Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

De Gehaaide Dolfijn

Members
 • Aantal items

  132
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

674 profielweergaven
 1. Ik weet niet exact wat de klacht is over het taalgebruik, maar ik vind het eigenlijk ook een tikske Hollands voor een Vlaamse strip. "Klotevlot" in plaats van "kankervlot" en "dat'em" in plaats van "dat'ie" klinken beter, nee? Maar bon, ik vond Sam vroeger een heerlijke strip.
 2. De Mekanik in Antwerpen heeft altijd een stapelke liggen.
 3. De mijne mag door Emmanuel Guibert. Zijn werk rond zijn vriend Alan ("De oorlog van" en "De jeugd van") behoort tot de beste strips die ik ken. Guibert vermijdt navelstaarderij en gefilosofeer maar schetst via een aantal anekdotes een mooi beeld van een gewone man (nu ja, wel iemand die tegen de nazi's vocht natuurlijk). Dat wil ik ook. Een algemene indruk van mijn leven gekoppeld natuurlijk aan die paar scènes die écht bijzonder.
 4. Kuifje: Het Geheim van de EENhoorn
 5. Quasi hetzelfde artikel als uit Cinevox staat ook op hln.be https://www.hln.be/showbizz/film/urbanus-animatiefilm-in-de-maak-de-vuilnisheld~ab583b62/
 6. Ja, dat komt uit een aflevering van Community. Ik meen mij te herinneren dat het één van de latere seizoenen is. De zwarte acteur is Donald Glover.
 7. Maar als je dat als maatstaf van "gedateerd" gebruikt, is alles van voor het internettijdperk gedateerd (en blijkbaar bijgevolg onleesbaar). Niemand leest nog ooit een Agatha Christie want de politie gebruikt daar geen DNA-stalen, niemand kijkt nog ooit naar The Godfather want die maffiosi hebben geen Gsm's, ...
 8. De realiteit overtreft (weer maar eens) de fictie in De Sporen van het Toeval waarin Paco Roca het leven van Miguel Ruiz vertelt. Ruiz was een overtuigde Spaanse anarchist die op het einde van de Spaanse Burgeroorlog naar Algerije vlucht en daar betrokken raakt in WO II en de wapens afneemt tegen de fascisten. Het boek is op zijn best wanneer het gaat over de strijd die Ruiz en zijn kameraden voeren op Europees grondgebied en de bevrijding van Parijs. Dan slaagt het verhaal erin meeslepend, spannend, informatief én grappig te zijn (er is een memorabel stukje over de Spaanse ambassade in Parijs). Om nog maar te zwijgen van het tragische "einde" (kwam dat even hard aan zeg). Maar het verhaalritme wordt voor mij gebroken door de stukken die zich "in het nu" afspelen, waar Roca gesprekken voert met de bejaarde Ruiz. Bovendien is, zeker in de eerste helft, het niet altijd duidelijk bij welke groep de Spanjaarden zich nu weer bevinden en hoe ze zich verhouden tegenover het grotere geheel. Als verhaal van één individu die zich staande moet houden in één van de waanzinnigere periodes uit de geschiedenis moet het voor mij duidelijk de duimen leggen tegen het superieure "De Oorlog van Alan". De waarde ligt vooral in het oproepen van een bijna mythisch maar toch levensecht Europa waarin Spanjaarden, Fransen, Italianen, Britten, Armeniërs en vele anderen zich verenigden om het Oude Continent te behoeden van het fascisme. Zeer de moeite waard.
 9. Zeep 1 van Maarten Vande Wiele is een heerlijke strip die tegelijk een eerbetoon lijkt aan als een zachte parodie is op die typisch overdreven Amerikaanse soaps. De mosterd is Vande Wiele duidelijk gaan halen bij Dynasty maar, zelf een generatie jonger zijnde, past de strip ook goed bij Days of Our Lives of The Bold and The Beautiful. Wat er gebeurt is in deze strip volledig ondergeschikt aan hoe het gebeurt (totaal van de put gerukte verhaalwendingen en elk mogelijk soapcliché) en vooral aan de fantastische tekeningen. Deze zijn zwierig, vrolijk, stijlvol en ingekleurd in een heerlijk Bubblegumpink. Zeker een aanrader voor mensen die van het betere melodrama (à la Douglas Sirk) houden.
 10. Ik vond Kiekeboe nr. 150 eigenlijk wel goed. Het was een paar jaar geleden dat ik er nog eens één gelezen had maar een vertraging van de NMBS dreef mij richting de nabije gazettenwinkel. Het enige wat jammere was de nogal abrupte verdeling in twee delen van het verhaal, maar zeker de eerste helft vond ik goed gevonden. Leuke humor, een degelijk verhaal en voldoende Merhoismes maakten dat ik hem graag gelezen heb.
 11. Als striplezer heb ik geleerd veel geduld en vertrouwen te hebben 😏. Bovendien zijn het, voorlopig toch, allemaal losstaande verhalen dus vertraging maakt niet uit. Ik ben allang blij dat ze het uitgeven.
 12. Ja, ik heb ze ook gekocht met een zachte kaft. Refererend aan een ander topic vind ik ook dat mooie covers erg goed aansluiten bij de tekeningen. Veel kleur, een beetje druk. Erg fraai allemaal. En het goede nieuws is dat ik zag dat er in Frankrijk al zeven delen van zijn.
 13. Gisteravond eens bekeken via VRTnu. Ik kan bijna niet geloven dat zoiets ooit op tv is uitgezonden.
 14. Ik heb enorm genoten van de eerste 2 delen van De vier van Baker Street. Meesurfend op de internationale Sherlock Holmeshype die nu toch al een paar jaar aanhoudt geeft Daedalus deze strip uit over drie straatkinderen en één kat die misdaden oplossen waar de grote Holmes zelf geen aandacht voor heeft. Grote held binnen het triumviraat aan stripmakers is tekenaar Etien die ervoor kiest om niet terug te grijpen naar het cliché van een grauw en troosteloos Victoriaans Londen, maar er de zon te laten schijnen en een feest aan kleuren en vrolijkheid aan te brengen. Enkel als het echt nodig is voor de juiste sfeerzetting wordt alles wat donkerder (het rovershol in deel 1 is een fraai voorbeeld). Ook de verhalen zijn origineler dan de meeste misdaadstrips. Zeker deel twee, waarin alles draait om een stel Russische revolutionairen op de vlucht, en dat een geweldige opperschurk heeft. Alleen de keuze om soms wel erg volwassen te worden in thematiek is jammer. Deze strips hadden een perfect cadeau kunnen zijn voor jonge tieners maar verminking en, in deel één, kinderprostitutie liggen hen wat zwaar op de maag.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...