Jump to content

Showa, A History Of Japan (Shigeru Mizuki)


mig el pig

Recommended Posts

Showa, A history of Japan

 

 

showa2639.jpg

 

De 4-delige reeks van Shigeru Mizuki die aan de hand van zijn levensverhaal de geschienes van Japan vertelt in de 20ste eeuw. De eerste 2 delen zijn reeds beschikbaar, het derde komt volgende maand uit. In totaal zal het werk bijna 2000 pagina's in beslag nemen.

 

In japan staat showa voor de periode van Keizer Hirohito die geen  onbekende is voor iedereen die iets kent van de 2de wereldoorlog. Keizer Hirohito was de langst heersende keizer tot nu toe, van 1926 tot 1989. In deze periode zal Japan verscheidene keren transformeren. Van een democratie met beperkingen tot een regelrechte militaire dictatuur die het land meesleept in de grootste oorlog tot nu toe om uiteindelijk als verliezer opnieuw moeizaam aansluiting zoekt met de rest van de (westerse) wereld.

 

Shigeru Mizuki zelf is hier,denk ik, niet zo bekend maar in Japan is hij één van de manga grootheden. Naast talloze japanse prijzen heeft hij ook één Eisner Award en Best Comic prijs in Angoulême gewonnen. Hij is de grondleger van het Yokai(japanse geesten) genre met zijn bekendste werk GeGeGe no Kitaro. Tot nu toe elk is in elk decennium er een anime reeks van gemaakt. Daarnaast komt hij vaak in opspraak door zijn kritische houding ten opzichte van het verbloemen van de japanse oorlogsmisdaden tijdens de 2de wereldoorlog. Hijzelf was een soldaat in het keizerlijk leger en verloor één van zijn armen tijdens een bombardement. Het was zijn tekenarm dus na de oorlog moest hij opnieuw leren tekenen. Eén van de boeken die je misschien hier al in de rekken hebt zien liggen is Onward Towards Our Noble Deaths

 

Tekenstijl:

 

Zijn tekenstijl is zeer afwisselend. Soms zeer gedetailleerd, op andere momenten de eerder typische snelle schets waar manga voor bekend staat. Soms zelf in dezelfde tekening.

 

showa_hitler.jpg

 

Andere keren kunnen volledige stukken in 1 stijl zijn:

 

showa3.pngshowa_sota.jpg

 

 

 

Showa 1 (1926-1939)

 

Zijn jeugdjaren in het veranderende Japan. Enerzijds was japan democratischer geworden door het uitbreiding van het stemrecht naar meeste mannen oven de 25 jaar. Anderzijds waren er nog nooit zo zware beperkingen op het verenigingsleven ingesteld om de dreiging van het communisme tegen te gaan. Deze wet, die ironisch genoeg de Vrede Behoudende wet was genaamd, zal er voor zorgen dat de parlementaire staat stelselmatig verder wordt afgebroken. De vernederende maatregelen die hun vroegere bondgenoten GB en USA tegen hun nemen versterken het anti-westerse gevoel. Vooral de beperkingen qua vloot en de Japanse Eclusion act zorgen voor steeds grotere rellen en moordaanslagen op politici. Het leger is quasi autonoom aan het opereren en valt dan ook zonder zijn regering op de hoogte te stellen Manchuria binnen. De civiele staat verliest alle cohesie maar de gewone burger heeft hier geen antwoord op. Shigeru merkt hier echter weinig van, hij zit volop in zijn kindertijd en later, na het uitbreken van de crisis, is hij eerder bezig met niet ontslaan te worden in barre economische tijden.

 

Showa 2 (1939-1944)

 

De nu al 8 jaar durende oorlog in China heeft Japan veranderd in een totale dictatuur. Een nieuwe oorlog in Europa zet ook de rest van de wereld in vuur en vlam. Shigeru begint opnieuw te studeren maar merkt al snel dat zijn nonchalante houding botst met de Japanse maatschappij. Kort nadat Japan de oorlog verklaard aan GB en de USA moet hij ook dienst nemen in het leger. Hij kon al niet aarden in een dictatoriale  burgermaatschappij maar het leger is vele malen erger. Hij komt terecht in de zware gevechten op de eilanden van Nieuw-Guinea en zal in barre omstandigheden moeten overleven.

 

Waarom ik het moeite vind:

 

Shigeru slaagt erin het contrast tussen zijn persoonlijk levensverhaal en de invloed van beslissingen die ver boven zijn hoofd genomen zijn zeer goed naar voren te brengen. Daarnaast is het boek zeer goed onderbouwd (heb al veel geschiedenisboeken gelezen die kort door de bocht gaan of onvolledig zijn) met aandacht voor detail en vooral voor de gewone burger, iemand die vaak over het hoofd gezien wordt. De sluipende verandering van de japanse maatschappij en de waanzin van bepaalde militaire logica tonen aan hoe sommige dingen zo ver fout zijn kunnen gaan. Het boek valt in sommige opzichten nog het meest te vergelijken met barefoot gen maar waar barefoot gen focust op de dag van de atoombom vergroot dit boek de focus naar bijna de volledige 20ste eeuw.

Link to comment
Guest Natte aap

ik ga het nog steeds proberen, maar ik vrees er voor. Ik ben niet door barefoot Gen geraakt. Heel de tijd kreeg iedereen klappen rond de oren en soms te onnozel getekend. Maar ik ga Showa wel eens een kans geven.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...








×
×
  • Create New...