Ga naar inhoud

Cerebus - Dave Sim


Recommended Posts

Omdat er op dit forum al lang geen aandacht meer is besteed aan Cerebus en de jonge lezertjes :e012:  misschien wel helemaal niet weten waar ik het over heb, heb ik een oude tekst maar weer eens onder het stof vandaan gehaald teneinde Cerebus weer eens in de verdiende belangstelling te brengen.

 

Goed, Cerebus dus. Waar gaat het eigenlijk over? Dat is nog niet zo makkelijk in een paar zinnen te zeggen.

Zoals Dave Sim zelf al eens schreef “Easily the most common (and difficult) question I'm asked about Cerebus is to describe what the book is about. (…) Put as simply as possible, Cerebus is my attempt to document a life for twenty-six years and three hundred issues. Cerebus began in December 1977 and concludes in March 2004 at issue 300, with the death of the title character. It is my attempt to by-pass one of the major faults of comic books (and strips, for that matter); the fact that the characters never age or change and that most attempts at change can be summed up as gimmicks and temporary modifications introduced for the purpose of boosting sales. (...) Cerebus is a six thousand page Shocked story-line, documenting the ups and downs of a single character's life (as well as the lives of those around him). Sometimes the Cerebus story-line is funny. Sometimes it is sad. Sometimes it crawls along month to month with very little happening and sometimes it flies by at breathtaking speed with everything happening at once.”

 

Daarmee heeft hij, wat mij betreft, meteen een aantal zaken benoemd die deze strip zo aantrekkelijk maken. Sim neemt de tijd om een heel leven te vertellen. Op een manier zoals dat in het leven ook echt gaat. Soms volgen de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op en soms gaat alles tergend langzaam. Daarom is Cerebus ook niet in alle verhalen de centrale figuur waar het allemaal om draait. Soms kijkt hij toe en ziet hij de dingen gebeuren zonder dat hij er vat op heeft. Ook dat is het leven.

 

De serie is begonnen als een parodie op Conan de Barbaar. In de eerste verhalen zwerft Cerebus rond als huurling en beleeft hij wat kortdurende niet zo bijster interessante avonturen. De tekeningen zijn in de eerste paar deeltjes ook nog niet zo geweldig. Maar dat wordt snel beter. Net als de verhalen. Er zijn mensen die daarom adviseren om met de tweede TPB te beginnen en de eerste over te slaan maar dat zou ik niet doen. Gewoon in het begin even doorzetten. In het eerste deel worden namelijk een heleboel personages geïntroduceerd die later een belangrijke rol gaan spelen. Zoals “The Roach”, een schizofrene krachtpatser die steeds weer andere superhelden parodieert, Elrod, een persiflage van ridder Elric, Lord Julius zowel qua uiterlijk als gedrag gebaseerd op Groucho Marx en Cerebus' grote liefde Jaka.

Halverwege de eerst TPB vind ik het al erg sterk worden maar vanaf de tweede TPB “High Society” wordt het verhaal echt goed (en als dan halverwege de derde TPB “Church and State” achtergrondtekenaar Gerhard mee gaat werken worden de tekeningen ook nog veel fraaier). Sim schetst naast het leven van Cerebus het politieke en religieuze leven in Estarcion. Zowel de wereldlijke als religieuze macht probeert Cerebus voor hun eigen doel in te zetten maar beide partijen verkijken zich op zijn onberekenbare karakter. Dat levert prachtige verhalen op waarbij Cerebus het schopt tot eerste minister en later zelfs tot paus. Overigens om in beide functies de zaken volledig uit de hand te laten lopen.

 

Aantrekkelijk aan Cerebus is dat je, doordat Sim alle tijd voor zijn verhaal neemt, de personages goed leert kennen en je met ze mee kunt leven.

