Jump to content

Free Record Shop (Ndl) Failliet. Hoe Ziet De Retail Anno 2020 Eruit?


Recommended Posts

FRS Nederland is failliet. (link: http://nos.nl/artikel/510336-free-record-shop-nederland-failliet.html)

 

Een paar jaar geleden heeft Extra Zone er het bijltje bij neergelegd. In Frankrijk heeft Virgin de boeken neergelegd. 

 

En het einde is niet in zicht. 

 

Met ieder faillissement verdwijnen X aantal verkooppunten. Een deel van de handel gaat naar andere, overlevende ketens, maar een deel verdwijnt ook (mensen vinden geen winkel in de buurt en doen dan maar geen aankopen of downloaden de boel, enz.). 

 

Strips blijven nog relatief gespaard van dergelijke ketting-falingen (alhoewel de Fnac het blijkbaar ook niet zo gemakkelijk zou hebben), maar zullen m.i. vroeg of laat ook hiermee geconfronteerd worden. 

 

Hoe zien jullie de toekomst van "retail"? Paar megaketens die overleven? Alles via het Internet gekocht? Of carrément alles gedownload? Of net weer toekomst voor de speciaalzaak die veel extra's biedt? 

Link to comment
Guest Natte aap

als ik het landschap in Antwerpen zie, dan zie ik toekomst voor de megaketens waar de gewone generalistische consument hun artikelen gaat kopen. De nieuwste jeroen meus, het dvd'tje van beyonce en de nieuwste kiekeboe. Er zal ook een plaats zijn voor een gespecialiseerde winkel met extra service en een aanbod dat de grote ketens niet halen, maar die winkels zullen drijven op vaste klanten die je aan je winkel moet binden via acties, een zeer apart aanbod en "gevoel".

De digitale winkels zullen vooral concurreren met prijs naar de "consumer" products en met aanbod naar de gespecialiseerde winkels. Je kan de nieuwe mainstream dingen goedkoper online vinden én je kan er àlles vinden. Maar de laatste categorie wordt geen prijsslag. Als de gespecialiseerde winkel de online prijs kan evenaren of zelfs ietsjes (inclusief eventuele verzendkosten) onderduiken, kunnen die blijven bestaan.

 

echte winkels zullen nooit verdwijnen, maar de rol van de zelfstandige is zich flink aan het verplaatsen. Dat is een trend waar je op kan inspelen of weg geconcurreerd kan worden. Denk maar aan de verkopers van platen, videotheken, typemachines, scheermessen, ... aanpassen of opkrassen, adapt or die. Zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd blijven.

Link to comment

de ondergang van Free record shop is toch wel een schok. Jarenlang de grootste platen/cd winkelketen van het land. Ik ga graag naar winkel om te kopen producten te bekijken en aan te vatten. Vaak koop ik dan ook in die winkels ipv via internet.  De service die je krijgt, de angst voor beschadiging bij verzending ed 

Link to comment
Guest Natte aap

nu moet ik wel toegeven dat ik nooit in een FRS kocht. Ik vond het maar chaotische zaakjes met dure prijzen en een onordelijk aanbod. Aangenaam winkelen was dat niet.

Link to comment

Ik volg het standpunt van onze aap perfect.  De kleine zaken zullen zeker niet geheel verdwijnen, zolang ze zich maar voldoende specialiseren.  Niches blijven interessant, en hebben sowieso al weinig last van de megaketens.  Ik vergelijk het steeds met mijn andere, nog grotere passie dan strips, de muziekindustrie.  Platenzaken die wel zullen overleven, en ik denk dan een bijvoorbeeld Vinylla in Gent, hebben een aanbod dat haaks staat op dat van de grote ketens (Fnac inclusief).  Zij zullen zich dus enkel moeten wapenen naar de internethandel toe, maar vaak is voor hun aanbod de prijzenslag niet van die aard als die voor het aanbod van de grote ketens.  Hun voordeel is dan de expertise, het uitsparen van verzendkosten en niet te vergeten, ook de mogelijkheid tweedehands,... in het aanbod op te nemen.  Dat blijft sowieso een interessante afzetmarkt.

Ter info: hierbij geloof ik uiteraard steevast in het feit dat de digitale media nooit (of toch niet binnen de eerste decennia) de tactiele vormen zullen kunnen verdrijven.  Kijk ik naar de muziekgenres waar ik van houd, dan geldt daarvoor een heel trouw publiek dat maar wat graag het vinyl in zijn handen houdt, kan ruiken,... .  Ikzelf koop nooit digitaal, en zal dat ook nooit doen.  Niets zo mooi als een collectie platen en boeken in de kast.  En er zijn er nog voldoende die er zo over denken... kijk maar naar de heropleving van vinyl en tapes de afgelopen jaren.  Tien jaar geleden had niemand hen nog een lang leven voorspeld, maar ze zijn weer helemaal terug.  Wie zegt me dat dat niet ook ooit met de cd zal gebeuren; tenslotte beweren sommigen dat de cd nog steeds kwalitatief gezien het beste medium is, beter dan tape, vinyl, mp3's, streams,...  .  Ik koop ze in elk geval zelf ook nog steeds, tegen beter weten in misschien.

