Jump to content

Rip Willy Lohmann


Bonte

Recommended Posts

Mede namens de families Lohmann en Valentijn doen wij u - met groot verdriet - onderstaande kennisgeving toekomen.


 


 


WILLY LOHMANN


Zutphen, 7 mei 1936


Kizkalesi, 5 oktober 2013


 


Op vakantie in Turkije is tijdens het zwemmen geheel onverwacht de bekende stripmaker en cartoonist Willy Lohmann overleden.


 


Willy Lohmann is beroemd geworden door zijn dagbladstrip Kraaienhove in Het Parool en zijn talrijke bijdragen aan de Nederlandse editie van het tijdschrift Mad. Voor Marten Toonder werkte hij enige tijd aan de strips rond Heer Bommel en Tom Poes.


 


Lohmann groeide op in Utrecht. Na zijn schooltijd werkte hij eerst op de reclame-afdeling van Douwe Egberts en naderhand voor het reclamebureau De La Mar in Amsterdam. In zijn vrije tijd begon hij strips te tekenen. In 1960 vestigde hij zich als freelance tekenaar.


 


Van 1962 tot 1972 maakte hij zo'n 50 verhalen van de serie Kraaienhove in dagblad Het Parool. Later zou hij deze strip voorzetten in de bladen Pep en De Vrije Balloen. Voor Nieuwe Revu maakte hij geruime tijd de strip Liselore. Daarnaast schreef en tekende hij veel strips, illustraties en omslagen voor tijdschriften als Mad, De Vrije Balloen en Pep. Voor dagblad Leeuwarder Courant maakte hij in de periode 1984-1988 zeventien verhalen over de paleontoloog/criminoloog Marco Silvester.


Tot aan het einde van zijn leven was Willy Lohmann zeer productief; zo publiceerde hij cartoons in diverse bladen en werkte hij aan enkele nieuwe stripprojecten.


 


Hij maakte cartoons die ook in het buitenland werden gepubliceerd en won hiermee meerdere internationale prijzen. Het Stripschap kende hem in 2006 de Bulletje en Boonestaak Schaal toe, als stripmaker die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan.


 


Als één van de eersten binnen het gilde stripmakers maakte hij zich sterk voor een beroepsvereniging.


Verder was hij op allerlei gebied zeer actief binnen Haarlemmerliede & Spaarnwoude, zoals onlangs tijdens het 150-jarig bestaan van deze gemeente.


 


Wij zijn allen passanten, maar we hadden het Willy Lohmann zó gegund veel langer op onze planeet te verwijlen. Gelukkig leeft hij verder in zijn boeken, waarvan er in komende jaren nog vele zullen verschijnen.


 


Willy Lohmann wordt woensdag 16 oktober om 14.15 uur gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis. Voel uzelf vooral uitgenodigd hem daar een laatste groet te brengen.


 


 


Beknopte lijst met boekuitgaven


 


1974-heden - Kraaienhove (11 delen)


1975 - Lex Leider


1978 - Frank en Ewoud en de gestolen tankauto


1983 - Liselore (2 delen)


1985 - Paraat per prent


1985 - Alle gaar


1989 - De vreugde van het vaderschap


1990 - Het vrolijke moederwoordenboek


1990 - Het vrolijke vaderwoordenboek


1992 - Blij met een jaartje erbij


1993 - Pep Spotter


2005 - Govert Edelwijs


2006-heden - Marco Silvester (3 delen)


2007 - Familie Spokeling


 


Daarnaast verschenen er nog vele strips en cartoons in kranten en tijdschriften die (nog) niet in boekvorm zijn gepubliceerd.

Link to comment

Triest nieuws. Heb hem vorig jaar op de stripbazaar in Beverwijk kort gesproken terwijl ik Kraaienhove aan het doorbladeren was. Het trok mijn aandacht omdat het me een beetje deed denken aan Toonder.

 

R.I.P. Willy Lohmann

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...