Ga naar inhoud

De Beste Belgische Strip


Waldorf

Beste Belgische Strip  

75 leden hebben gestemd

  1. 1. Wat is volgens forumgangers van De Reep de beste strip uit volgende 25 genomineerden

    • Het gele teken - Blake en Mortimer
      4
    • De dorpsgek van Schoonvergeten 1
      7
    • De duistere steden, Brüsel
      2
    • De Kiekeboes 26: Album 26
      6
    • De liefhebbers
      2
    • De zwarte smurfen
      2
    • Grand Prix (box deel 1-3)
      0
    • Het zotte geweld
      2
    • De gewetenloze erfgenamen - Jeremiah 3
      0
    • De koningin van Onderland - Jommeke 3
      0
    • De juwelen van Bianca Castafiore - Kuifje
      2
    • De Daltons breken uit - Lucky Luke 15
      0
    • De hoed van Geeraard de Duivel - Nero
      2
    • QRN op Bretzelburg - Robbedoes en Kwabbernoot 18
      8
    • De zwarte madam - Suske en Wiske 140
      4
    • De boogschutters - Thorgal 9
      8
    • Toen David zijn stem verloor
      1
    • XIII 01, Zwarte vrijdag
      3
    • Zoo, deel 3
      1
    • Zwartkijken
      5
    • De avonturen van Blake en Mortimer 0: De U straal
      0
    • Frommeltje en Viola Integraal
      5
    • Piet Pienter en Bert Bibber 11 - Avontuur in San Doremi
      2
    • De blauwbloezen 15 - Rumberley
      1
    • De Chninkel (zwart-wit)
      8


Recommended Posts

Radio 1 zoekt de beste Belgische strip.

 

http://www.radio1.be/programmas/braakland/beste-belgische-strip-de-nominaties

 

Er staan dingen in de longlist die daar niet thuis horen, maar ik ben toch blij dat er op de radio over strips geleuterd wordt. Allen daarheen!

 

Wat een leuke site, je klikt wat op die covers en je krijgt een korte stukje tekst en de auteurs. Heel geschikt voor mensen met interesse maar zonder veel kennis over strips.

Link naar reactie

Je kan De Chninkel er dus nog bij stemmen.

 

Of nog iets anders, natuurlijk.  :e007:

Maar Grand Prix van Marvano hoort niet thuis in de longlist. Ook het zotte geweld niet. Met Hoe David zijn stem verloor staat er al een betere strip in dat euh... genre in de lijst. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link naar reactie

Ingezonden titels:

 

De Chninkel

Murena 4: Voor hen die gaan sterven...

Suske en Wiske (Blauwe reeks): De schat van Beersel

Robert en Bertrand 2: Het opgejaagde weeskind

De Rode Ridder 114: Vrykolakas

 

Ingezonden motivatie:

 

De Chninkel: Zonder enige twijfel de grote afwezige in de lijst. Door vele stripliefhebbers wordt deze bundel van een trilogie als een van de beste strips aller tijden aanzien. Scénarist Jean van Hamme (ook bekend van oa Largo Winch en XIII) zet hier een literair hoogstandje neer. Het tekenwerk werd verzorgd door Rosinski die we kennen van Thorgal. 
 
Murena 4: Het vierde luik van deze reeks sluit de eerste cyclus af van deze strip rond keizer Nero. De reeks is een pracht van een stripreeks voor volwassen. De tekenstijl van inmiddels overleden Delaby is ongeëvenaard. Jean Dufaux verzorgt voor ieder album het scénario, we kennen hem nog van andere pareltjes zoals Niklos Koda. Zonder enige twijfel behoort deze reeks tot de beste van de laatste twintig jaar.
 
Suske en Wiske: De Schat van Beersel: Volgens mij, en vele anderen, een veel sterker verhaal dan het reeds genomineerde verhaal "De Zwarte Madam". De Blauwe Reeks zijn acht verhalen van Suske en Wiske die speciaal gemaakt zijn om te verschijnen in het weekblad Kuifje. Hergé was indertijd op zoek naar Vlaamse tekenaars om de populariteit van het blad op te krikken. Vanzelfsprekend kwam hij terecht bij Vandersteen. Voor deze verhalen moest hij echter zijn stijl opwaarderen, Hergé vond de typische Suske en Wiske van die tijd te volks en te slordig getekend. Jerom en Sidiona waren ook te onrealistisch om deel te nemen aan de verhalen. Opgelet! Ik heb het weldegelijk over het album uit de Blauwe Reeks, het hernomen album uit de regulaire Rode Reeks telt minder pagina's.
 