I was taught to dream this dream people call human life

 

I was thought to dream

Link to comment

Tja, feit is dat je haast niet anders kon, want heel wat albums zijn in de periode waarin de cd heer en meester was, haast enkel of cd verschenen.  Nu is het vaak andersom: heel wat albums zijn enkel op vinyl of tape te vinden, niet meer op cd.  Zelf ben ik daar in elk geval ook heel erg blij mee, zo'n grote hoes, wat oogt er nu mooier, ;)  En dan heb je nog de charme van 't opleggen van zo'n plaatje, mmmmm....

I was taught to dream this dream people call human life

 

I was thought to dream

Link to comment

En dan heb je nog de charme van 't opleggen van zo'n plaatje, mmmmm....

En na hooguit zes nummers op moeten staan om dat klereding om te draaien, zo kan ik geen strips lezen!!! :e005:

 

Ik vrees toch echt dat ook de stripwinkels binnen nu en tien jaar allemaal klaar zijn. Als je ziet hoeveel er nu al sluiten... Dan gaan de stripbeurzen ook op de fles want niemand gaat 50 euro betalen om binnen te geraken. Digitale revolutie, my ass! Heel veel mensen verliezen hun baan nu al vanwege deze revolutie. De uitvinders van digitale media hebben waarschijnlijk nooit bedacht hoe makkelijk en kosteloos je dat spul kunt kopieëren.

Link to comment
Guest Natte aap

En na hooguit zes nummers op moeten staan om dat klereding om te draaien, zo kan ik geen strips lezen!!! :e005:

 

Ik maakte er dan altijd een grote kras op, dan bleef die haperen en hoefde ik niet op te staan

 

 

 

Ik vrees toch echt dat ook de stripwinkels binnen nu en tien jaar allemaal klaar zijn. Als je ziet hoeveel er nu al sluiten... Dan gaan de stripbeurzen ook op de fles want niemand gaat 50 euro betalen om binnen te geraken. Digitale revolutie, my ass! Heel veel mensen verliezen hun baan nu al vanwege deze revolutie. De uitvinders van digitale media hebben waarschijnlijk nooit bedacht hoe makkelijk en kosteloos je dat spul kunt kopieëren.

 

mja, maar de technologie staat toch niet stil. Ik begrijp volledig wat je zegt en voor ons dinosaurussen uit een vorige eeuw is dat natuurlijk vreselijk, maar de tijden blijven van binnenuit veranderen en elke nieuwe ondergang is weer een nieuwe opportuniteit. Het is gewoon een kwestie van er op tijd bij te zijn, je product nieuw leven te geven (kijk maar naar de gezelschapspelen, die zouden ook al begraven zijn geweest als je de nieuwe games ziet komen)

Link to comment

Een paar weken geleden vond ik dat 't tijd was om te veranderen van parfum. Ik ben daarvoor heel specifiek naar een bepaalde winkel getrokken - het is een keten, wat ze daar hebben zal je ook wel elders en masse vinden - omdat er daar iemand is die een fantastisch geheugen heeft voor geuren, die haar merchandise echt goed kent, die luistert naar wat je zegt, die andere geuren boven haalt aan de hand van wat je zegt op wat er nu op de toog ligt.
Ik ben heel tevreden buiten gekomen met een parfum dat mij echt ligt.

Kleine zaken die denken te gaan concurreren op prijs kunnen het op hun buik schrijven. Maar zaken die iets bijdragen hebben zeker een plaats. En ik denk dat 't dan niet zo zal uitmaken of 't een keten is, of 't mainstream is of niet, en of je 't goedkoper op 't internet zullen vinden. Het zijn zaken waar 't de moeite is om klant bij te worden.
En dat soort zaken zal blijven bestaan. De rest is geen verlies.

Link to comment

In de Utrechtse binnenstad vind je veel winkeltjes die specifieke niches bestrijken: parfum, wijn, kazen, koken. Deze winkeltjes blijven bestaan in deze crisistijden. Ze moeten daar wel veel voor doen: wijn/kaas/port proeverijen, kookdemonstraties en gewoon heel veel service verlenen. Ik ben nog van de generatie die naar de winkel gaat om iets te kopemn, ik moet het product zien voordat ik het koop. Jongere mensen bekijken testen op internet en bestellen dan het goedkoopst. Ik denk dan ook dat boeken, cd, witgoed, strips ed winkels het heel moeilijk gaan krijgen....