Sim weet hoe hij een verhaal moet vertellen. Het verhaal van Cerebus’ leven kent allerlei emoties. Er is ruimte voor humor (vooral als the Roach weer eens in de vorm van een andere superheld opduikt en alles vreselijk in de war laat lopen), emotie (vooral als het gaat om Cerebus’ onvermogen om een bevredigende relatie met zijn grote liefde Jaka aan te gaan) en spanning. Er worden allerlei schitterende bijfiguren opgevoerd zoals Cerebus’ schoonmoeder, de prinsen Mick en Keef (Mick Jagger en Keith Richards) en Mrs Thatcher (een soort inquisiteur, gebaseerd op Margareth Thatcher).

 

Verder zijn Sim en Gerhard heel goede tekenaars die bovendien door een soms onconventionele aanpak het verhaal uiterst leesbaar weten te maken. Als Cerebus bijvoorbeeld dronken is moet je als lezer de bladzijden een kwartslag te draaien en ze later helemaal rond laten draaien zodat je bijna hetzelfde ervaart als Cerebus.

 

Ook heel knap is wat Sim met letters en tekstballonnen uithaalt. Alleen daarmee kan hij al een heel scala aan emoties weergeven.

 

Is alles goed aan Cerebus? Nee.
 De experimenten mislukken wat mij betreft ook wel eens. Zo ben ik met name niet zo gecharmeerd van de grote brokken proza die in “Jaka’s Story” en “Reads” het leesritme nogal verstoren. Maar daar staat genoeg tegenover om de serie van harte aanbevelen. Als je eenmaal begint raak je al snel verslaafd.

 

“Cerebus is not a hero, a villain, an anti-hero, or an everyman. He is capable of being each of those and he is most often none of those. He's Cerebus. An aardvark in the world of humans.” (Dave Sim)

 

cerebus255.jpg

marcelherms.nl

Link naar reactie

Laat ik dan ook nog maar eens herhalen wat ik destijds schreef na het beëindigen van de serie.

 

Cerebus #16 – The Last Day 
Het verhaal is uit en Cerebus is dood. Geen spoileralert hier, dat Cerebus aan het eind van het verhaal een eenzame dood sterft is gedurende de serie al wel duidelijk geworden. Ook de titel van dit deel laat niets te raden over. Cerebus’ laatste dag. Dave Sim trekt er 240 pagina’s voor uit om die laatste dag te beschrijven. Cerebus is inmiddels stokoud geworden. Hij is gerimpeld, mager, draagt en luier, heeft overal pijn en doet alles zeer traag. Een tragisch einde. 

Goed, het verhaal is uit. Zesduizend pagina’s had Sim nodig om het leven van Cerebus te vertellen. De strip heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt en is nergens mee te vergelijken. Zoals Sim door middel van tekeningen en lay-out experimenten het tempo van de vertelling kan beïnvloeden zag ik het nog nooit ergens anders. De manier van het uitdrukken van emoties door middel van de vorm van tekstballonnen en letters is ongeëvenaard. De tekeningen en het verhaal zijn uniek en onvergelijkbaar. Het verhaal beslaat allerlei facetten van het leven van Cerebus en omvat velerlei emoties. Er is sprake van spanning, avontuur, liefde(sperikelen), schitterende dialogen en ijzersterke humor. 

Betekent dat dat ik Cerebus aan iedereen aan zou raden? Nee, toch maar niet. Cerebus (of liever: Dave Sim) kan namelijk ook soms heel irritant zijn als de experimenten niet geheel geslaagd zijn. Of als hij opeens met ellenlange prozateksten komt. Zoals wanneer hij een deel van de bijbel geheel herschrijft. Ik moet zeggen dat ik ook af en toe wel eens wat stukken heb overgeslagen. Om later te lezen icon_rolleyes.gif . Je moet dus wel bereid zijn om dat soort zaken voor lief te nemen. Persoonlijk heb ik dat er wel voor over. Als geheel vind ik de serie uitermate geslaagd en had ik ‘m niet graag willen missen. Maar weet waar je aan begint. Het kost de nodige inspanning en soms wat irritatie. Daar staat echter een heleboel fraais tegenover.

marcelherms.nl

Link naar reactie
  • 4 months later...
  • 3 months later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Dave Sim doet er werkelijk alles aan om NIET te verkopen....