Robert en Bertrand 2: Het opgejaagde weeskind: Vandersteen heeft zijn liefde voor dit duo nooit onder stoelen en banken gestoken. Sterker nog, hij steekt zichzelf als personage in de reeks. Als Joeki beleeft hij vanaf het tweede verhaal diverse avonturen met de sympathieke vagebonden mee. Vanaf dit deel is de reeks echt op dreef.
 
De Rode Ridder 114: Wijlen Karel Biddeloo zei het zelf: "De Rode Ridder is pulp, niet meer maar ook niet minder". Vrykolakas is hier een toonbeeld van. Een verhaal van ongeveer dertig pagina's vol onrealistische gebeurtenissen wanneer Johan samen met gezelschap het moet opnemen tegen de gevreesde vampier Vrykolakas. Velen kiezen 33 - Het Beleg van Crowstone als sterkste titel in de reeks, maar ik ga toch voor het fantasygehalte van Biddeloo.
 
Ik zou nog diverse titels kunnen geven om de lijst aan te vullen maar gezien jullie er maar vijf willen...
 
Ik heb mijn inzending gedaan. Nu is't aan jullie!
 
 
Link naar reactie

Die longlist mochten ze achterwege laten, ofwel hadden ze zich moeten inspireren op de top-100 van de SSZ. Alhoewel het 'redelijk' evenwichtig is samengesteld, zijn de keuzes binnen de reeksen/genres op zijn minst opmerkelijk te noemen.

 

Ik heb zelf op Paradijs op Aarde (van Gisquière), De tweede kus, De eeuwige oorlog (veel logischere keuze dan Grand Prix...), SOS Geluk en Jaren van de Olifant gestemd. Voor de lol, want ik verwacht niet één van die titels terug te vinden in de uitslag.

 

De Chninkel had in de longlist moeten zitten natuurlijk. En ik dacht dat Zidrou ook een Belg is, dus zouden zijn one-shots in principe ook in aanmerking moeten komen?

Link naar reactie

Er staat niet echt een nummer bij de titels die instuurt, dus is het eerder willekeurig. Hebben mijn lijst net niet gehaald: Nino 1, Sam 3, Bakelandt 3, De Geuzen 2, De Aasgieren 1 en enkele dingen die ik nu even vergeet. 

 

'k Zie trouwens net dat er een paar foutjes in m'n motivatie staan. Zo heb ik volwassen in het enkelvoud gezet :P

Link naar reactie

Mooie motivatie, Gilles. Ik ben de mijne vergeten copy-pasten.

 

Goed dat je dit even specificeert:

Opgelet! Ik heb het weldegelijk over het album uit de Blauwe Reeks, het hernomen album uit de regulaire Rode Reeks telt minder pagina's.

 

 

Ik heb net een stukje van het programma beluisterd, met Patrick Van Gompel als "kenner", en dat was toch wel huilen met de pet op. 10 van de 20 minuten gingen over Nero en Piet Pienter & Bert Bibber. Dan hoor ik toch liever Alex Agnew aan het woord. :e012:

 

Maar het is een mooi initiatief, moeten we dan zeggen...

 

Eigenlijk hadden ze dit in samenwerking met de stripspeciaalzaak moeten organiseren. Een soort update van de top-100 van 10 jaar geleden. Het zou veel professioneler en representatiever geweest zijn.

Link naar reactie

Eigenlijk hadden ze dit in samenwerking met de stripspeciaalzaak moeten organiseren. Een soort update van de top-100 van 10 jaar geleden. Het zou veel professioneler en representatiever geweest zijn.

Afgelopen zomer zat ik samen met een medeverantwoordelijke voor het programma. Toen was er nog geen sprake van deze top, noch van een andere invulling. Er werd wel geaasd op ons mailbestand. Voor een volgende vergadering moest ik passen. In het daaropvolgende verslag las ik rare dingen (ook over ons) en dan heb ik het maar zo gelaten.

 

En de stripkennis van Patrick. Ach, die is wat gedateerd.

