Ga naar inhoud

marioboon

Members
  • Aantal items

    2.357
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door marioboon

  1. 19 minuten geleden, TDPB zei:

    Mag ik dat betwijfelen? I

     

     

    Je doet wat je niet laten kunt. Maar je bent gewoonweg fout dan. 

    'Als zestienjarige was ik erg fan van Ilah', zegt Eva Mouton 

     

    Instagram bestond 15 jaar geleden nog niet. Ilah publiceerde in de bladen en kranten die die jonge meisjes te zien kregen voordat het internet in Vlaanderen op punt stond. Je moet het ook niet verder willen zien als wat het is.

  2. 1 uur terug, Tanuki zei:

     

    On the bright side: Gerda Dendooven is wel Vlaams! Alleen maakt ze geen strips, maar illustreert ze boeken.

     

    Dit alles zet Ilah wel een paar treetjes hoger op de ladder!

    Ik ken Gerda heel goed, ze is mijn oud docente, collega en mede Gentenaar 🙂

    Haar man is Gert Dooreman en die was ooit de nieuwe Vlaamse striphoop samen met Jan Bosschaert voordat Gert ontdekte dat ie een nog veel betere vormgever is.

  3. 2 minuten geleden, Tanuki zei:

    Ik had niet aan Ilah gedacht, maar je haalt goede argumenten aan. Persoonlijk ken ik die niet-nu-Laura's en dergelijke niet echt, maar Ilah is inderdaad al langer bezig in dat genre, en met die tekenstijl. Of ze daar nu grondlegger in is, laat ik in het midden. Die kaderloze tekeningen en de manier van verhalen vertellen doet me sterk denken aan de Japanse yonkoma-manga. Maar ik gun ze graag het voordeel van de twijfel, en haar Cordelia lees ik met veel plezier, al ben ik misschien niet direct het doelpubliek.

     

    Maar geen vrouwelijke tekenaars? Dat vind ik wat kort door de bocht.

     

    Ja, komaan, je weet dat ik Vlaamse vrouwelijke tekenaars bedoel 🙂

     

     

     

  4. Wat is invloedrijk?

     

    En wie is er door beïnvloedt? Amoras heeft eigenlijk op uitgavevlak enkel J-ROM en Red Rider (en een aantal andere geaborteerde ideeën) en de homage oneshots "veroorzaakt". Verder heeft Charel geen andere Vlaamse stripmaker beïnvloedt. Qua stijl of qua verhaal. Ik heb destijds zelfs bewust niets van Amoras gelezen of bekeken om me niet door hem te laten beïnvloeden toen in aan Doomsday bezig was

     

    Als je het over stijlbeïnvloeding hebt naar andere stripmakers toe is Brecht Evens de man. In het Frans zijn er al een paar klonen van hem uitgegeven en op illustratievlak ook een aantal.

     

    Maar ik ga een andere naam opwerpen: Ilah. Zonder haar, geen Chrostin, geen nietnuLaura, geen Eva Mouton, geen vrouwelijke tekenaars.

  5. Op 31/12/2019 om 09:22, SPeeDy zei:

    Schorpioen 12: het was weer goed, maar had wat mij betreft wel “einde” bij mogen staan. Ging Marini nu nog verder tekenen of wordt het een andere tekenaar? In het laatste geval was dit mijn laatste schorpioen.

     

    Als je de laatste pagina tegen de cover vastplakt, heb je een perfect afgeronde cyclus van 12 delen.

  6. 9 uren geleden, esteban² zei:

    image.thumb.png.f9f11ef4418a81717fe0de6ea67c0971.png

     

    ?

    Op zoek naar nieuwe reeksen voor mijn kleine hartendief, kwam ik deze tegen.  Ze was meteen extreem enthousiast toen we enkele pagina's bekeken.  Maar net als bij Timo l'Aventurier vrees ik er wat voor.  Zoveel veelbelovende jeugdreeksen die hier geen kans krijgen.  Ik ken die uitgeverij overigens niet.  Zijn daar al dingen van vertaald?  Ik hoop stiekem op Silvester.  't Is de tekenares van Cérise.

    Métamorphose wordt geleid door Barbara Canepa (medebedenker van Skydoll en WITCH en ex-vrouw van Allesandro Barbucci) 

    Het zijn allemaal prachtige geïllustreerde strips die ze uitgeeft in prachtige uitgaves.

