Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

Peter Motte

Members
 • Aantal items

  3.936
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over Peter Motte

 • Titel
  King of Off Topic

Contact Methods

 • Website URL
  https://andreasmartens.wordpress.com/

Profile Information

 • Interesses
  vertalen, correcties, van technische teksten, strips, it-teksten, brontalen Frans, Engels, Duits, doeltalen Nederlands (België en Nederland)
 • Geslacht
  Niet belangrijk
 • Beroep
  vertaler, proeflezer, redacteur, Frans/Engels/Duits -> Nederlands

Recente bezoekers van dit profiel

2.285 profielweergaven
 1. Bestaan er strips getekend door moslims? Met die vraag loop ik al enkele jaren rond. Je weet dat je Mohammed niet mag tekenen. Je kunt wel strips maken zonder Mohammend te tekenen, maar dat soort regels breidt zich soms uit naar andere onderwerpen. Er is in de Christelijke geschiedenis ook een periode geweest waarin mensen niet mochten worden uitgebeeld. Dat is de periode van de iconoclasten. Die heeft zo'n 100 jaar geduurd. Op schilderijen uit die periode worden alle rollen van mensen vervuld door dieren, alsof alles een scène is uit Reinaert de Vos.
 2. Ik denk dat 2dehands.be nog een beetje in een overgangsperiode zit. Naar aanleiding van een recent bod kreeg ik de volgende e-mail (ik heb de naam verwijderd, om te vermijden dat jullie aan iemand denken die er niets mee te maken heeft): Overigens had ik snel door dat die XXX niet betrouwbaar was. Bij de jongste conversatie die ik voerden verscheen er onderaan ook een knop om de koper te beoordelen. Dat was in het begin waarschijnlijk nog niet helemaal geïmplementeerd.
 3. Rik Ringers werkt wel degelijk regelmatig als journalist. Hij is trouwens verbonden aan de redactie van een blad. Kuifje niet. In Kuifje in de Sovjet-Unie werkt K wel aan een reportage, die ook wordt gepubliceerd, en waarna hij in Brussel als een held wordt onthaald. In het volgende album, Kuifje in Afrika, probeert hij biv. vermomd als giraffe een natuurdocumentaire te maken. Verder herinner ik me niet veel van zijn activiteiten als reporter, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Rik Ringers heeft ook niet de padvindermentaliteit die Kuifje bijv. wel toont in het begin van De Blauwe Lotus. Niet alleen worden de vrienden en kennissen van Rik Ringers vaak bedreigd, maar hij is ook een onderzoeksjournalist. Het is meer door zijn nieuwsgierigheid als reporter dat hij overal in neust, niet omdat hij een edele ridder is. Ik zou hier ook willen verwijzen naar de Nederlandse onderzoeksjournalist Peter R. De Vries (waar ook een stripreeks over bestaat), die écht bestaat, en ooit iemand uit de gevangenis heeft gekregen die er onterecht inzat. De gevangene was veroordeeld door een gerechtelijke dwaling, maar het Nederlandse recht erkende niet het bestaan van gerechtelijke dwalingen. De Vries heeft de zaak kunnen laten heropenen en het gerecht heeft de dwaling moeten toegeven, wat eigenlijk een enorme overwinning op het systeem is. Ook bij De Vries kwam dat door zijn functie als onderzoeksjournalist. Dus er wordt hier onze brave Rik het een en andere aangewreven dat niet klopt. @Tom B het waren de delen 64 en 65. Maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk.
 4. Gisteren nog eens Rik Ringers gelezen, en er zitten geen seksscènes in, maar Rik Ringers heeft wel een relatie met die Nadine, het nichtje van de commissaris. Hij is ook niet een zelfopofferende padvinder, want in veel gevallen worden mensen uit zijn onmiddellijke omgeving of hijzelf rechtstreeks bedreigd, zodat hij niet veel anders kan dan optreden. Veel van die ideeën die hier vorige week over RR werden gepubliceerd, kloppen dus niet. Dat is me wel meer opgevallen als ik eens het een of ander lees of herlees uit een voorbij tijdperk. Vorig jaar viel me in Jules Vernes "De jacht op de meteoor" op, dat daar heel veel humor in zit.
 5. Rik Ringers zijn komische detective/thrillers. Je moet geen eisen opleggen aan iets waaraan het zelf niet wil voldoen. Tegenwoordig is er die Spirou van Un peu plus loin vers l'horreur (zou me niet verbazen als ze in het 3e deel in een concentratiekamp belanden). Is dat slecht? Nee. Maar het is niet meer de avonturen-Robbedoesl van vroeger. Nochtans is er wel vraag naar dat soort zaken. Tegenwoordig lijkt de functie van R&K te zijn overgenomen door de reeks Zwendel van Munuera. Het probleem is waarschijnlijk alleen maar dat er momenteel geen mensen zijn die zich genoeg geïnspireerd voelen door R&K om nog iets in dezelfde trant te maken. Die reeks heeft een enorme geschiedenis, en op de duur wordt het voor een scenarist erg moeilijk om daar nog iets mee te doen. Dat lukt Munuera blijkbaar wel met Zwendel, omdat die minder aan bod kwam en meer een onbeschreven blad is. Er is ook een nieuwe poging om Baard en Kale leven in te blazen. Ik weet niet of dat lukt. In mijn jeugd las ik sommige B&K's voortdurend opnieuw, maar mijn voorkeur ging uit naar de allereerste met Stomp. B&K in New York boeide me veel minder. Amber en Akka, dat sommigen van jullie misschien niet kennen: daarmee amuseerde ik me geweldig, tot ze van scenarist veranderden. Als nu een stoere jongen als Buck Danny niet aanslaat, dan is het misschien omdat er geen scenarist meer is die daar nog iets van kan maken. En laten we wel wezen: ik las niet alles van BD graag. X-15, ja, dat kon niet stuk. Maar een BD die liefdesproblemen heeft of een kroost sticht....? Ik zou er echt niet aan hebben willen beginnen. Ik wou die opengewerkte tekeningen van vliegtuigen, niet de zieleroerselen van BD et Co. Overigens: toen ik een jaar of twee geleden Oktaaf Keuninck, las, was ik er eerlijk gezegd niet kapot van. Zooo geweldig was dat ook niet. Nero trouwens ook niet. Dingen beoordelen uit je jeugd wordt altijd verstoord door de jeugdherinneringen die erover liggen. Ik ben ook altijd een groot liefhebber geweest van Yoko Tsuno, maar als ik nu zie hoe ze zich in Trio in het Onbekende gedraagt tegenover Karpan, dan denk ik wel eens: ze had na één uur in die grotten dood moeten zijn. Toegegeven, dat is overdreven. Maar het gemak waarmee ze zich uit zo'n situatie redt is niet realistisch. Maar als tienjarige kan je dat geen moer schelen. Toen ik de eerste keer Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark zag, merkte ik ook niet dat het compleet onmogelijk is dat Indiana zomaar die grote steen uit de piramide duwt. Let wel: dié held is geïntroduceerd in de jaren 80. Dat is lang na de jaren 50 en eind de jaren 40, toen helden zoals Buck Danny verschenen. Er is in die zowat 40 jaar dus niet echt iets verandert.
 6. Ik betwijfel toch ook of de hedendaagse gemiddelde hoofdpersoon "voller" is dan de gemiddelde hoofdpersoon uit bijv. de jaren 50. Zou er niet vooral een smaakverschil zijn? Dat we nu andere kwaliteiten van een hoofdpersoon willen dan toen? En zijn we niet een beetje appelen en peren aan het gelijkstellen? Is Rik Ringers "leeg"? Misschien wel, maar ik zit altijd te gniffelen terwijl ik het lees. Met "Bouncer" zit ik niet te gniffelen. "Bouncer" is geen gniffelstrip. Ik heb het dus niet zo voor de grote afkeuring van de hoofdpersonen uit oudere strips, en grote goedkeuring van die uit de huidige. Volgens mij worden er wat te veel kinderen met badwaters weggegooid en de fouten van de nieuwe kinderen door de vingers gezien, een beetje "mijn kind, schoon kind".
 7. Jij had The X-Files van gisteren eens moteen zien .... Misschien ook nog dit: ik heb een probleem met e-mail. Sommige mails bereiken mijn ontvanger, maar als hij antwoordt, krijg ik niks. Als ik een andere e-mail-account gebruik, krijg ik net het omgekeerde effect. En om het te zeggen zoals het is: de helpdesk is soms echt niet hulpvaardig. 🙄
 8. Die krijgen allemaal een afbeelding "No Pic" of zo. Je ziet dat massaal veel op internet. Niet alleen omdat diensten sluiten, maar soms ook omdat gratis diensten maar een beperkte geheugenruimte toelaten, zodat de gebruikers oude afbeeldingen verwijderen. Er moeten er ook heel veel zijn sinds Proximus de skynetblogs opdoekt. Zomaar. Pardoes. Daarom ben ik geen groot liefhebber van de cloud. Je mag alleen maar in de cloud zetten, als je denkt dat je het kunt missen. Anders hou je het beter op je eigen geheugens.
 9. Ik vind dat je ergens gelijk hebt: als je verregaande medische toepassingen verbiedt, dan zullen normale mensen die niet krijgen, maar de rijken zullen altijd een uitweg vinden.
 10. De moordenaar van J.F.Kenndy was een ex-marinier, en hij had helemaal geen vierkante marinierskop.
 11. Peter Motte

