Jump to content

Xpo Art 2013 Wedstrijd, Storyboards.


Bonte

Recommended Posts

Het Brugs filmfestival van de fantastische film 2013 organiseert voor de 2e keer een wedstrijd storyboards voor jonge tekenaars, dit in klasverband of afzonderlijk.

 

Na het succes van de eerste editie van het kunstenproject XPO Art organiseert het Razor Reel Fantastic Film Festival (Brugge) in 2013 een tweede editie. XPO Art is een kunstenproject waarbij we jaarlijks dieper ingaan op een filmbegrip dat we kunnen koppelen aan kunst en het fantastische filmgenre. Belangrijk hierbij is dat de focus niet ligt op professionele kunstenaars maar wel op kunst gemaakt door leerlingen, studenten, creatievelingen en amateurkunstenaars. Met XPO Art proberen we een platform te creëren voor jong kunstgeweld, en bieden we hen de kans om hun werk aan het grote publiek kenbaar te maken.

 

Tijdens de vorige editie was de ontwerpwedstrijd/ Xpositie beperkt tot het secundair onderwijs, het hoger onderwijs en de amateurkunsten. Dit jaar hebben we de leeftijdscategorie -12 jaar toegevoegd waardoor ook leerlingen uit het basisonderwijs de kans krijgen om hun artistieke kunsten te tonen.

 

XPO Art 2013 legt de focus op storyboards. Een storyboard is een visuele vertelvorm waarbij de maker een verhaal of script verteld aan de hand van enkele foto’s, tekeningen, collages of beelden die bij elkaar passen. Doorgaans bestaat een storyboard niet alleen uit beelden maar ook uit geschreven informatie zoals: informatie over de personages, een korte omschrijving van het beeld of verhaal, informatie over de locatie,...

 

Concreet worden de leerlingen uitgedaagd om een fantastisch storyboard te ontwerpen dat kan gelinkt worden aan één van de volgende drie thema’s: Superhelden, Retro & Vintage of Dromen & Nachtmerries. Verbeeld een mooie droom of enge nachtmerrie, ga terug in de tijd met het Retro & Vintage thema, of creëer een eigen superheldenverhaal!

 

Belangrijk is dat de link met het fantastische genre echter niet uit het oog verloren wordt. De leerlingen kunnen zich daarom, naast de thema’s, ook laten inspireren door magie, bovennatuurlijke en onrealistische werelden, fantasie, feeërieke figuren,...Niet alleen tekenaars krijgen de kans om deel te nemen aan XPO Art 2013 maar ook volgende disciplines worden toegelaten: fotografie, schilderkunst, digitaal grafisch ontwerp en collage-ontwerp!

 

De opdracht kan zowel klassikaal als individueel gebeuren. Uiteraard is begeleiding door de docent steeds toegestaan! Tevens ligt de nadruk meer op het storyboardontwerp dan op de extra filmische informatie. Misschien is XPO Art 2013 wel een leuke lesopdracht?

Uit alle inzendingen worden de 15 strafste, mooiste, ontroerende en meest overtuigende storyboards geselecteerd door een professionele jury en tentoongesteld in een gratis Xpositie tijdens de zesde editie van het Razor Reel Fantastic Film Festival te Brugge (24 oktober – 2 november 2013). Uit de 15 beste werken zal een professionele jury en het publiek ook een jury-en publieksprijs uitreiken. Uiteraard wordt hier rekening gehouden met de leeftijdscategorie.

 

XPO Art 2013 stopt echter niet na de zesde editie van het Razor Reel Fantastic Film Festival. In 2014 gaan we met de Xpositie van de 15 beste werken ‘on tour’ in verschillende Vlaamse bibliotheken en culturele instellingen. Een uniek platform voor jong kunsttalent en een kroon op het werk van de leerling.

 

Nieuw dit jaar is dat we voor de eerste keer uitpakken met een werkbrochure rond het thema “Storyboards ontwerpen” waar we dieper ingaan op de XPO Art 2013 opdracht, de XPO Art 2013 thema’s en de techniek van het ontwerpen van storyboards! Deze werkbrochure is ideaal om te gebruiken in het lessenpakket of als naslagwerk en werd in bijlage ingesloten. Bent u geïnteresseerd in een gedrukt exemplaar? Vraag deze dan gratis aan via het formulier in bijlage. Tevens organiseren wij in het voorjaar 2013, te Brugge, een workshop rond het ontwerpen van storyboards. Laat het ons via het formulier in bijlage weten of wij u hiervan op de hoogte dienen te houden!

 

In bijlage vindt u het XPO Art 2013 deelnamereglement en de specifieke formulieren terug. We hebben ook de XPO Art 2012 ‘on tour’ flyer ingesloten. Misschien heeft u wel interesse om het jonge kunstgeweld dat vorig jaar een fantastische filmaffiche ontworpen heeft, te ontdekken op één van onze tourlocaties.

 

Wij hopen dat wij op uw medewerking kunnen rekenen en dat we u en/of uw leerlingen kunnen overtuigen om deel te nemen aan het kunstenproject XPO Art. Is er een mogelijkheid dat u de XPO Art 2013 informatie verspreid onder uw docenten of geïnteresseerden?

 

Indien u verdere informatie wenst dan sta ik steeds tot uw beschikking.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Joke Ruysschaert

 

Projectcoördinator XPO Art

 

+32 (0) 486 57 68 04

 

joke@razorreel.be

 

www.rrfff.be

 

www.facebook.com/rrfff

Deelnamevoorwaarden XPO Art 2013.doc

Informatiebrochure XPO Art 2013.pdf

LR XPO Art 2012 on Tour Flyer.pdf

3 docx bestanden.zip

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...