Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Log in om dit te volgen  
esteban²

De Kiekeboes (Merho) + Fanny K. (Coppers, Krings)

Recommended Posts

Blijkbaar was er nog geen algemeen De Kiekeboes topic?  Bij deze.

OvQqEni.jpg

Verschijnt op 15 september.  Het zou mij wel ietwat verbazen mocht dit de definitieve cover zijn.  Onaantrekkelijker heb ik ze zelden gezien.  *krabt aan hoofd*

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die Kiekeboes?  Worden deze nog gekocht door de gemiddelde striplezer hier?  En worden die dan effectief gelezen, of is het meer een gewoonte-aankoop?  Of puur om de verzameling compleet te houden?  Ik ben wel eens benieuwd zo.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Leuk om dit ook eens in een draad terug te zien.

 

Voor mij geen reeks die ik zelf bijhoud. Ik heb geen zin om honderd plus albums terug in de tijd te gaan verzamelen. 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Mij konden de -pakweg- laatste twintig albums niet écht meer bekoren, een uitzondering daar gelaten.  Het ligt volgens mij ook niet bepaald aan mezelf, oudere tot relatief recente titels (her)lees ik namelijk met veel plezier.  Bij de laatste niet echt, de herleeswaarde ontbreekt. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Merho zijn natuurlijke flow wat kwijt is.

Zijn sterkte was, althans volgens mij, dat hij alles als één vloeiend geheel kon samenbrengen. Verscheidene vormen van humor -van satire tot slapstick en alles daar tussen-, verrassende scenario's die verscheidene verhaallijnen inventief konden samenbrengen en de talloze kleine dingen die bij het dagelijkse gezinsleven horen. Een mix die werkte.  Persoonlijke favorieten op dat vlak, zijn 'De Hoofdzaak' en 'De Taart', die laatste is geniaal in de simpliciteit en dus alles behalve simplistisch om voor elkaar te krijgen.  En dan die uitstapjes als 'Album 26' en 'De Heeren van Scheurbuyk', dat blijft verdomd plezant.  Ik bewonder Merho om die kunde. 

Maar de laatste paar jaren is de scherpte er van af.  Ken ik Merho zijn truukjes ondertussen té goed?  Sla ik een album open, weet in binnen de eerste pagina's vaak al hoe de vork aan de steel zit en hoe alles gaat samen komen.  Het begint allemaal wat te veel op elkaar te lijken, ook al is de setting anders.  Het opzet is vaak hetzelfde, met gelijkaardige figuren, situaties en vooral het té veel gebruiken van dezelfde aanzet.  (Van de Kasseien, iemand?)  Qua scenario's slaagt hij er totaal niet meer in mij te verrassen.  Het lijkt voelbaar overpeinsd en net daarom weinig natuurlijk.  Een geknutseld kantje, zeg maar.

Ook de humor voelt wat belegen aan.  Niet omdat oude thema's herkauwd worden, in tegendeel.  Waar Merho vroeger totaal absurd, uiterst onnozel of vrij scherp uit de hoek kon komen op een originele manier, krijg ik nu vaak de indruk een -mijn excuses voor de verwoording- typisch ouder wordende man bezig te zien die persé zijn ei kwijt wil.  Observatie door de oudere generatie, zeg maar.  Het is weinig vindingrijk, vaak énorm geforceerd en soms zelfs op het randje van vervelend. Tot op het punt waarop een "Jaaaa, we weten het al!" gevoel mij overvalt.  Anderzijds komt het dan over als die ouder wordende nonkel op een familiefeest die persé wil bewijzen dat hij nog helemaal mee én hip is.  En desondanks zichzelf zijn reeks plots zo serieus neemt.  Ik mis het plezier.  Bottom line : De spreekwoordelijke 'vonk' is wat afwezig.  Waar is die spontaniteit naartoe?

En dat is jammer.  Het is niet mijn bedoeling op Merho zijn kap te zitten.  Alles behalve, de man heeft genoeg bewezen wat hij kan.  En ik koop nog steeds elk album, een nieuw nummer is een nieuwe kans.  Maar ik vraag me af hoe dit gaat evolueren.  Volgens mij leeft De Kiekeboes ook helemaal niet bij de jeugd vandaag de dag.  Geen enkel kind, echt geen enkel, uit mijn omgeving leest dit nog.  En bij de generatie van mijn zus, de twintigers, ook niet echt.  Het was haar favoriete strip, maar nu legt ze de nieuwe albums opzij met een dikke "meh".  Ze komt ze ook gewoon bij mij halen in plaats van ze zelf nog te verzamelen.  En ik kan haar helaas niet helemaal ongelijk geven.