  Originelen

  Zo'n mislukte "achter glas foto" Ik heb ooit daaagen nodig gehad om eindelijk de zon in de goeie hoek te hebben om een smurf van 1 meter hoog in een etalage te kunnen fotograferen.
 12. Dank, maar wat is die bron dan? De Getekende Reep? Uigeverij Bonte? Peter Bonte? Of misschien HugoKé?
 13. In de VS zijn ze een beetje voor met e-boeks t.o.v. ons, en daar merkte men in het begin inderdaad een terugloop van de verkoop van papieren boeken. Maar die terugloop is stilgevallen. De slachtoffers waren de goedkoopste uitgaven, trade paperbacks. De rest heeft het niet echt gevoeld. Ik ben dus nog niet zo zeker dat e-boeks en andere e-prullaria zu snel het papier zullen verdringen. Ik zie in de boekhandel ook nog altijd veel torens met wenskaarten. Want, geef toe, zo'n e-card wekt toch altijd de indruk dat ze er zich zomaar vanaf maken. Alsof het hun niet kan schelen. Alsof ze een cadeau geven waarvoor ze niets over hebben. En met boeken zie ik dat dus ook. De gemiddelde Vlaming koopt 2 boeken/jaar. Dat is dus niet meer dan om af en toe iets cadeau te doen. En dat zie ik nog niet zo gauw veranderen in cadeau doen van e-boeks. Ja, de it wil ons anders wijsmaken, want zij verdienen aan die e-boeks. Maar ik zou maar niet te gauw alles geloven wat die slinks opgezette reclamecampagnes van it-bedrijven ons willen doen geloven.
 14. Ben ik de enige hier die onlangs een mail van 2dehands.be kreeg i.v.m. het gratis verlengen van zoekertjes?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...