Ga naar inhoud

Lük Bey

Members
  • Aantal items

    1.223
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Profile Information

  • Locatie
    Spanje
  • Geslacht
    Niet belangrijk

Contact Methods

Recente bezoekers van dit profiel

2.494 profielweergaven

Lük Bey's Achievements

  1. Wow! Niemand hier heeft 'Tombstone' (1993) genoemd. Welaan: Tombstone. Dat jaar kwamen er twee rivaliserende films over hetzelfde onderwerp uit, de andere ('Wyatt Earp') ging roemloos ten onder. Is mogelijk ook goed maar ik heb hem nog niet gezien. Andere recentere westerns, zeker niet allemaal klassiekers: - Maverick (1994) - lichte kost maar goed gemaakt, vol cameo's voor western- en country-iconen - Silverado (1985) - heel degelijk, aan te raden voor wie van 'Young Guns' houdt. met een piepjonge Kevin Costner - Quigley Down Under (1990) - speelt zich af in Australië, een minder bekende slechterik-rol voor Alan Rickman - Pat Garrett & Billy the Kid (1973) - van Sam 'The Wild Bunch' Peckinpah, met Bob 'Knockin on heaven's door' Dylan in een klein rolletje - Bandidas (2006) - ook bijzonder lichte kost maar leuk - The Quick & the Dead (1994) - Sam Raimi en Sharon Stone spelen met spaghettiwesternclichés en ongewone special effects, met Gene Hackman en enkele toekomstige supersterren in bijrollen - The Long Riders (1980) - met als gimmick dat een stel historische desperadobroers - oa Jesse & Frank James - door échte broers gespeeld worden: James & Stacey Keach, de Carradines, de Quaids... - Purgatory (1999) - low budget western met B-listers, heeft alle clichés maar een originele twist, die beter niet gespoilt wordt - The Lone Ranger (2013) - was een verrassende flop, maar persoonlijk vond ik die helemaal niet slecht Ik heb ooit eens op een paar weken tijd enkele tientallen spaghetti westerns bekeken. Er bestaan er honderden, allemaal in een periode van ca. 15 jaar gefilmd hier bij mij om de hoek. Stuk voor stuk supergoedkope films, enorm repetitief (tot de acteurs en locaties toe) en voorspelbaar ondanks de eindeloze double crosses, de Sergio Leone-films steken er met kop en schouders bovenuit. Toch zijn er daarnaast nog enkele de moeite waard: - Death rides a Horse (1967) - Sabata (1969) - The big Gundown (1966) - Django (1966) is een klassieker al ben ik er persoonlijk geen fan van - The great Silence (1968) is ook niet één van m'n favorieten maar verdient toch een vermelding op een stripforum : (Is ook één van de weinige waarvan je het eind niet ziet aankomen.) Wat veel van die films wel hebben geleerd van de 'Dollars'-trilogie, is hoe ze met weinig geld hun films toch episch konden laten aanvoelen: overweldigende muziek en kunstige cinematografie! Meteen een gelegenheid om nog eens een oude video te pluggen:
  2. 17793 dagen waarvan 8871 (iets minder dan de helft) in de 21ste eeuw. Dus over 51 dagen precies even lang in de 20ste en in de 21ste eeuw geleefd: 5 juni! Ik heb al een reminder op m'n telefoon gezet.
  3. Hij zei 'muv'. Ik veronderstel dat dat voor 'met uitzondering van' staat. Ik vind die film lang niet de slechtste van de reeks. Het belangrijkste verwijt is dat hij wat te veel aanvoelt als een Bourne film en te weinig als een Bond, maar Bondfilms hebben zich altijd wel wat aangepast aan wat in de mode was. Ik vind hem beter dan 'Skyfall' mt z'n absurd tot in de puntjes getimede plan van de slechterik. 'Casino Royale' zit ook in m'n top drie favoriete Bondfilms maar het mag voor mij inderdaad wel weer wat luchtiger. Zelfs die eerdere 'ernstige' periode (met Timothy Dalton) had toch nog een generaals met een privé-oorlogsmuseum.
  4. The 'man in black' nam zichzelf minder serieus dan anderen doen. Muzikaal is het een doorslagje van één van zijn bekende songs, hij moet er niet lang aan gewerkt hebben. Naar het schijnt enkel gemaakt om onder een platencontract uit te komen.
  5. Die Youtuber kan er trouwens wat van. Hij heeft me er zelfs van overtuigd dat de Marvel-films en Tarantino's gangsterfilms met mekaar verbonden zijn. Voor wie vertrouwd is met beide universums: krankzinnig en zeer entertainend.
  6. The Rock is de tweede beste uit deze lijst (na Enemy of the State) en die video heb ik ook gezien vorig jaar. Zéér overtuigend . Blijkbaar was Arnold Schwarzenegger originele keus voor de rol die Nicolas Cage speelt; zoals ze bij 'Honest Trailers' zeggen: doesn't work.
