Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Koen

Kuifje

Recommended Posts

Wat zou een thread over Kuifje zijn zonder iets over het vermeend racisme van zijn auteur ?

 

media_xll_5377927.jpg

 

De strip 'Kuifje in Congo' van Hergé is niet racistisch, zo stelt het Hof van Beroep in Brussel. Daarmee bevestigt het Hof het oordeel van de rechter in eerste aanleg uit 2011. "Het stripalbum moet dus niet uit de verkoop worden gehaald", zegt advocaat Alain Berenboom, raadsman van uitgeverij Casterman.

De Franse organisatie Le Conseil Représentatif des Associations Noires (Cran) en de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo hadden een klacht ingediend tegen wat ze noemden de "racistische strekking" van 'Kuifje in Congo'. Ze vroegen uitgeverij Casterman en rechtenhouder Moulinsart nv om te stoppen met de verkoop en verspreiding van de strip.

 

Omdat ze ongelijk kregen in eerste aanleg, gingen Le Cran en Mbutu Mondondo in hoger beroep. Maar het Hof van Beroep volgt de rechter in eerste aanleg en oordeelt dat er in hoofde van auteur Hergé geen enkele doelbewuste wil aanwezig was om racistische, kwetsende of vernederende ideeën te spuien ten aanzien van de Congolezen en dat er bij de auteur ook geen bedoeling was om bij de lezers gevoelens van haat of discriminatie te propageren.

 

"Hergé heeft een fictiewerk willen maken met als enig doel zijn lezers wat ontspanning te bezorgen. Hij maakt daarbij gebruik van openhartige en joviale humor", stelt het Hof van Beroep.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Gast Kontiki

Dit 'nieuws' volg ik al lang niet meer. Die Mbutu zal straks wel weer een andere manier vinden voor een aanklacht. En ondertussen verkoopt het album als zoete broodjes. Moulinsart ook content.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ach, het is toch een openhartige en joviale zaak, ik lees graag over dit soort juridische zaken. Die kuifje zaak is trouwens niet de meest bizarre. Die veroordeling van de italiaanse seismologen is wmb de zaak van het jaar.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik heb grote vrees dat we Bienvenu Mbutu Mondondo binnenkort terugzien bij het

Europeesch Hof voor de rechten van de mens oid....

 

Hostia!

Deel dit bericht


Link naar bericht

×
×
  • Nieuwe aanmaken...