  7. Op 29/11/2019 om 12:19, Aerogi zei:

    Heb me nog eens gewaagd aan een oudere reeks: Vlad

     

    Was al zolan geleden dat ik eigenlijk totaal niet meer wist over wat het ging. 

     

    Eerste albums zijn geweldig, ook qua tekeningen vind ik. Vanaf album 4  zit de klad er een beetje in met iets te veel personages en groeperingen en warrige verhaalstructuur. Het laatste deel herpakt zich enigszins en op het einde heb je iets van "oei, het komt niet goed"... 

     

    nog members die deze reeks kennen / gelezen hebben? 

    Ooit de eerste delen gekocht, maar je merkte al heel snel dat Griffo dit puur om den brode tekende.

  8. Op 30/11/2019 om 22:17, Ambreville zei:

    Vandaag Dufaux gezien. Die merkte op dat Rosinski soms wel de echte nuances van de scenarist soms vergat voor het plaatje.

    Tja, voor Rosinski is Frans ook niet zijn moedertaal, en dan ongeacht van hoe lang je al Frans spreekt mag je dat niet uit het oog verliezen. Bij een scenario van Van Hamme moet je ook sowieso veel minder naar nuances zoeken als een Dufaux-scenario

  9. Op 29/10/2019 om 17:29, esteban² zei:

    Zelfde (eventueel) "probleem", toch? ;) Mijn Kiekeboes zijn ooit eens recht naar beneden gevallen, vanop buikhoogte.  Die hoeken zien er niet lief uit.

    van een softcover vind je dat minder erg dan bij een hardcover.

  10. 1 uur geleden, esteban² zei:

    Nog geen artikel over gevonden, maar die stripautomaat op de boekenbeurs ... Ben ik nu de énige die metéén denkt aan die potentieel serieus beschadigde hoeken als de strips vallen? :D 

    Dat hebben ze in gedachten genomen. Daarom dat er enkel softcovers in zetten.

  11. 58 minuten geleden, Tanuki zei:

    De vergelijking met manga is eigenlijk niet helemaal eerlijk te noemen. Die industrie zit totaal anders in mekaar.

    Niet alleen is de Japanse bevolking vijf keer groter dan de Vlaamse en Nederlandse samen (126mio in 2017), ginds verschijnen alle manga ook eerst in week- en maandbladen die gretig worden verkocht: ze zijn immers relatief spotgoedkoop, zelden in kleur en meestal gedrukt op goedkoop papier. Succesvolle reeksen worden later in tankobons uitgegeven, meestal op kwalitatief iets beter papier maar nog steeds meestal geen kleur.

    Voor elke bevolkingsgroep en elke interesse zijn er week- en maandbladen. Shonen Jump en Gessan zijn bij ons ook bekend, maar er zijn er nog tientallen andere, die zich specifiek richten op een ouder publiek, op salarymen, huisvrouwen, ...

    Met andere woorden: wanneer een mangaka erin slaagt een idee verkocht te krijgen, krijgt hij of zij eerst de kans zich te bewijzen in een week- of maandblad. 

    De markt bij ons werkt anders: je hebt geen week- of maandbladen die massaal verkocht worden (of toch niet meer), met sterke reeksen (genre One Piece, ...) die het volk lokken en ervoor zorgen dat ook jouw verhaal gelezen wordt zodat het aan bekendheid kan winnen als het goed genoeg is.

     

    Je moet niet naar de bevolkingsaantallen kijken maar naar het percentage van bevolking/oplages.

    In verhouding kopen veel meer Vlamingen een Jommeke dan Amerikanen een Batman.

     

    Zo was het vroeger bij ons ook: Als beginnende tekenaar leerde je je stiel in de dag- en weekbladen. Na verloop van tijd en als je stijl gegroeid was en je een beetje populairiteit had, dan pas gaf de uitgever je de kans om een strip uit te brengen. 

    Albums waren een extra, de heilige graal. Niet alles wat in een striptijdschrift verscheen mocht uitgegeven worden als album. Daardoor verschenen er minder stripalbums maar die waren an sich meer levensvatbaar dan veel strips die nu wél uitgebracht worden.

