Jump to content

Boekenmagazijn

Members
 • Posts

  672
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Boekenmagazijn

 1. Ik zie net dat op de website van het Dagblad van het Noorden alle namen staan opgesomd. Maar dat is spieken. Het volledige artikel is helaas "premium". Ik had wel willen weten waarom bv. Ketelbinkie er niet bij staat, de eerste Nederlandse superheld (van Wim Meuldijk, later bekender als schrijver van Pipo de clown), een strip die destijds erg populair was en zelfs een eigen tijdschrift had. Nog wat zout op een paar slakken: 20. Vader & Zoon 29. S1ngle
 2. Nummer 2 (mijn favoriet) ziet er tegenwoordig wat anders uit. Daarnaast missen we nog nummer 3, 23, 24 en 25. Dat zijn ouwetjes.
 3. De tekenstijl is onmiskenbaar Fiep Westendorp. Zij maakte met Annie M.G. Schmidt de strip Tante Patent.
 4. Dat zijn Aram, Jimmy Brown en Huon de Neveling.
 5. Bruintje Beer is Engels, dus 10 is Thijs IJs (een vroege Toonder-strip). De wolkjes van 17 ken ik niet, en 14 heb ik moeten opzoeken (terwijl ik het boekje nota bene pas nog gekocht heb in een kringloopwinkel).
 6. Volgende opgave: hoe goed is jullie kennis van de Nederlandse krantenstrip? Tekening van Jesse van Muylwijck https://www.facebook.com/jessecartoons Ik kon ze allemaal uit het hoofd benoemen, op twee na.
 7. Moe Koe, door Evert Geradts.
 8. Is dat wel veilig, zo'n decoll...euh... zo'n parachute met maar 9 lijnen?
 9. Het ging me vooral om de scheefstaande en gebogen horizon. Een horizon is per definitie horizontaal, tenzij je je "fotocamera" scheef houdt. Bovendien zou de horizon recht moeten zijn. De bolling van onze aarde kun je van de gegeven hoogte niet waarnemen. De schaduw is inderdaad ook verdacht. Door de vorm wordt gesuggereerd dat het de schaduw is van de Gyronef. De schaduw is echter even lang als de breedte van het schip. De Global Mercy is 174 meter lang en 28,6 meter breed, dus zou het vliegende object minstens 28 meter lang moeten zijn. Iets onder water is (gezien de geschrokken uitdrukking op hun gezichten) misschien het meest waarschijnlijk, maar ook dat zou zo groot zijn als een blauwe vinvis. En wat is die oranje gloed? Geen ondergaande zon, want dan zou ook het schip een slagschaduw moeten hebben.
 10. Ze blijven de natuurwetten tarten, bij Studio Vandersteen.
 11. Dergelijke tekeningen in opdracht (of als hommage) zijn alleen interessant als eruit blijkt dat de tekenaar een persoonlijke band heeft met het onderwerp. Met een naakte vrouw weet bijna iedere (mannelijke) tekenaar wel wat aan te vangen, met mummies wordt het al een stuk lastiger. Andermans figuren - hoe iconisch ze ook zijn - resulteren vaak in niet meer dan een geforceerde kopie. Ook bij deze Rode Ridder mis ik de “vonk” die de tekening als zelfstandig kunstwerk laat overtuigen. Misschien ook door het ontbreken van kleur? Overigens is het originele voorbeeld zelf zo verankerd in het collectief geheugen (van de stripwereld, althans) dat je echt niet meer van plagiaat kunt spreken.
 12. Het zijn er maar twee, Blutch en Chesterfield.
 13. Nog even 42 inhalen: Captivant (naar het legendarische album van Chaland en Cornillon) was ook een stripwinkel, maar ik kan niet achterhalen in welke plaats. Op LastDodo is één exlibris van de winkel te vinden, zonder verdere informatie.
 14. Die had ik inderdaad over het hoofd gezien. Een van de weinige overlevende boekhandels. Op 41 zit Cas(terman). Links daarvan misschien ook een die ik gemist had: Oldies BD. Ik kan online alleen een verwijzing vinden naar een winkel met die naam in Heist-aan-zee, maar geen idee of die in 1997 al bestond.
 15. 40: Au Temps Jadis, stripwinkel in Courcelles (Charleroi).
 16. 39: Petits Papiers, voormalige Brusselse stripboekhandel en galerie (tegenwoordig Huberty & Breyne). P.S. 24 Byblos zat ooit in Marcinelle. 25 Chick Bull was gevestigd in Brussel. 29 Tropica BD was te vinden in Charleroi.
 17. Ik heb me rot gezocht naar 21, ik wist dat ik ’m kende, maar kwam niet op de naam. Wat een opluchting. 23 Duifje Vleugelslag
 18. until
  Georganiseerd door Het Stripschap in evenementenhal De Broodfabriek in Rijswijk (bij Den Haag). Entree € 8,00 per dag / € 12,50 voor het weekend (Stripschapleden gratis). https://destripdagen.nl
 19. En een wat scherpere versie (met dank aan Lük Bey) van de genummerde zoekplaat.
 20. Okee. 16 Jerome K. Jerome Bloks, 17 Asterix en Obelix en 18 Baard en Kale zijn intussen genoemd. Verder met 19: Jerry Spring en Pancho
 21. Oef. Dat viel niet mee. Bedankt, Suske. Nummer 12 herken ik niet. Wie wel? 13 (Dommel) en 15 (Isabel) zijn al genoemd. 14 is, denk ik, Zuster Maria-Theresa (van Maëster).
 22. Ik ben wel benieuwd waar ze zo snel een stopcontact heeft gevonden...
×
×
 • Create New...