Jump to content

Roque Ja

Members
 • Posts

  771
 • Joined

 • Last visited

About Roque Ja

Profile Information

 • Geslacht
  Mannelijk

Recent Profile Visitors

593 profile views

Roque Ja's Achievements

 1. Flip van Jommeke heeft ook duidelijk een probleem. Reeds in 'De muzikale Bella' (album 5) belandt hij in de gevangenis wegens openbare dronkenschap. Zo ongeveer tussen album 100 en 130 had hij zijn verslaving duidelijk niet onder controle: in 'De knook van Azmor' (105) kan hij amper recht vliegen, in 'De sidderplanten' (108) beledigt hij met zijn zatte botten een agent in functie, in 'De lappenpop van Anataal' (115) drinkt hij zich samen met Filiberke lazarus. Jommeke moet Filiberke ondersteunen om thuis te geraken, moeder Charlotte kennende (zie 'De zeepkoning') zal het zijn beste dag niet geweest zijn. In 'De vlag van Lord Chester' (120) zuipt hij al hun reisgeld op. In 'De whiskymaker' (129) is al snel duidelijk dat de whisky van Jampudding giftig is, maar zelfs dan kan hij er niet afblijven. Net even door de lijst van albums gebladerd en de laatste keer dat ik hem dronken heb geweten was in Holeman (214). Maar als kind ben ik gestopt bij album 222. Mag een dronken Flip in de huidige albums nog opgevoerd worden, of is dat ondertussen taboe? Jommeke zelf heeft trouwens ook eens dronken op straat zijn roes liggen uitslapen (in 'Het wonderdrankje'). Gelukkig was hij toen onzichtbaar, dus er zijn geen beelden van. In 'Kinderen baas' maakt hij zijn brave ouders wijs dat hij een hele nacht op de lappen is geweest. Er zijn wellicht nog voorbeelden te vinden, maar die ken ik niet meer uit het hoofd. Misschien een idee voor Jelle De Beule om volgende keer de censuurcommissie op Jommeke af te sturen.
 2. Telt de geit van Dikke Springmuis ook mee?
 3. Soms slaat het verhaal ook nergens meer op. De Zwarte Bomma bijvoorbeeld, de scène waarin Flip achtervolgd wordt door die kat. Dat moest volledig herschreven worden omdat het gebaseerd was op Filiberke die de R had leren uitspreken. Maar de tekeningen hebben ze wel gerecupereerd, en daardoor krijg je hele vreemde dialogen... In de oorspronkelijke versies was Flip ook veel harder trouwens. Pekkie en de kat van de buren werden haast mishandeld door hem, Filiberke werd keihard uitgelachen omwille van zijn spraakgebrek. Het verkeerde land blijkt ook plots een droom van Jommeke te zijn, in de heruitgave. Vroeger was dat... euh... "echt gebeurd". In de strip dus... nu ja, jullie begrijpen wat ik bedoel. Ik had er als kind al een hekel aan, als een volledige strip in het laatste prentje werd afgedaan als een droom.
 4. Van die bij en die eend was ik mij al heel de tijd aan 't afvragen naar welke nummers ze zouden verwijzen. Goed gevonden, alhoewel ik Junk wat vergezocht vind? En mogen we dat "officieel" wel als Beatles-nummer bestempelen? Carry That Weight!
 5. Heeft de SSZ dit enkele jaren geleden ook niet georganiseerd? Ik herinner mij dat ik ooit zo'n top-5 heb doorgestuurd, maar daar is nadien nooit iets van verschenen op hun site, denk ik? De bowel disruptor was toen één van mijn inzendingen. Het wonderdrankje van Gobelijn stond waarschijnlijk op één, maar de Gobelijn is al genoeg genomineerd en de keuze van Vittorio is min of meer dezelfde uitvinding.
×
×
 • Create New...