Jump to content

hemweg

Members
 • Posts

  70
 • Joined

 • Last visited

About hemweg

Profile Information

 • Locatie
  Arnhem
 • Interesses
  beeldende kunst, grafische vormgeving en strips
 • Geslacht
  Mannelijk

Recent Profile Visitors

182 profile views

hemweg's Achievements

 1. Okki en Taptoe waren geen stripbladen, maar bladen met een educatief karakter voor kinderen. Er stonden wel strips in, maar die stonden vroeger in bijna alle tijdschriften.
 2. 68. Jesmurva's (Dirkjan, Mark Retera)
 3. Het gebruik van (complementair) kleurcontrast, enigszins expressionistisch. Ook de tekstkaders hebben een kleur. het toepassen van geabstraheerde geometrische decors. (Bovenstaande kaders zijn los uit het verband van het verhaal geplaatst)
 4. Enkele mogelijke verklaringen: Komst van televisie en populariteit van de bioscoopfilm: M, eine Stadt sucht einen Mörder, James bond, Dr No en het genre Film Noir. Verhaal in een realistische stijl, een herkenbare omgeving, maar met vreemde aspecten (supersterk figuur, letter m, lichtflitsen, gestoorde geleerde). Het gele teken is een duidelijk product van de jaren vijftig en de Koude Oorlog. Hergé werkte in die tijd aan de maan-avonturen en aan De zaak Zonnebloem. in het weekblad Kuifje stonden veel strips die min of meer de Koude Oorlog (dreiging, staatsvijanden, complotten, wapenwedloop, spionage) als onderwerp hadden. Eindelijk spanning in de oersaaie jaren vijftig. Veel meer vertier was er overigens niet. Er wax nog nauwelijks popmuziek. Vandaar dat een stripboek uit die tijd beter blijft hangen en natuurlijk al veel langer bekend is.
 5. Strips lezen tijdens het toiletbezoek? Strips lezen in de auto? Strips lezen op het strand?
 6. Picaros is veruit het zwakste album van Kuifje. Waarschijnlijk uitgewerkt door medewerkers. Het verhaal mist avontuur. De meeste Kuifjes heb ik meer dan twintig keer gelezen, deze hooguit een paar keer.
 7. Dat is zeker de vraag. Hoofd is in verhouding ook te groot. Wellicht vanuit een hoog standpunt (boomtak) getekend. En misschien is daarom ook de kuif groot.
 8. Jaren 70! Langer en voller haar was in de mode.
 9. Het album van De geheimzinnige ster kwam in het Frans uit 1942 (!), de Nederlandse versie in 1947. Er is nooit een zwart-wit album verschenen. Ik ben benieuwd welke krant dit was.
 10. Hergé tekende Kuifje en het zwarte goud eerder dan De krab met de gulden scharen, maar stopte met het verhaal in 1940. Het aantal platen zal ongeveer gelijk zijn als in de zwart-wit versie, beide niet afgerond. Pas in 1949, na Kuifje en de zonnetempel, maakte hij het verhaal in kleur af.
 11. Er is ooit een folder verschenen bij de Bezige Bij van al het werk van Bommel (integraal, de blauwe reeks) met het overzicht van alle delen. Mocht je deze nergens vinden dan is er het boekje:
 12. Ik vermoed het. De zwart-wit versie van Le Petit Vingtième (1939) ging wel geleidelijk over naar een versie met steunkleur.
 13. Eigenlijk zijn er nog meer versies. In de publicatie van Coeur Vaillant (1940) is te zien hoe de zwart-wit versie van Le Petit Vingtième overgezet wordt in de eerste kleurenversie. De kaders zijn iedere keer in hoogte en breedte gelijk en zijn daardoor gemakkelijk in een andere leesvolgorde te plaatsen. Het kleurgebruik is nog niet egaal genoeg zoals het later werd toegepast (klare lijn). In de latere facsimile uitgave, de eerste officiële kleuruitgave, zijn de kaders van vorm gevarieerder.
×
×
 • Create New...