Link to comment

Heel specifieke producten kunne idd best aanslaan, op de vrijdag markt bij ons in de wijk is de ambachtelijke mosterd (op basis van door een windmolen gemalen mosterdzaden) ook heel populair. Een nieuwe wasmachine koopt men echter gewoon via het internet.

Link to comment

Stel je eens voor dat de Fnac ophoudt te bestaan of dat ze het stripaanbod schrapt, welke gevolgen zou dit niet hebben voor het striplandschap als je weet dat de meeste uitgevers geen bakken vol geld binnenhalen ?

 

Dan heb je dezelfde situatie als in NL, wij hebben nauwelijks, buiten de SSZ, verkooppunten voor strips.....

Link to comment
Guest Natte aap

misschien heb je wel iemand die dan in dat gat duikt? mediamarkt verkoopt nu ook al boeken (en een paar strips van conan).

 

Misschien is er ook wel een kleine stripwinkel die een paar geniale zetten doet om het klantenbestand van fnac stripkopers over te nemen?

Ik kocht vroeger ook al mijn strips bij fnac, maar sinds ik weet dat alex ook 20% geeft, ga ik liever naar daar.

Link to comment

Sommige winkels zijn dan weer zo specifiek dat ik me afvraag hoe ze in godsnaam rendabel kunnen zijn. Voorbeeld: een CD-winkel met enkel maar filmmuziek, een boekhandel met enkel maar boeken over muziek, ... 't is dan wel allemaal in Brussel, en daar loopt veel volk, maar anderzijds, de huurprijzen zullen daar toch ook wel echt hoog zijn veronderstel ik.

Link to comment

Tja, ik ken de naam niet van de winkel, noch de naam van de straat, maar het is in een zijstraat van de Anspachlaan. Als je wil zal ik de volgende keer ik er nog eens passeer het noteren.

Maar het is een dure winkel. Alle CD's zijn ofwel 20 ofwel 25 euro volgens de man achter de toonbank. Geen enkele CD is getekend, maar als je de CD laat zien zegt hij wel hoeveel hij juist kost... :e009:

Link to comment

Het is natuurlijk ook een kwestie van bereikbaarheid. Voor een Fnac of een Frs moet ik naar Leuven of Brussel en dan ben je toch gauw een paar uurtjes en parkeerkosten kwijt voor een ceedeetje of een deeveedeetje.

 

Ik ben dus een overtuigde internet shopper. Lekker vanuit de sofa alles vergelijken, bestellen en volgende dag ligt het in de bus.

Link to comment

Het is natuurlijk ook een kwestie van bereikbaarheid. Voor een Fnac of een Frs moet ik naar Leuven of Brussel en dan ben je toch gauw een paar uurtjes en parkeerkosten kwijt voor een ceedeetje of een deeveedeetje.

 

Ik ben dus een overtuigde internet shopper. Lekker vanuit de sofa alles vergelijken, bestellen en volgende dag ligt het in de bus.

 

Idem, strips koop ik graag in een winkel uit principe (en omdat ik controle wil op de kwaliteit) maar al de rest mag van mij met de post,  zelfs kledij kopen we regelmatig online uit het buitenland.

Link to comment

Gisteren mijn eerste licht teleurstelling gehad bij Amazon. Het boek dat ik kreeg blijkt "Printed bij Amazon in UK" te zijn. Ik veronderstel dat dat dus een Print on Demand ding is. Valt serieus tegen. Lelijke kleuren op de cover, geweldig golvend papier, ...

Link to comment

Gisteren mijn eerste licht teleurstelling gehad bij Amazon. Het boek dat ik kreeg blijkt "Printed bij Amazon in UK" te zijn. Ik veronderstel dat dat dus een Print on Demand ding is. Valt serieus tegen. Lelijke kleuren op de cover, geweldig golvend papier, ...

 

Dat moet toch op de kooppagina vermeld staan?

Grr. Argh.

Link to comment

Niet panikeren, bij digitale print is het papier uitgedroogd door de laser printers dus het papier zuigt enorm vocht op tijdens het vervoer. Na een weekje op kamertemperatuur zou dat weer in orde moeten komen al ga je altijd wel iets blijven zien. Vooral niet drogen op de verwarming of dergelijke, gewoon op kamertemperatuur laten.

Link to comment

Dat golvend papier vind ik niet het ergste. Het zijn de lelijke kleuren op de cover en de kwaliteit van het lettertype of van het printen. Een beetje vergelijkbaar wanneer je zou printen met een inkpatroon dat bijna leeg is. De letters zijn niet mooi egaal van kleur.