-Cerebus is gedrukt op het lelijkste papier dat er te vinden is.

-Het is zwart wit. Ik zeg niet dat dat lelijk is, alleen heb je dan automatisch minder lezers.

-De boeken zijn VEEL te dik...

-Bij momenten veel te veel blabla....Het ziet er soms echt onleesbaar uit!!!

 

Maar is het een goede strip? Ik vrees van wel...

Ik heb het al tien keer geprobeerd en tien keer opzij gegooid...

EN toch krijg ik nu voor de elfde keer zin om het te proberen...Die verdomde Koen met zijn positieve praat...

Ik WEET gewoon dat het de moeite is, maar ik slaag er maar niet in...

EN dan grijp ik toch weer naar iets van Tom King of van Alan Moore...

Ach... Zal ik het nog een kans geven en het eerste boek maar nog een keer bestellen op het net, als het nog te vinden is... Of zal ik  Swamp Thing van Moore nog een keer herlezen...

Wat zowat het beste is dat er bestaat...

 

Link naar reactie
5 uren geleden, linthout zei:

Dave Sim doet er werkelijk alles aan om NIET te verkopen....

-Cerebus is gedrukt op het lelijkste papier dat er te vinden is.
Newsprint. Sommige Mensen zweren erbij.

-Het is zwart wit. Ik zeg niet dat dat lelijk is, alleen heb je dan automatisch minder lezers.
Zeg dat tegen al die manga lezers.

-De boeken zijn VEEL te dik...
:e010:

-Bij momenten veel te veel blabla....Het ziet er soms echt onleesbaar uit!!!
Moeite doen. Dat heeft Sim ook gedaan. Niet elke strip hoeft verkocht te worden bij een blik waspoeder.

 

Maar is het een goede strip? Ik vrees van wel...
YES

 

Ach... Zal ik het nog een kans geven en het eerste boek maar nog een keer bestellen op het net, als het nog te vinden is... Of zal ik  Swamp Thing van Moore nog een keer herlezen...

Swamp Thing herlezen kan altijd nog. Wees een man en stort je op Cerebus.

 

 

Link naar reactie

Zelfs Warren Ellis vind het goed:



On top of that, a whole new chapter of Warren's Brain Hates Him, because for the last two weeks it's been whispering, "when you finish the three shorter comics projects on your whiteboard, why don't you do a really long monthly comics series? Dave Sim finished CEREBUS when he was, what, 46?  You're 50 next month.  Start a huge long series and we'll see if you die before it's done."

CEREBUS is probably the single longest complete novel in the comics form.  Three hundred 20-page chapters, more or less, serialised monthly from 1977 to 2004. For all its size, it's a minor work in the canon, and possibly its most prodigious act of outsider art. It began as a parody book - note that TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES started largely as a Frank Miller parody book -- aimed at the sword and sorcery comics of the time.

Eighteen months or so into publishing, it is written that Sim decided to eat pretty much nothing but LSD for a week or two, suffered a mental break and got sectioned.  He came out of the hospital with a vision of extending CEREBUS into a 300-episode novel. A couple of hundred issues later he developed a, ah, very personal interpretation of certain religious texts and decided women were the root of everything wrong with human culture. He began running long scriptural screeds as part of the work. The book became a sad, confused, toxic mess, as Sim seemed as if he were articulating the precise terms, ideations and experiences of his own schizophrenic break. And what had been an ambitious, famous success story of a book became, in its final issues, something that would probably have been cheaper to fax to its remaining readers.  