't Moest er eens uit, I guess.  Omdat 't zo jammer is, naar mijn gevoel.  Ben ik de énige?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Gast Kontiki

Ik heb vorige week de complete reeks op de kop kunnen tikken voor 100 euro. Die ga ik in augustus cadeau geven aan mijn neefjes. Een experiment om te zien of ze ervan zullen houden.

Maar de reeks leeft nog steeds bij heel wat lezers, hoor. Of het een gewoonteaankoop is, weet ik niet, maar  de reeks is al jaren de best verkopende in Vlaanderen.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Die neefjes zullen blij zijn ! :) Wel, mijn vermoeden is gewoonte-aankoop.  Bij ons in de familie, wij waren allemaal Kiekeboe-lezers, is dit totaal uitgestorven.  En de kinderen (6-14) moeten er niet van weten.  Ik ben de enige die het nog koopt én effectief leest.  Meestal.

Deel dit bericht


Link naar bericht
2 minuten geleden, esteban² zei:

 En de kinderen (6-14) moeten er niet van weten.  

Maar ligt dat aan de Kiekeboes of lezen ze helemaal geen strips?

Deel dit bericht


Link naar bericht

Bij mij is het een gewoonte-aankoop. Mijn vriendin leest dat graag, en dan klaagt ze minder als ik daarnaast ook een pak andere strips gekocht heb. Maar ik lees ze zelf ook nog steeds. 

 

 

 

Tot ergens rond album 60 zijn het stuk voor stuk klassiekers. Waarschijnlijk zit daar ook een groot stuk nostalgie tussen. Daarna vind ik het niveau van de scenario's wisselvalliger. Maar wisselvallig wil voor mij ook zeggen dat er nog een pak héle goeie albums tussenzitten. Recent: "De Truken van Defhoor" en "Alibaberg" vond ik erg matig. "Wie A zegt" en "Gebroken Zwart" vond ik dan weer vrij goed. Waarschijnlijk is het een persoonlijk aanvoelen hoor, ik kan me voorstellen dat iedereen z'n favorieten heeft.

 

De psychologische analyse van Merho door Esteban² deel ik niet. Ik vind de verhalen en intriges nog steeds fris. Alleen ligt het ene verhaal me meer dan het andere.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
28 minuten geleden, Tweetie zei:

Maar ligt dat aan de Kiekeboes of lezen ze helemaal geen strips?

Ik merk dat ze toch eerder naar leesboeken grijpen, maar ze lezen effectief strips.  Ik zie daar vanalles passeren.  Ook veel nieuwere dingen die ik zélf eigenlijk nog niet echt ken.  Enfin, ik heb er nog niets van gelezen.  Maar hoewel ik daar naast Kampioenen sporadisch ook Suske & Wiske of Jommeke zie opduiken, is Kiekeboe totaal afwezig.

@Kristof Berte "Psychologische analyse", gewoon 'mijn gevoel bij de reeks en Merho op dit moment' is ook goed hoor. :) Bij Merho heb ik dat gevoel trouwens ook héél hard wanneer ik hem in een interview of dergelijke bezig zie.  Het is een andere Merho.  Wat normaal is natuurlijk.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik las dat vroeger bij de kapper en toen vond ik dat al flauw. Nooit begrepen waarom iemand dat volgde.

Deel dit bericht


Link naar bericht

- Gewoonte-aankoop. Een of andere duistere psychologische macht maakt dat ik de reeks compleet wil houden.

- Je kan gerust zeggen dat er bij de laatste 40-50 stuks echte bagger zit, maar toch ook een aantal degelijke/leuke verhalen. Alleszins niet te vergelijken met toppers als Spoken in huis, Kiekeboe in Carré, Het plan Sstoefer, Tegen de Sterren op, etc.

