Jump to content

Als Je Kon Herbeginnen, Wat Zou Het Éne Ding Zijn Dat Je Anders Zou Doen?


Recommended Posts

Kijk daar, plots een genie uit een lamp met een bij voorbaat ingevulde wens: je mag je leven herbeginnen en één ding anders doen.

 

Dat ene ding kan alles zijn: andere studies kiezen, niet / wel trouwen met die persoon, wel een wereldreis maken, wel dingen uitpraten, wel sporten, beter studeren, minder werken, die ene kans grijpen, geen FB-account aanmaken, enz. Het geeft niet hoe klein of groot het is, maar het moet één ding zijn. Het mag zelfs een gewoonte zijn (genre: "ik zou minder tijd verprutst hebben op het internet").

 

Wat zou jouw ene ding zijn?

Link to comment

Mmmm, hier is het net andersom, ik ben behoorlijk gelukkig mijzelf te zijn, na mijn "zelfaanvaarding" lang geleden. Ik denk dat ik helemaal niets anders zou doen, want wie weet wat zou het resultaat geven.

I was taught to dream this dream people call human life

 

I was thought to dream

Link to comment

En hoe is die "zelfaanvaarding" precies tot stand gekomen?

Gewoon, geleidelijk aan je niet meer spiegelen aan anderen en blij zijn dat je anders bent, zoals iedereen dat is. Leer gewoon waarderen waarin je net anders bent en trek je voor de rest van je medemens niets meer aan, wat ze ook over je mogen denken. Heel eenvoudig hoor wat mij betreft, en ik ben vrij te doen wat ik wil.

I was taught to dream this dream people call human life

 

I was thought to dream

Link to comment

Spijt is wat een ezel schijt.

 

Ik wil me daar niet mee bezighouden met 'what ifs' (tenzij in comics). Leer leven met wie je bent en de keuzes die je gemaakt hebt.

Ik heb ook mijn zwakke momenten, hoor. Meestal kom ik dan tot de conclusie dat datgene waarvan ik dacht dat ik het wou, me toch niet gelukkig zou maken omdat ik nu eenmaal ben wie ik ben.

Grr. Argh.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Nogal veel dezelfde zaken. Veel heeft te maken met externe factoren waarop je geen vat hebt. Er is ook veel kans als je andere zaken kiest waardoor je denkt dat je leven veel beter zou verlopen zijn, je terug speelbal wordt van een andere set externe factoren, of deels dezelfde die nu je levenspad kruisen.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Neem nu bv. studiekeuze: indien je een artistieke richting koos waarbij je voldoende gemotiveerd was, maar na het eindigen van de studieperiode blijkt dat er geen perspectieven zijn dan is die keuze niet verkeer geweest, want de motivatie was er initieel.

Link to comment

Heb altijd 3 kinders willen hebben. Het zijn er jammer genoeg maar 2 geworden. Maar het zijn wel tijgers (daarom heb ik er maar 2, mijn vrouw wou lieve, rustige kindjes).

 

Voor de rest? Teveel opportuniteiten laten voorbij gaan. Moest ik terug 20 zijn en weten wat ik nu weet. Mijn leven zou er helemaal anders uit hebben gezien, maar ben blij met wat ik doe en wie ik ben. Ook al word ik bijna 50 "life is still fun".

 

Nick.

 

ps. altijd jammer gevonden dat ik geen ballet heb gedaan. Mijn zoontje (één van de enige hier op het conservatorium en reeds 8 jaar met ballet bezig) vervult mijn droom zo een beetje. Vind het prachtig om hem bezig te zien en hij is nog maar 12.

Link to comment
  • 4 years later...
Guest Kameraad Mauser

Meer financiële kennis opdoen. Het hele beursgebeuren. Inzicht verkrijgen in tailhedging, bearmarkets, crypto currencies, economie enz...

 

Niet dat je dat nu niet meer kan, maar het geeft wel een voorsprong indien je het op vrij jonge leeftijd kan aanleren.
Feitelijk zijn dat zaken die op school moeten aangeleerd worden.

