Jump to content

hemweg

Members
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by hemweg

 1. Strips van Tardi. Wellicht bekend bij een grote groep stripliefhebbers. Wat wordt hier bedoeld met het grote publiek?
 2. hemweg

  Thorgal

  Nog meer mooi tekenwerk uit de jaren 80. Rosinski tekende in 1981 enkele scènes uit Kuifje - De zonnetempel om het 25 jarig bestaan van het weekblad Tintin te vieren.
 3. Ik denk dat je volkomen gelijk hebt dat er een groep winkeliers is die zich richt op jongeren (Manga, Comics en merchandise). Franka, Storm en Agent 327 hebben zich ontwikkeld van jeugdstrip naar een meer volwassen publiek (14+). Met woord- of naamgrappen (Agent 327), verwijzingen (personen - Agent 327, steden - Franka) en lichte erotiek (Franka en Storm) zijn deze strips meer gericht op volwassenen dan op kinderen.
 4. Geen meerwaarde, nogmaals alles opnieuw uitgeven.
 5. Om dezelfde reden...
 6. Ik bedoelde dat webwinkel inhoudt dat via het web - online - gewinkeld wordt. Web en online is dubbelop.
 7. Het is me hier niet duidelijk wat verstaan wordt onder een online-webshop. 1 - grote webwinkels, zoals Bol.com of Amazon, die behalve strips alles verkopen; 2 - stripspeciaalzaken, die ook online boeken verkopen, bijvoorbeeld De Striep of Akim; 3 - verkopers die vanuit hun garage/bijkeuken/zolder strips versturen, via bijvoorbeeld Lastdodo. Ik vermoed dat het om de derde groep gaat. Is online-webshop overigens niet een tautologie en is het niet gewoon webshop? Ik ken namelijk geen offline-webshops.
 8. van strip naar beeldende kunst naar strip Popart- kunstenaars maakten, zoals bekend, gebruik van strips. Strips werden tot een enorm formaat opgeblazen. Roy Lichtestein maakte het werk As I Opened Fire... in 1964, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit werk is gebaseerd op een strook uit All American Men of War. Een andere strook van All American Men of War is Whaam, getekend door Russ Heath. Ook deze werd gebruikt door Roy Lichtenstein. Russ Heath kreeg voor het gebruik hiervan helemaal niets. getuige de strippagina, met Whaam, die hij hierover maakte.
 9. Cocco Bill is een goed gevulde strip met veel kammen, salamiworsten en vissen. Genoeg om naar te kijken, maar maakt het wel lastig om te lezen.
 10. Deze strips zijn van eind jaren zeventig. Ik denk dat de Vlaamse strips als Kiekeboe ook Vlaamse thema's en woordspelingen kent, die in Nederland niet herkend worden. De Hollandse strips uit die tijd, zoals De familie Doorzon, Joop Klepzeiker en Sjef van Oekel, kenden andere onderwerpen en waren veel grover, meer geschikt voor een volwassener publiek. Ik denk dat de Vlaamse strip meer een familiestrip is gebleven en de Hollandse strip zich meer en meer op de volwassenen is gaan richten (m.u.v. Jan, Jans en de kinderen en Donald Duck). De latere Franka, Storm en Agent 327 zijn ook meer voor volwassenen gemaakt. Kinderen in Nederland lezen geen strips, uitgezonderd Manga. In stripspeciaalzaken in Nederland komen voornamelijk mannen van middelbare leeftijd.
 11. Amsterdam Centraal Station, Franka - Geheim 1948.
 12. Geen hommage of parodie, maar wel gebruik makend van een bestaand schilderij. De piraten van Barataria - Siwa versus Jean-Étienne Liotard - Marie Fargues 1756/58.
 13. Deze studies komen mij heel vreemd over. De kleding komt overeen met de kleding in de schetsen van Kuifje en de Picaro's, maar wordt niet gebruikt in het definitieve album. De studies hierboven lijken me eerder werk van medewerkers van Studio Hergé (tekenfilm?) of van een andere tekenaar. Kuifje is hier plat getekend. Deze tekeningen missen de scherpte en subtiliteit van de laatste periode van Hergé.
 14. hemweg

  regen

  Kuifje - De zaak Zonnebloem
 15. hemweg

  regen

  Kuifje - Het geheim van de Eenhoorn
 16. Okki en Taptoe waren geen stripbladen, maar bladen met een educatief karakter voor kinderen. Er stonden wel strips in, maar die stonden vroeger in bijna alle tijdschriften.
 17. 68. Jesmurva's (Dirkjan, Mark Retera)
 18. Het gebruik van (complementair) kleurcontrast, enigszins expressionistisch. Ook de tekstkaders hebben een kleur. het toepassen van geabstraheerde geometrische decors. (Bovenstaande kaders zijn los uit het verband van het verhaal geplaatst)
 19. Enkele mogelijke verklaringen: Komst van televisie en populariteit van de bioscoopfilm: M, eine Stadt sucht einen Mörder, James bond, Dr No en het genre Film Noir. Verhaal in een realistische stijl, een herkenbare omgeving, maar met vreemde aspecten (supersterk figuur, letter m, lichtflitsen, gestoorde geleerde). Het gele teken is een duidelijk product van de jaren vijftig en de Koude Oorlog. Hergé werkte in die tijd aan de maan-avonturen en aan De zaak Zonnebloem. in het weekblad Kuifje stonden veel strips die min of meer de Koude Oorlog (dreiging, staatsvijanden, complotten, wapenwedloop, spionage) als onderwerp hadden. Eindelijk spanning in de oersaaie jaren vijftig. Veel meer vertier was er overigens niet. Er wax nog nauwelijks popmuziek. Vandaar dat een stripboek uit die tijd beter blijft hangen en natuurlijk al veel langer bekend is.
×
×
 • Create New...