- Ik vind de tekeningen ook niet meer wat ze waren. Figuurtjes van plastic in vergelijking met vroeger. Fanny was vroeger knapper, Konstantinopel grappiger en vindingrijker als klein broertje, etc. Merho legt dit probleem zelf pijnlijk bloot in Kiekeboeket 2.0

- En dan hebben we nog Fanny K. Wat mij betreft de meest teleurstellende mainstream strip sinds Het Geheime Wapen. Dat dit scenario goedgekeurd werd door Merho is ongelofelijk. 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
7 uren geleden, esteban² zei:

@Kristof Berte "Psychologische analyse", gewoon 'mijn gevoel bij de reeks en Merho op dit moment' is ook goed hoor. :) Bij Merho heb ik dat gevoel trouwens ook héél hard wanneer ik hem in een interview of dergelijke bezig zie.  Het is een andere Merho.  Wat normaal is natuurlijk.

 

De term psychologische analyse was misschien een beetje overdreven ;)

 

Maar het spreekt voor zich dat iemand die ouder wordt en al jaren een succesreeks heeft (en één van de weinige Belgen is die écht wel rijk geworden is van het maken van strips - hij heeft er ook hard voor gewerkt), niet meer dezelfde is als jonge beeldenstormer van vroeger. En als hij wél dezelfde zou gebleven zijn, dan zou het publiek dat anders interpreteren.

 

58 minuten geleden, lukoste zei:

- Je kan gerust zeggen dat er bij de laatste 40-50 stuks echte bagger zit, maar toch ook een aantal degelijke/leuke verhalen.

 

 

Daar had ik het ook al over, en ik vind dat echt bizar. Akkoord dat niet elk album een topper kan zijn. Maar ik vind de niveauverschillen tussen de album onderling erg groot (vanaf ongeveer album 60, naar mijn persoonlijk aanvoelen). Misschien ligt dat ook aan mijn interessesfeer. Er zijn nu al een aantal albums gemaakt rond reality-tv en dat interesseert me gewoon minder. De albums in Australië vind ik dan weer tof, want Australië interesseert me wel. Ligt het dan aan de kwaliteit van het album of eerder aan mijzelf, ik weet het niet.

 

Mijn favoriet album is overigens De Medusa-Stichting.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik koop ze sinds vijf jaar weer allemaal. En als ik het niet doe, dan doen mijn kinderen het. Maar echt lachen met de laatste albums, dat zit er niet meer in. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
4 uren geleden, The Alderwood zei:

Ik las dat vroeger bij de kapper en toen vond ik dat al flauw. Nooit begrepen waarom iemand dat volgde.

 

2

Deze serie heeft mij ook nooit kunnen bekoren.

Vraag me ook af of er veel Nederlanders zijn die Kiekeboe lezen/verzamelen (ik denk zelf dat dat aantal heel beperkt is).

Deel dit bericht


Link naar bericht
Gast Kontiki

De Kiekeboes heeft nooit aangeslagen in Nederland. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Gast Kontiki

Vanaf vandaag in voorpublicatie.

20247798_1254054488036249_7548145639428266084_o.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
59 minuten geleden, The Alderwood zei:

Hoe zou dat nu komen?

Door een compleet andere humorbeleving tussen Vlamingen en Nederlanders. Ook ons taalgebruik is zeer verschillend, en da's nu net wat Kiekeboe sterk maakt(e).

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik blijf ze kopen, en blijf het graag lezen.

 

Maar klassiekers zoals 'geeeeef acht' of Kies Kiekeboe met veel en leuke humor gaan we niet meer zien vrees ik

 

de cliché mopjes met Firmin blijf ik toch geestig vinden

Deel dit bericht


Link naar bericht

Naar mijn gevoel kende de reeks een opleving in de periode dat Stallaert het tekenwerk verzorgde, met 'Vrolijke vrolijke vrienden' als uitschieter. Ik kijk heel graag naar die pagina's.

Alhoewel er lezers zijn die vinden dat de tekeningen uit die periode op niets trekken (het kan natuurlijk ook niet dat alle vrouwen knapper zijn dan Fanny).

Deel dit bericht


Link naar bericht
4 uren geleden, Kristof Berte zei:

 

 

Mijn favoriet album is overigens De Medusa-Stichting.