Link naar reactie

Ingezonden titels:

 

De Chninkel

Murena 4: Voor hen die gaan sterven...

Suske en Wiske (Blauwe reeks): De schat van Beersel

Robert en Bertrand 2: Het opgejaagde weeskind

De Rode Ridder 114: Vrykolakas

De Blauwe Reeks is zeker het beste van Vandersteen. Persoonlijk prefereer ik De Groene Splinter (omwille van de sf/fantasy), met als tweede De Schat van Beersel.

Link naar reactie

Bow, dat er heel veel over gediscuissieerd is bij de jury, maar dat het er net niet bij ging. Via reacties werd er vrij veel op het ontbreken ervan ingegaan. Naar verluidt in soms vurige bewoordingen.

Link naar reactie

Het is natuurlijk goed dat dankzij dergelijke polls er aandacht is voor de strip in het algemeen. 

Maar eigenlijk zijn het in die polls altijd dezelfde titels en reeksen die terugkeren.

En heeft het zin om in een poll een strip als De Hoed van Geraard de Duivel te vergelijken met De Boogschutters? Of de Koningin van Onderland met Zwartijken?  

Akkoord, er zijn reeksen en albums die met de jaren tot het (Vlaams of Belgisch) cultureel erfgoed zijn gaan behoren. Die worden vaak herdrukt en een beetje stripliefhebber heeft ze gelezen of kent ze tenminste. 

 

Maar als je kijkt naar hoe de stripmarkt de laatste decennia is geevolueerd, niet alleen in Belgie of West-Europa, maar ook in de VS of Japan om de grootste markten te noemen. De productie is enorm, en kent grote verschillen in kwaliteit en diversiteit. Wat komt daarvan boven drijven, en waarom? In welke mate kijkt de VS naar Europa, en omgekeerd? (En dan bedoel ik dit breder dan de Amerikaanse verfilming van een Kuifje-album)

Moet ik strips als Thorgal schatplichtig beschouwen aan de oude Kuifjes? Of heeft de strip zich vernieuwd, en zijn we een nieuw stadium in hetzelfde medium binnengestapt? 

Hoe moeten we de voorpublicatie van strips versus het medium internet met elkaar afwegen? In de VS maken jonge stripmakers zich zorgen doordat de voorpublicatie in diverse kranten terugloopt en het niet evident is om je publiek online te vinden en daaruit een inkomen te halen. 

Wat is de impact van de distributiewijze op het succes van een strip (distributie in supermarkten vs. de stripspeciaalzaak)?

In welke mate zijn grote uitgeverijen medebepalend voor het succes van bepaalde albums? Of heeft een jonge Franquin nog een kans om het via een onafhankelijke uitgeverij te maken? 

Waar staan we vandaag met digitale strips (in tegenstelling tot gedrukte strips)? Is dit een medium dat kans heeft? Waarom zien we er zo weinig van? Wat zijn de gevolgen voor de portefeuille van uitgever, stripmaker en striplezer?

 

Dit zijn vragen die ik graag had gehoord in debatten op TV, radio, kranten of tijdschriften. De brede pers welteverstaan, en niet alleen gespecialiseerde magazines van stripliefhebbers. 

Of Jommeke nu hoger of lager komt te staan in die poll dan de Smurfen, daar lig ik niet wakker van en ga ik echt geen tijd aan besteden. 

Nu goed, ik zal nog maar wat surfen op internet, misschien staat daar een interessante documentaire of artikel over het fenomeen strips. 

Link naar reactie

Ik snap niet goed waarom de keuze moet herleid worden tot 20/25 titels. En binnen een reeks kan je al helemaal niet kiezen. De Zwarte Madam is een heel goed album maar toch niet zo memorabel als de blauwe reeks, De Ringelingschat of De Cirkusbaron bijvoorbeeld.

 

Je moet dat allemaal niet te serieus nemen. Dat is gewoon een radioprogramma dat eventjes iets doet rond strips, geen groot wetenschappelijk onderzoek naar de beste strip uit deze regionen.

Link naar reactie

De Zwarte Madam is een heel goed album maar toch niet zo memorabel als de blauwe reeks, De Ringelingschat of De Cirkusbaron bijvoorbeeld.