     

  12. Ja. Loish was ik vergeten, ik heb dat boek (maar dat was zijzelf niet, maar haar uitgever, toch)? En je had nog een andere Nederlandse illustratrice die ook zo heel veel heeft opgehaald.

     

    Op Instagram heb je zo een heel aantal van die illustrators met een gigantische fanbase (ze tekenen wel vaak dezelfde eenheidsworst, maar alla).

    Dat is het woord: "fanbase"... Wat is de fanbase van mij en mijn betere collega's op FACTS? 50 man...

  13. 2 uren geleden, Gerb-Art zei:

    Als ik onderweg van Creators Zone naar toilet liep en de AA hal passeerde, viel me ook al het enorme contrast op... enorm lange rij bij de Israeli's, paar mensjes bij de andere tekenaars. Het stel zal goeie zaken gedaan hebben! Mario, hier nog een interessant linkje over de most funded strip/comic projekten op Kickstarter... https://www.kickstarter.com/discover/categories/comics?sort=most_funded

    Ja, ik heb in mijn lessen daar ook al over gesproken. Het is gewoon waanzinnig die bedragen. Op Ulele heb je ook die Franse tekenares die ook een paar honderdduizend euro heeft opgehaald (ik ben nu haar naam effe kwijt) Het dichtste dat je hier hebt is Kenny Rubenis.

     

    1 uur geleden, Yncke zei:

    Het zou echt tof zijn mocht dat een richting zijn die F.A.C.T.S. insloeg. Hopen echt goede webcomics out there. *kuch* Gunnerkrigg Court *kuch* Girl Genius *kuch* XKCD *kuch* *kuch*

     

    Los daarvan: het was weer een fijne F.A.C.T.S. Ja, lang in de rij moeten staan, maar de mensen van de Artist Alley kennende zijn ze zich daar nu al over aan het buigen, en komt dat wel goed volgend jaar. :) 

     

    Ik zie het niet meer goed komen zolang de AA in hun eigen halletje weggestopt zit waar het grote volk van de grote hal zelfs niet passeert. Er is geen overlap in interesse tussen de aanschuivers voor de acteurs en de striptekenaars.

    We zaten beter daar waar ze nu op het einde vd grote hal eten en drinken.

    Het is enkel dankzij Stefaan dat er nog zoveel moeite voor striptekenaars wordt gedaan, waarbij hulde.

  14. Op 20/10/2019 om 23:28, Ambreville zei:

    Dat was toch gewoonweg ongelooflijk. Die veegden naar populariteit toe zowel de vaste BD-waarden als comics waarden van tafel. Prachtig toch.

     

    De "Europese" striptekenaars hebben niks meers te zoeken op beurzen als FACTS, vrees ik. Margreet De Heer is tot eenzelfde soort conclusie gekomen; comic-cons zijn niet de redding van de strip.

    De webcomic-tekenaars daarentegen... of de tekenaars die kort op de bal zitten met de pop culture en meme-culture die doen reuze-zaken.

    In Frankrijk zie je dat ook met een MAargaux Motin of Maliki... wiens rijen ik in Angoulême heb gezien.

    Moest je een Randowis of een Owlturd of een Sarah's Scribbles kunnen overtuigen, daar komt ook heel wat volk op af. Gegarandeerd!! Gasten die 100.000den dollars met Kickstarters kunnen ophalen... dat kan je niet bevatten... Dat zijn tekenaars die de 10.000den jonge bezoekers die in de grote hal rondlopen ook interesseren en kennen. 

  15. 2 minuten geleden, Tom B zei:

    Dat is nu het grote verschil tussen Nys en Vandersteen. Bij Vandersteen mocht je quasi meteen beginnen met het inkten van de platen van de meester, ook al kon je amper een pen vasthouden, bij Nys moest je eerst minstens een half jaar oefenen.

     

    Yep. Ook meegemaakt. Zo kon ik -als ik gewild had- direct begonnen zijn bij Suske en Wiske in de periode van Marc Verhaegen toen ie dringend assistenten zocht. 

  16. Zojuist, Tom B zei:

    Ik had het meer over het begin van zijn carrière, toen het nog niet gepast was dat leraren van kunstscholen zich bezig hielden met zoiets als strips.

    Ja, da's wss de reden. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...