Ook één van mijn favorieten. :) 

En net daarom zo jammer ook dat Bibi Pralin Gaga volgens Merho, zoals ik elders las, niet meer 'inzetbaar' zou zijn.  Hij is relevanter dan ooit tevoren.  Denk maar aan 'Lord of War' scenario's en dergelijke, er valt meer dan ooit veel te doen met dit personage.  Balthazar voert hij ook amper nog op, omdat het -alweer- een wat verouderd personage zou zijn.  Maar ik ben het daar totaal niet mee eens.  Balthazar is een tijdloos personage waar je, althans in mijn fantasie, nog zoveel kanten mee op kan en vooral voor de 'simpele' humor kan blijven zorgen.  Een heel dankbaar figuur, imo.  Al die zogenaamd scherpere of 'stoutere' dingen die uit pakweg Tomboy moeten voort komen, zijn gewoonweg niet goed genoeg en veel te voor de hand liggend.  Het is zijn ding niet (meer).

Ik begrijp uiteraard wat je bedoelt aangaande zijn leeftijd en de invloed daarvan op hem als persoon, het hoor er nu eenmaal bij.  Maar dat is énorm voelbaar in de reeks en die is mee aan 't veranderen op verscheidene vlakken.  Niet altijd in de positieve zin, imo.

Hoewel er eerder al wel eens 'n wat minder album tussen zat, maar nog steeds goed, is het voor mij zo'n 40 albums geleden serieus beginnen schommelen.  Het ene middelmatige na het andere.

Deel dit bericht


Link naar bericht

 

57 minuten geleden, Tom B zei:

Naar mijn gevoel kende de reeks een opleving in de periode dat Stallaert het tekenwerk verzorgde, met 'Vrolijke vrolijke vrienden' als uitschieter. Ik kijk heel graag naar die pagina's.

Alhoewel er lezers zijn die vinden dat de tekeningen uit die periode op niets trekken (het kan natuurlijk ook niet dat alle vrouwen knapper zijn dan Fanny).

Ik ben zo ééntje die het daar niet mee eens is. ;)  Dirk Stallaert is een uitstekend tekenaar en werd zowat 'de kameleon' genoemd. Maar ik vond zijn figuren in deze reeks bijzonder afleidend.  Ze leken wel uit een andere strip te komen, terwijl ze tussen échte Merho-figuren rondliepen.  En dat vloekte naar mijn gevoel énorm.  Dat 'Vrolijke Vrolijke Vrienden' een uitschieter was, daar was ik het wél mee eens.

Deel dit bericht


Link naar bericht
42 minuten geleden, esteban² zei:

 

Ik ben zo ééntje die het daar niet mee eens is. ;)  Dirk Stallaert is een uitstekend tekenaar en werd zowat 'de kameleon' genoemd. Maar ik vond zijn figuren in deze reeks bijzonder afleidend.  Ze leken wel uit een andere strip te komen, terwijl ze tussen échte Merho-figuren rondliepen.  En dat vloekte naar mijn gevoel énorm.  Dat 'Vrolijke Vrolijke Vrienden' een uitschieter was, daar was ik het wél mee eens.

Ja, de tekenstijl was anders. Maar in mijn ogen beter (beter acteren, betere composities, betere decors) en dus mooier. En ja, er was een kleine stijlbreuk met de manier waarop de hoofdpersonages getekend werden (Fanny met die rare poppenkastogen bijvoorbeeld viel nu nog meer uit de toon) Misschien was het beter geweest indien de hoofdpersonages ook aangepast werden aan Dirks stijl? Maar ik kan begrijpen dat niet iedereen daar gelukkig mee zou geweest zijn.

De laatste jaren vind ik het tekenwerk iets te druk geworden. Merho's tekenstijl komt beter tot recht als alles iets eenvoudiger blijft.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Destijds heb ik meermaals gelezen dat de composities, schetsen en dergelijke nog steeds van Merho zélf kwamen en Stallaert dat simpelweg volgde. Dat zou dan niet kloppen?  De manier waarop de Merho-figuren acteren is eigen aan de reeks en volgens mij ook de reden dat het werkt.  Ik zou het doordrijven van Stallaert zijn stijl inderdaad niet gewaardeerd hebben.

Op het huidige tekenwerk heb ik echter weinig aan te merken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
6 minuten geleden, esteban² zei:

Destijds heb ik meermaals gelezen dat de composities, schetsen en dergelijke nog steeds van Merho zélf kwamen en Stallaert dat simpelweg volgde.

Er is volgen en volgen.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...