Link to comment

holy%20thread%20resurrection.jpg

 

Wel een goede vraag. Ik geloof niet dat we in ons leven veel fundamentele keuzes maken. De meeste dingen overkomen ons of liggen voor de hand of zijn een samenloop van omstandigheden. De enige echte keuze die ik ooit moest maken (mijn studiekeuze) heeft uiteindelijk weinig impact gehad op mijn leven. Anderzijds is, bij voorbeeld, mijn partner mij gewoon komen aanwaaien. We begonnen twintig jaar terug aan te pappen, maar voor hetzelfde geld had zij mij (of ik haar) gedumpt na een jaar. In mijn job ben ik toevallig gerold via de weg van de geringste weerstand (en door de familie waarin ik geboren ben). Maar ik ben wel erg tevreden met mijn leven, ik zou niets veranderen.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link to comment

Niks.

Ik heb een paar keer meegemaakt dat ik echt spijt had over iets op het moment dat het zich voordeed. En telkens, achteraf, na enkele jaren, wanneer ik erop terugkeek bleek dat die keuzes of voorvallen uiteindelijk allemaal in mijn voordeel uitgevallen zijn.

Link to comment

Oei, dat zijn zo van die totaal niet ter zaken doende vragen bij sollicitaties.

 

Integendeel. Met het antwoord op de medaillevraag kan je iemand al voor 90% correct psychologisch indelen volgens Jungs kwadranten, zonder dat je heel je MBTI-tools erop loslaten. Als iemand op de medaillevraag werk of privegerelateerd antwoordt bv. Ook de dominantie en rationaliteit haal je er direct uit. Is gewoonweg een schitterende vraag die peilt naar de diepste passie en trots van een sollicitant. Voor de ondersteunende klantendienst bv. zoek ik meestal iemand die op die vraag onmiddellijk begint over haar kinderen. 

Weet je dat er haast dagelijks schoon nieuw dinges staan op www.stripspeciaalzaak.be !

 

 

Link to comment

Integendeel. Met het antwoord op de medaillevraag kan je iemand al voor 90% correct psychologisch indelen volgens Jungs kwadranten,

 

Komaan, zeg, Jung .... Dat is psychologie voor de boekskes. Een even grote charlatan als Freud.

 

Nog zo'n problemen met sollicitatiegoeroe's: het zijn goeroe's.

Link to comment

Moesten ze mij vandaag de dag zo een vragen stellen tijdens een sollicitatie, ik denk dat ik eens flink mijn gedacht zou zeggen. Dat of volledig dichtklappen. Ik heb een volledige aversie gekregen voor dergelijke (in mijn ogen) zever .

Ik heb ooit eens zo'n drietal er flink van langs gegeven. Ik heb het me geen moment beklaagd. Nog altijd niet.

Link to comment

Dan is het geen Jung.

Maar ik betwijfel of het echt wel beter is.

Psychologie heeft in veel wetenschappelijke kringen een echt slechte naam, wegens de onbewijsbaarheid ervan.

Er is een verschil met psychiatrie, die een specialisme van de geneeskunde is.

 

Overigens werken die psychologische trucjes niet.

Wie weet dat ze bestaan, kan er op gepaste wijze op reageren. Dus leren ze de ondervrager niets bij.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Jaques Lacan.

Naar het schijnt is die kerel zijn gedraas nog altijd een beetje cult aan sommige uniefs.

Structuralisme en postmodern gedoe.

Links slikt die zaken als zoete koek.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Ik ga nu niet zeggen dat vb. Foucault helemaal niets heeft aangebracht, hier en daar zit er wel iets bij dat ik bruikbaar vind, of dat niet zweverig is, maar veel zaken vanuit dat post-structureel gedoe is toch vrij bedenkelijk...

Link to comment

Jaques Lacan.

Naar het schijnt is die kerel zijn gedraas nog altijd een beetje cult aan sommige uniefs.

Structuralisme en postmodern gedoe.

Links slikt die zaken als zoete koek.

Ik denk dat Lacan en Kristeva (de noodzakelijk Joker voor Batman, zou je kunnen zeggen) tegenwoordig wel uit zijn, niet in het minst omdat Freud zalf tegenwoordig duidelijk als charlatan wordt herkend (hij loog in zijn patiëntenverslagen en over zijn successen, de gekken die hij behandelde bleven gewoon gek).