The book didn't endure -- because of all that, and because it was extremely hermetic. It was filled with references to other comics, and to comics culture.  Later, as Sim read more widely, it filled with references to literature and writers. It suffers that problem of early post-modern work -- it's mostly about other people and their work, and often seems to be nothing in and of itself.

And yet.  Sim became Will Eisner's greatest descendant, a cartoonist and designer of exquisite skill who never stopped experimenting and innovating.  He was his own letterer, and interpolated the lettering into the art until it became its own storytelling toolbox. I still vividly remember the scene of Cerebus shouting at his priest/handler, his big squared-off speech balloons acting as huge battering rams to drive the poor mewling prelate out the door. Sim's great surge forward was, it's seen, largely because he chose to focus on the characters and compositions, leaving the backgrounds to a superb artist named Gerhard who made this little black-and-white comic the richest artistic experience on the shelves.

And yet.  That is a six thousand page graphic novel, the sum of the protagonist's life and anything up to a third of Sim's own life. Doing TRANSMET for 5 years (1300 pages) and FREAKANGELS for 3 years (900 pages) really kind of feel like enough?  I want to say FROM HELL is only 600 pages or so.  6000 pages is a Serious Thing.

For a story about a talking animal that went entirely off the rails halfway through, it is still, somehow, weirdly, a high bar. Which I realise makes no sense, for something that I would never ever recommend to anybody. I think about it sometimes, and wonder. It cannot be approached or approximated on its own terms, but, creatively, it gives me to think.

Link naar reactie
9 uren geleden, carioca zei:

 

Hey zeg, nu zit je al tussen mijn post  antwoorden te schrijven!!!!

Het lijkt wel of ik die verkeerde antwoorden daar zelf tussen geplaatst heb!!!

OK, ik ben wel een enigszins gespleten persoonlijkheid, maar dat zijn mijn antwoorden niet!

Tenzij mijn tweede persoonlijkheid Carioca zelf is natuurlijk...Ik begin te twijfelen...

De boeken van Cerebus zijn uitgegeven in de jaren stillekes.

Toen was Engelstalige manga helemaal niet populair. Dit is trouwens geen manga.

En als ik alle strips zou moeten lezen waarvoor de auteur moeite heeft gedaan...Dan ben ik nog niet klaar!!!

EN wat heeft dat blik waspoeder ermee te maken? Is dat een uiterst smerige hint naar mijn eigen,

door vele mensen zeer gewaardeerde Urbanusreeks???

(eigenlijk zou ik dolgraag hebben dat ze eens een Urbanus bij een doos waspoeder stopten...DAN zou ik pas een oplage halen!!!)

Link naar reactie
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Niet zo lang geleden dit album van Sim tegen gekomen. Lijkt me wel interessant.

 

image.thumb.png.f64a2c8415579c87a8c326afc48f6181.png

 

 

 

https://www.kickstarter.com/projects/strangedeath/the-strange-death-of-alex-raymond-a-graphic-novel

 

 

 

 

 

This is Planetary: “These are the moments I live for. I put up with all the other crap just to get seconds like this. The moments when you know the world is a better place than advertised.”

Link naar reactie
  • 1 month later...
3 hours ago, linthout said:

Wat er nu precies misdrukt is aan dat boek weet ik ook niet.

Ik heb het even opgezocht. 
In het laatste deel zitten een aantal pagina's waarbij de blauwfilm is weggevallen waardoor je alleen de teksten hebt. Het gaat om een viertal pagina's. 
 


Net het stuk wat ik vanavond nog zou gaan lezen. 

Link naar reactie
  • 1 month later...

Alle info over de misdruk en de herdruk staan bij de kickstarter pagina (onder updates, nummer 45 is op dit moment de meest recente). Als je een misdruk hebt is dat het probleem van de winkel en de distributeur. Zij zijn op de hoogte (of horen dat te zijn).

 

 

Link naar reactie
On 10/3/2021 at 12:06 PM, bouncer said:

Langzamerhand is " The strange death of Alex Raymond " een klucht aan het worden.