 

Ik vermoed dat het feit dat die zich afspeelt in Antwerpen in plaats van Venetië, Duitsland of Monaco ook wel meegespeeld zal hebben. Zie ook kandidaat 21, Avontuur in San Doremi, dat is eigenlijk toch ook gewoon Antwerpen op verplaatsing (om het maar eens in voetbaltermen uit te drukken  :e005:)

 

Je moet dat allemaal niet te serieus nemen. Dat is gewoon een radioprogramma dat eventjes iets doet rond strips, geen groot wetenschappelijk onderzoek naar de beste strip uit deze regionen.

 

Aangezien "de beste strip" sowieso vrij subjectief is, zullen we nog even moeten wachten op dat wetenschappelijk onderzoek. Tot dan vind ik dat best een positieve manier om strips onder de aandacht van een groter publiek te brengen - en dat moet inderdaad niet allemaal op een al te serieuze manier gebeuren. 

Link naar reactie

Aangezien "de beste strip" sowieso vrij subjectief is, zullen we nog even moeten wachten op dat wetenschappelijk onderzoek. Tot dan vind ik dat best een positieve manier om strips onder de aandacht van een groter publiek te brengen - en dat moet inderdaad niet allemaal op een al te serieuze manier gebeuren. 

 

Inderdaad.

En daarom heb ik Alexander de Grote en de sandalen van Hermes genomineerd :) Hoe grappig zou dat zijn als er 200 nominaties voor die strip zouden binnen komen en Van Gompel dan eens in zijn haar krabt en moet toegeven dat ie het niet kent :D

 

Wat Tom zegt, sta ik ook achter.

 

Je moet dat allemaal niet te serieus nemen. Dat is gewoon een radioprogramma dat eventjes iets doet rond strips, geen groot wetenschappelijk onderzoek naar de beste strip uit deze regionen.

Link naar reactie

In Het Belang van Limburg staat thans een even discutabele lijst.

De eerlijkste en ook onmogelijkste manier om tot een top te komen is naturlijk elk Vlaming van gelijk welke leeftijd alle ooit verschenen strips van Belgische stripmakers te laten lezen en die op eenzelfde datum te laten beslissen. Dan nog is het een momentopname.

post-35-0-60581500-1414403080_thumb.jpg

Link naar reactie

Al bij al. Als ik de top van die krant bekijk kan ik me in bepaalde albums net iets meer in vinden dan in de top van Radio 1 (en de boekenbeurs). 

 

De Fluit met Zes Smurfen is een veel logischere keuze dan de eerste kortverhalen van de smurfen zelf in De Zwarte Smurfen. 

De Sterrenplukkers vind ik ook een sterker album dan De Zwarte Madam. 

Album 26 van Kiekeboe vind ik ook zwaar overroepen, origineel dat wel... Maar Vrolijke Vrolijke Vrienden is het sterkste album in de reeks na pakweg de eerste vijftig. 

 

Nu, ik denk dat als we allemaal onze eigenlijk top 20 zouden maken we misschien ook allemaal een volledig andere top hebben. Misschien ook een idee om een paar andere goeie strips erin te krijgen. Een aantal forummers stellen nog hun eigen top 20 op, en de vijf albums die daar het sterkste uitkomen worden nog naar de redactie van Radio 1 gestuurd. Zo krijg je meer dezelfde titels die doorgestuurd worden, iemand zin in? 

Link naar reactie

In Het Belang van Limburg staat thans een even discutabele lijst.

De eerlijkste en ook onmogelijkste manier om tot een top te komen is naturlijk elk Vlaming van gelijk welke leeftijd alle ooit verschenen strips van Belgische stripmakers te laten lezen en die op eenzelfde datum te laten beslissen. Dan nog is het een momentopname.

 

En eigenlijk zou je ook alle Walen en Brusselaars hier moeten in opnemen want nu is het soewieo een lijst van Belgische toppers opgesteld door Vlamingen.

Link naar reactie

En eigenlijk zou je ook alle Walen en Brusselaars hier moeten in opnemen want nu is het soewieo een lijst van Belgische toppers opgesteld door Vlamingen.

Is dat niet juist de bedoeling als het is voor de Vlaamse boekenbeurs in een Vlaamse kranten en op de Vlaamse radio? Als het een gezamenlijk initiatief zou zijn dan ja maar dat is het niet.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.








×
×
  • Nieuwe aanmaken...