Link to comment
Guest bazarov

Straf, was deze topic totaal vergeten, maar mijn antwoord is nog steeds hetzelfde. Dit is trouwens een vraag die ik aan alle sollicitanten vraag, gecombineerd met de vraag 'Waarvoor zou ik u een medaille mogen geven?"

Om eerlijk te zijn, ik heb dit soort vragen altijd als niet ter zake, onbeduidend en ongepast gevonden. Ergens vind ik dat een inbreuk op mijn privacy door iemand in een machtspositie.

Bovendien is het een onrechtstreekse vraag waaruit veel gevoelsmatig wordt afgeleid.

 

 

Vroeger antwoordde ik er toch op, tegenwoordig zou ik vriendelijk antwoorden dat ik het een ongepaste vraag vind. Indien u iets wenst te weten, stel de vraag op de man en ik geef een duidelijk antwoord.

(Goddank ben ik een techneut/techseut :) )

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Ik denk dat Lacan en Kristeva (de noodzakelijk Joker voor Batman, zou je kunnen zeggen) tegenwoordig wel uit zijn, niet in het minst omdat Freud zalf tegenwoordig duidelijk als charlatan wordt herkend (hij loog in zijn patiëntenverslagen en over zijn successen, de gekken die hij behandelde bleven gewoon gek).

Een maat van me is opnieuw begonnen met studies aan de unief. Cultuurwetenschappen. Ik hoor regelmatig de naam Lacan terugkomen. Weliswaar in de hoedanigheid van enig historisch perspectief van wat er zoal is geweest van westers denken, maar toch...hijzelf haalt ook zaken uit Lacan en een hoop andere structuralisten en poststructuralisten aan om de (westerse) mens in zijn (westerse) maatschappij te analyseren. Een hoop drijfveren die perfect biologisch en genetisch te beschrijven zijn en te rechtvaardigen worden genegeerd, weggezet als 19e eeuws Darwinistisch mechanisch overlevingsenken.

 

Terwijl een mens gewoon een complexe biologische machine is. Feitelijk alle leven op aarde. En handelt binnen het kader van de fysica, de wetten van de thermodynamica. Daaruit volgt dat de mens heel complexe relaties vormt, of kan vormen, met anderen, afhankelijk van het doel en verkrijgen van middelen om te overleven.

 

Dat is het leven op aarde en het doel van de mens: zien te overleven. Meer is er niet aan.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Ik ben het eens met Bazarov en wettelijk gezien mogen bedrijven zoiets niet vragen.

I second that.

 

Enkel vragen die betrekking hebben met de job. Privé en andere bespiegelingen horen niet thuis bij sollicitatigesprekken. Maar het is nu eenmaal inherent aan de mensen om zoveel mogelijk controle uit te oefenen over anderen door van iedereen zoveel mogelijk data te collecteren. Data is nodig voor een machtsbasis.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

 Geld maakt leven immers gemakkelijk en het lijkt alsof je minder keuzes moet maken. We leven immers in een consumerende maatschappij en het grote gros van mijn keuzes heeft te maken met consumering (werk, huis, auto, reizen, etc.) 

 Klopt. We kunnen als mens niet zonder geld. Geld is een intermediair om handel en transacties vlot te laten verlopen en waarde - verkregen uit het leveren van arbeid en diensten - te kunnen opslaan.

 

 

 

Omdat er in mij nog steeds een kleine magisch-realist schuilt, dacht ik niet lang erna "maar dat zou niet lukken, want ik ken de nummers van die trekking niet eens uit het hoofd. Het is dus geen kennis." Daarop twijfelde ik even (en nu nog steeds) om effectief die nummers uit het hoofd te leren en daar word ik tegelijk ook erg triest van.

 

Aangezien dat nooit kan lukken - tenzij je werkelijk alle absolute data kan controleren en bezitten ( momenteel fysisch onmogelijk ) is het van belang om als mens zoveel mogelijk kennis te kunnen opdoen inzake het financiële. Weten wat geld is, wat je ermee kan doen, hoe het ontstaat, waar de waarde vandaan komt, hoe je kapitaal kan opbouwen uit kapitaal  en hoe je het kan opslaan.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...