Over de datum van reprint nog geen afdoende informatie, en de gespecialiseerde stripwinkels verkopen

vrolijk de misdruk.

Ik zou gewoon een hardcover die beschikbaar is aanschaffen. Je ziet eigenlijk niets van de misdruk. Er zijn letterlijk twee pagina’s waar het bij opvalt.

 

Als je kijkt naar alle ellende met papierschaarste Etc dan kan het nog wel even duren voordat de juiste versie in de winkel ligt.

Link naar reactie
Op 10/10/2021 om 10:58, Retardi zei:

Ik zou gewoon een hardcover die beschikbaar is aanschaffen. Je ziet eigenlijk niets van de misdruk. Er zijn letterlijk twee pagina’s waar het bij opvalt.

 

Als je kijkt naar alle ellende met papierschaarste Etc dan kan het nog wel even duren voordat de juiste versie in de winkel ligt.

 

Uiteindelijk gedaan, en ik moet zeggen " A hell of a ride", Dave Sim die op een daadwerkelijk bijzondere manier

alles aan mekaar verbindt op een soms totaal geschifte wijze, zodat alles "verklaarbaar" is, ook weer aardig wat

geleerd over " oude krantenstrips", Twin Earth, Big Ben Bolt.

Carson Grubaugh probeert het ook op zijn eigen manier, maar vind ik toch een stuk minder vermakelijk, en laat 

zich ook moeilijker lezen qua ontwerp.

Link naar reactie
On 10/11/2021 at 2:37 PM, bouncer said:

 

Uiteindelijk gedaan, en ik moet zeggen " A hell of a ride", Dave Sim die op een daadwerkelijk bijzondere manier

alles aan mekaar verbindt op een soms totaal geschifte wijze, zodat alles "verklaarbaar" is, ook weer aardig wat

geleerd over " oude krantenstrips", Twin Earth, Big Ben Bolt.

Carson Grubaugh probeert het ook op zijn eigen manier, maar vind ik toch een stuk minder vermakelijk, en laat 

zich ook moeilijker lezen qua ontwerp.

Goed om te horen. En helemaal eens met je conclusie over Carson Grubaugh.

Link naar reactie
  • 1 month later...
On 10/11/2021 at 2:37 PM, bouncer said:

 

Uiteindelijk gedaan, en ik moet zeggen " A hell of a ride", Dave Sim die op een daadwerkelijk bijzondere manier

alles aan mekaar verbindt op een soms totaal geschifte wijze, zodat alles "verklaarbaar" is, ook weer aardig wat

geleerd over " oude krantenstrips", Twin Earth, Big Ben Bolt.

Carson Grubaugh probeert het ook op zijn eigen manier, maar vind ik toch een stuk minder vermakelijk, en laat 

zich ook moeilijker lezen qua ontwerp.

Als je een nieuw exemplaar wilt dan zou ik mezelf spoeden naar je leverancier. Een tweetal weken geleden kwamen de goede drukken kosteloos binnen bij de stripwinkels die hem hadden besteld. Dit keer met alle pagina's. Als het goed is dan kun je jouw exemplaar kosteloos ruilen. 

Link naar reactie
19 minuten geleden, Retardi zei:

Als je een nieuw exemplaar wilt dan zou ik mezelf spoeden naar je leverancier. Een tweetal weken geleden kwamen de goede drukken kosteloos binnen bij de stripwinkels die hem hadden besteld. Dit keer met alle pagina's. Als het goed is dan kun je jouw exemplaar kosteloos ruilen. 

Dank voor de suggestie, maar ik had hem al via CIA Comics voor een zeer schappelijke prijs gekocht.

Die Orion omnibus van Walter Simonson met zijn interpretatie van Kirby's Fourth World is trouwens een stuk

beter leesbaar dan het origineel.

 

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...








×
×
  • Nieuwe aanmaken...