  7. Die heb ik zelf ook pas recent voor het eerst gezien, en was aangenaam verrast. Slaagt erin om iets wat eigenlijk pure science fiction is een tijdlang plausibel te maken, totdat er naar het einde toe wat plot holes de suspension of disbelief onmogelijk maken. Naar het schijnt (=volgens de originele scriptwriter) was het script waterdicht maar hebben ze er bij de productie dingen ingestopt die dat teniet deden.
  8. 'Ikki Mandara' maar de protagoniste is geen westerling Bij 'westerling in het verre oosten' denk ik spontaan aan de reeks Theodoor CLeysters. Ik ben niet zeker of hij in China komt tijdens zijn omzwervingen, maar in elk geval spelen zijn avonturen zich goed 25 jaar na de bokseropstand af.
  9. Redelijk optimistisch artikel in The Guardian vandaag over de Franse stripwereld. https://www.theguardian.com/books/2024/feb/06/france-comic-book-tradition-is-hitting-new-heights
  10. Dat uitgerekend Cambré als 'woke' weggezet wordt, is wel ironisch. Die term is precies een soort algemeen klaagetiket geworden. Maar dat er geklaag ging zijn, was te voorspellen van zodra er werd aangekondigd dat het ging veranderen. Op dit forum zijn er ook al die afhaken voordat er één pagina gepubliceerd is. Als het niet hetzelfde is als de vorige 164 albums, 'hoeft het niet meer'. Deze stijlbreuk is inderdaad geen voor de hand liggende keuze aangezien er al verschillende tekenaars / gedoodverfe opvolgers ingewerkt waren in de personages en de serie, maar volgens mij wil Merho de vergelijking met zijn eigen tijdperk juist vermijden.
  11. Maar het is dus dat eiland geworden. Ik vind dat huis van Will heel mooi getekend, maar het lijkt me maar koud en onveilig, en wat is dat voor een vijandelijke golf die daar op af komt? Het is tenslotte een 'leukste woonplaats' toernooi en niet 'favoriete strip / tekenaar'. Het verbaast me dan ook dat er zoveel mensen liever daar zouden wonen dan op een warm paradijselijk eiland, beschut tegen het zeldzame slechte weer, met een klaterend stroompje en volkomen rustig: Van het huis zelf zijn er niet veel andere afbeeldingen, maar het is duidelijk klein maar fijn. Ik woon zelf in een klein verborgen huisje in Spanje, en ik kan bevestigen: als het bijna altijd mooi weer is, moet dat niet meer zijn.
  12. Oei, tien stemmen achter! 'k Zal nog gauw eens een ultieme lans breken, al vind ik die Will ook wel een fijn prentje. Het is waar dat die Franka-prent uit één van de vroegere albums komt, en dat Kuijpers in latere albums (nog) veel meer werk van z'n dekors maakt. Ik had eerst een ander eilandhuis in gedachten, maar in het verhaal wordt dat niet meer bewoond, laat staan door één van de personages: De tekenstijl is heel wat gestileerder en dat komt m.i. vooral de dekors te goed. Het is ook duidelijk dat oud Henk hier veel plezier aan beleeft, vaak wordt een lokatie (en heel de voorgeschiedenis) uitgebreid belicht ook als het helemaal niet van belang is voor de plot. Ik had deze half-onder-water-villa ook in gedachten, eveneens uit een later album, maar het is evenmin de woonplaats van één van de personages: Tussendoor even het duizelingwekkend tekenwerk van Henk Kuijpers aanprijzen. Zijn dekors zitten boordevol details, wat niet iedereen aanspreekt maar mij dus wel. Ik vermoed dat hij zelf niet vaak reist, maar toch weet hij al die exotische lokaties zo veel authenticiteit mee te geven. (In Antwerpen is hij waarschijnlijk wel geweest) Hij maakt zo tientallen grote prenten die niet eens in de strip voorkomen! Ik ben eens bij hem in z'n studio geweest, en het enthousiasme waarmee ie over z'n nieuwe album bezig was, ik wou dat ik dat had. (Dan was ik al verder dan 13 pagina's in dat album waar ik drie jaar geleden aan begnnen ben.) Hij moet toen al 72 of zo geweest zijn, maar in tegenstelling dat andere oudere tekenaars, valt dat niet aan z'n werk te zien. Nu heb ik zelf wel een zwak voor de vroegere albums, die waren wat braver en ronder en sympathieker. Bijna had ik het dakappartement van Franka genomineerd, of het kasteel De Weelde met dat atelier in de torenkamer:
  13. 2053 dacht ik, toen ik dit tekende. Maar afgaande op eerdere berichten hier schijntdat dus niet te kloppen.
  14. Me dunkt dat dat hondenhok het iets te veel van z'n iconische status moet hebben, eerder dan dat wat we het ook echt leuk vinden. Fijn dat de underdog onverwacht goed stand houdt, zelfs Yncke had niet eens gemerkt had dat haar eigen inzending gelijk was gekomen. En terecht: mooi prentje, mooie strip!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...