijperiode van Biddeloo lag voor mij tussen de albums 50 tot 75. Daarna werden de tekeningen en scenario's rap minder. Gelukkig waren er af en toe nog wel lichtpuntjes.
 8. Ik was in die tijd als kind een heel erg grote fan van de reeks en kleur of niet maakte mij eigenlijk niet veel uit.
 9. Tiens, je hebt gelijk. Ik heb altijd gedacht dat Safari voor Biddeloo's werk aan de RR kwam, maar dat werd inderdaad gelijktijdig gemaakt. Karel moet goed doorgewerkt hebben in die tijd.
 10. Was dat ook niet omdat het een van de eerste albums in kleur was? Ik denk dat het album in z/w iets minder indruk zou gemaakt hebben. Maar dat het album uit de gouden eeuw van Biddeloo's RR kwam, leidt geen twijfel.
 11. Meer info over de inspiratiebron https://www.roderidder.net/nl/uitgaves/inspiratiebronnen/1722-michael-mann-the-keep Een groot deel uit de film ... The Keep https://www.youtube.com/watch?v=nt7B0OD-wE8 Ik vind de versie van Biddeloo wel veel angstaanjagender dan Molasar uit de film. Vrykolakas deed me huiveren als kind.
 12. Een van de absolute hoogtepunten uit de reeks!
 13. Heeft er iemand lezersbrieven uit die tijd of hoe werkte dat voor Twitter?
 14. Er moest een reeks sneuvelen omdat Vandersteen een nieuwe reeks ging lanceren die in de krant moest voorgepubliceerd worden. Dit was Safari. En omdat Vandersteen zijn interesse in de Rode Ridder verloren had was deze reeks het uitverkoren slachtoffer. De lezers en Biddeloo zelf dachten daar anders over en omdat Karel toch al de tekenaar was van en Biggles en De Rode Ridder schoof hij handig Biggles naar de uitgang. Trouwens na de gebruikelijke Vandersteen aanpak van nieuwe reeksen ( eerste paar albums van zijn hand ) werd ook Safari op Karel zijn bordje geschoven. Dat bordje was toen een enorme plateau met De Rode Ridder, Karl May en Safari allemaal van de hand van de heer Biddeloo.
 15. Lijkt een populair discussie-album te zijn
 16. Uit de RR-story van de SSZ Vandersteen wou met de reeks stoppen. In DE BARST IN DE RONDE TAFEL werd nog een laatste megaschurk gelanceerd, Bahaal, en die zou in DE LAATSTE DROOM (deel 41, 1969) uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van koning Arthur en koningin Guinevere. Dit laatste album baadde in een vrij depressieve einde-van-dewereld-zoals-we-die-nu-kennen-sfeer. Na een dramatisch einde aan het epos zou Vandersteen zich weer op andere reeksen kunnen concentreren. Lezers van de kranten waarin DE RODE RIDDER werd voorgepubliceerd, reageerden echter en masse op het stopzetten van de reeks. Ook Biddeloo zelf vond dit jammer, en hij kon Vandersteen ervan overtuigen om de reeks verder te zetten. Uiteindelijk werd dan in de plaats de avonturenreeks BIGGLES stopgezet. De Rode Ridder zelf stierf niet in DE LAATSTE DROOM, alhoewel Vandersteen dat wel van plan zou zijn geweest moest de reeks definitief stopgezet zijn. Johan werd dan maar weer een dolende ridder die de idealen van Arthur verder zou verspreiden.
 17. Er is een verschil tussen een serie die sneuvelt en het hoofdpersonage dat sneuvelt.
 18. Volgens diverse sites zou er een serie moeten sneuvelen in die periode. Na tussenkomst van Biddeloo is het Biggles geworden. Er zijn hier mensen die daar veel meer over weten denk ik.
 19. Was het effectief de bedoeling dat Johan zelf ook stierf? Dat Vandersteen nevenpersonages liet stierven, hoe belangrijk ze ook waren, kan ik nog begrijpen. Maar het hoofdpersonage?
 20. Biddeloo heeft er toch een mooi vervolg aan kunnen breien met de daaropvolgende albums. Wat wel opvalt is dat iedereen plots leek vergeten te zijn dat Arthur een zoon had. Allemaal last van collectief geheugenverlies.
 21. Is dit niet één van de eerste albums waar ooit een continuiteit werd veranderd. Dwz. Daarvoor was het Johan komt aan, beleeft avontuur, en op het einde en begin van volgend album zijn we weer terug naar af. Hier sterven hoofdpersonnages. Games of Thrones in 1969.
 22. Het verhaal (Wikipedia) Bahaal, de Prins der Duisternis slaagt erin het zwaard Excalibur van Koning Arthur te stelen. De Rode Ridder en Lancelot worden eropuit gestuurd om het terug te veroveren. De ridders dringen ongemerkt de burcht van Bahaal binnen en Johan kan verhinderen dat Bahaal het zwaard vernietigt. Ze vinden het zwaard en brengen het terug naar Camelot. Een groot leger onder leiding van Bahaal trekt nu ten strijde en Koning Arthur rijdt hem met zijn leger tegemoet. De koning geeft ridder Lancelot het bevel om over zijn vrouw Guinevere te waken maar hij kan niet verijdelen dat ze sterft door giftige dampen uit een vaas die aan Bahaal behoorde. Arthur ontvangt de boodschap van de dood van zijn gemalin net voor de strijd maar tracht de veldslag te vermijden door Bahaal uit te dagen voor een persoonlijk duel. Maar vooraleer dit duel kan beginnen stormt het leger van Bahaal naar voor waardoor een veldslag onvermijdelijk is. Tijdens de strijd komen Arthur en Bahaal tegenover elkaar te staan en wordt de Prins der Duisternis dodelijk gewond door de koning. Met zijn laatste krachten kan deze net voor hij sterft Koning Arthur doden. Het leger van Koning Arthur wint de strijd maar het einde van het tijdperk van de Ronde Tafel is aangebroken. Over het album Het was de bedoeling dat in dit album Johan stierf en de reeks zou stopgezet worden. Zowel de krantenlezers als Karel Biddeloo konden Willy Vandersteen overtuigen toch verder te gaan. Dit lijkt dus een interessant album in de groei van Karel Biddeloo om dit forum te starten. Vul aan, voeg weetjes toe, discussieer en neem eens van de gelegenheid gebruik om het verhaal eens te herlezen.
 23.   • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up
×
×
 • Nieuwe aanmaken...