Ga naar inhoud

ere

Members
  • Aantal items

    32
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door ere

  1. "Maar dan zitten we weer met de vraag waarom album 25 in 1980 voor de Vlaamse editie een andere titel kreeg dan voor de Nederlandse editie."

     

    Het heeft ermee te maken dat voor de eerste Uderzo Asterixen de rechten per land en niet per taalgebied verkocht waren. Nederland en België apart. De uitgevers kozen ervoor elk hun eigen Nederlandse vertaling te maken.

  2. Boekhandelaren hebben inderdaad meestal geen idee. Buiten "literatuur" kent men weinig van wat er uitkomt. Nu zou je veel meer non-fictie, sf, fantasy en zeker ook strips kunnen verkopen. Ik heb een tijd bij een winkel gewerkt waar we in een jaar of 10 een goed verkopende afdeling uit de grond hadden gestampt. Inderdaad Asterix, Kuifje compleet, altijd een hoop willekeurige S&W's, Lucky Luke, Smurfen, Blueberry,Donald Duck, Alex enz. als basis en daarnaast nieuwe strips en graphic novels. Zo trek je mensen binnen met series die ze kennen maar vaak even uit het oog zijn verloren. Je zag mensen vaak verrast kijken dat veel strips nog bestaan en dat ernog nieuwe van uitkomen Als ze daar weer een beetje mee bij zijn kon je ook eens wat anders aanraden. Was een goedlopende afdeling, maar na een overname volledig gestopt door de nieuwe eigenaar die er niets in zag.

     

  3. Suske en Wiske heeft in ieder geval de Nederlandse kranten veroverd. Veel meer dan Kiekeboe zeker Jommeke. En de albums waren ook altijd goed verkrijgbaar. Vaak ook met korting op oudere delen, zodat men de hele reeks ging verzmelen. In de jaren 70-80 las ik ook wel eens Jommeke of Kiekeboe, maar nieuwe delen kwamen niet altijd naar het Noorden. En dan de Duck. Eerste oplage 2,5 miljoen in 1952. 1 voor elk Nederlands huishouden. En dan 15 cent bij een abbonnement op Margriet. Topoplage jaren 80 tegen de half miljoen en nu altijd nog boven de 200.000.

     

  4. ik moet zeggen dat ik voor ik kon lezen al volledig gebiologeerd was door de Bommel strips. Als klein kind vond ik de tekeningen al heel mooi en duister. en een deel van de verhalen kon je er ook zonder de tekst al wel uit halen. wat dat betreft maakt het niet uit als je toch nog niet kan lezen of je ballon- dan wel tekststrips bekijkt.

     

  5. Quote

    Dit wordt gedaan om de vaste boekenprijs in Nederland te omzeilen. Je mag als winkel geen korting geven op boeken, maar als je zelf een eigen, afwijkende (al is het maar een paar letters), druk laat maken kan die prijs wel lager zijn.

     

  6. ‘De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. doet een beroep op de directeuren der Rijksscholen, Gemeentebesturen en schoolbesturen om te bevorderen dat het verspreiden van zogenoemde beeldromans zowel op school als daarbuiten zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Deze boekjes, die een samenhangende reeks tekeningen met een begeleidende tekst bevatten, zijn over het algemeen van sensationeel karakter zonder enige andere waarde.’

    Invloed

    Deze strenge waarschuwing, die op 25 oktober 1948 in de dagbladen verscheen, heeft tot op de dag van vandaag invloed op de discussie over strips in Nederland. Van beeldverhalen hoefden opvoeders destijds op z'n zachtst gezegd geen heilzame werking te verwachten op de ontwikkeling van hun kinderen. In de pers waren meerdere verontruste berichten verschenen over jeugdige vandalen. Ze bleken – o wonder – thuis enige ‘tientallen beeldverhalen’ te hebben staan, de bron van alle kwaad.

    Hoewel de ministeriële oproep anno 2016 overtrokken aandoet, is hij tot verdriet van stripliefhebbers nooit officieel ingetrokken.

     

    Vanuit school en thuis werd striplezen aktief tegengewerkt. Afgezien van een enkele krantenstrip (vooral tekststrips) verschenen er nauwelijks nog striptijdschriften en -boeken. 

     

    Uit eigen ervaring, en bij navraag onder vele anderen bleef dit helaas tot eind 20e eeuw de norm in nederland.

     

    Gek genoeg zijn er strips die als "literatuur" geaccepteerd worden, Bommel, Asterix, Maus bijvoorbeeld, zonder dat dit de mening aantast, zelfs van liefhebbers van die strips, dat strips minderwaardig zijn.

     

    Of we deze fatale achterstand in tijden van algehele ontlezing ooit zullen inlopen? Ik betwijfel het.

  7. Heeft iemand er wel eens bij stilgestaan dat de gemiddelde Reper (man van 30+) niet helemaal de doelgroep is van dit soort strips. Van mij mag het kwalitatief ook allemaal een stuk beter, maar ondertussen hoop ik dat er misschien jonge vrouwen zijn die het wel een leuke introductie in stripland vinden. wie weet komt de strip eens uit zijn mannenghetto...

  8. toen de kortingkaarten werden ingevoerd was de standaardkorting voor een winkelier 40%. inmiddels dus 30 á 35 en soms (standaard, sanoma) 28%

    Wie mag dat betalen?

     

    ik ben blij dat mijn vaste SSZ van de korting is afgestapt en daardoor nog eens een pintje aan de vaste klanten kan uitdelen.

     

    (en ja. als ik een grote (comic-)bestelling doe, gaat dat via het wereldwijde web. maar dan scheelt het ook gelijk 30 tot 40 %)

  9. Korting.

     

    Als stripkoper ben ik er blij mee. Echter, maar, van winkeliers begrijp ik dat het steeds moeilijker wordt om deze vol te houden met onder druk staande winstmarges. Dat velen er mee zouden willen stoppen, met kortingen,maar niet kunnen omdat hun buurman er wel mee doorgaat. Terwijl die buurman net hetzelfde denkt.

     

    Op korte termijn is dat als consument natuurlijk prettig. 

     

    Op langere termijn houden winkels het niet vol. In het gunstigste geval blijf je dan uiteindelijk over met een enkele winkel in een grotere stad. 

  10. (en taalgebruik van Baba kan natuurlijk echt niet meer) was ook inmiddels "normaal nederlands/frans" geworden in de laatste reguliere delen. politiek correct t.ov. jeugdsentiment? het voegt wat mij betreft niets toe Baba als enige een afwijkend idioom in de mond te leggen. alle engelsen, spanjaarden, portugezen spreken "gewoon".

×
×
  • Nieuwe aanmaken...