Link to comment

een opinie op DVDinfo.be : http://www.dvdinfo.be/artikel.php?id=164

 

Ik heb hier met mijn redacteur William over gesproken, en heb vooral het argument mee helpen aandragen dat een digitale download, of het nu muziek, een film of een strip is, feitelijk geen eigendomsrecht verschaft, maar slechts een 'levenslange lease' is. Dát stoot mij, als verzamelaar van alledrie voornoemde voorbeelden, het ergst tegen de borst, en in mijn collectie zal je dan ook niet één download van welke vorm dan ook vinden.

Link to comment
Guest Natte aap

geen eigendomsrecht verschaft, maar slechts een 'levenslange lease' is.

 

dat stoort me ook en houdt me voorlopig nog tegen om iets digitaal te kopen.

Maar zoals alles, dat worden we ook wel gewoon en ooit gaan we toch overstag :)

Link to comment

Ik heb hier met mijn redacteur William over gesproken, en heb vooral het argument mee helpen aandragen dat een digitale download, of het nu muziek, een film of een strip is, feitelijk geen eigendomsrecht verschaft, maar slechts een 'levenslange lease' is. Dát stoot mij, als verzamelaar van alledrie voornoemde voorbeelden, het ergst tegen de borst, en in mijn collectie zal je dan ook niet één download van welke vorm dan ook vinden.

Ik voel dat ook wel hoor maar eigenlijk is het een redelijk nutteloze constatering. Wie draait er nu nog LP's van z'n ouders of kijkt oude VHS banden uit een erfenis?

 

Wat me wel opviel tijdens een uitstapje naar Duitsland uis dat het daar wel allemaal voorhande is. Ruime cd afdelingen in warenhuizen en spotgoedkope BD's. Hobbit was bijvoorbeeld € 8,-. En bij een blik in de CD sectie bleek dat mijn favoriete genre, reggae, een eigen vak had met ruime keuze. Zoiets ben ik hier al in geen jaren meer tegengekomen.

Link to comment
Guest Natte aap

Ik voel dat ook wel hoor maar eigenlijk is het een redelijk nutteloze constatering. Wie draait er nu nog LP's van z'n ouders of kijkt oude VHS banden uit een erfenis?

 

ik.

al heb ik het overgezet naar minidisc (jaren geleden) omdat mijn vader er nog geen afstand van kon doen. Maar zonder zijn collectie had ik misschien nooit curtis mayfield, the police en james last ontdekt.

Link to comment
  • 10 months later...

Lullig voor de resterende medewerkers. Het concept was natuurlijk niet meer van deze tijd. Ik kon daar door het slechte assortiment echt nooit vinden wat ik zocht. Daarnaast was het gewoon te duur. Als er dan ook nog personeel staat zonder kennis.. tja... ik zal het niet missen.

 

En die teruglopende markt voor fysieke beeld- en geluidsdragers is inderdaad een feit. Als ik mijn platenboer in Haarlem moet geloven heeft hij echter nog nooit zoveel omzet gehad. Met een goed assortiment, kennis van zaken en klantenbinding zal er altijd een markt blijven voor fysieke geluidsdragers voor de liefhebbers. De massa koopt digitaal, via online retailers of download illegaal.

Link to comment

Via de FRS site (die eigenlijk onderdeel was van een ander bedrijf, maar soit) raakte ik toch aan cd's die hier anders niet te vinden zijn. Daar stond dan wel bij dat de leveringstijd vijf weken was, want die dingen moesten van de USA komen (of zo), maar ik raakte toch maar aan die cd's.

Link to comment

FRS heeft zich de das omgedaan door de onverzorgde manier waarop ze met hun spullen omgingen. CD's uit het doosje, vol krassen en vingers, en dvd's mochten de medewerkers vor verkoop naar huis meenemen om te bekijken. En dan schrikken dat de mensen niet meer de volle mep willen betalen voor wat essentieel tweedehandsproducten zijn.

 

Grote boosdoener is ook ProCures, de firma die ook al Polare en ECI heeft laten verkankeren. ProCures zuigt de winstgevende onderdelen uit noodlijdende bedrijven en laat de rest dan op de fles gaan.

 

Voor zeldzame cd's, zoals de poster hierboven opmerkt, bestaan er alternatieven genoeg: bol, de diverse amazons, world of music, wowcd...

Link to comment

Ik bestel wekelijks wel een boek via de site van Standaard Boekhandel. Niks zo gemakkelijk. Vandaag bestellen, en 2 dagen later kan ik het in de winkel hier wat verder 's middags af gaan halen. Voor engelstalige is het meestal een weekje wachten.

15 jaar terug was het 's zaterdags naar Hasselt gaan om een bestelling te plaatsen, en dan een week of twee wachten tot er een kaartje in de bus stak met de vermelding dat mijn bestelling aangekomen was, en dan het weekend daarna weer naar Hasselt voor mijn boek af te halen.

Link to comment
  • 6 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...