Ga naar inhoud

stefpolle

Members
  • Aantal items

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door stefpolle

  1. Sandawe stelt op http://www.sandawe.com/fr/projetsstripprojekten voor waar je deelt in de winst uit de verkoop, naast de bonus die je naargelang je investering krijgt. Dus dat kan je wel degelijk als investering beschouwen, al word je er niet rijk van. Tot nu toe ligt de gemiddelde return tussen de 10% en de 50%, dit hangt natuurlijk af van de verkoopcijfers, die zoals iedereen weet in de laatste jaren sterk zijn gedaald. Wellicht wordt de net gelanceerde nieuwe strip van Cauvin (Le batard des etoiles) een eerste groot commercieel succes ... 

     

    De "Projets Libres", die Sandawe eveneens aanbiedt, zijn dan weer stripprojekten net zoals op andere sites, waar in ruil voor een contributie een tegenprestatie wordt geleverd. Dat kan je inderdaad als voorverkoop beschouwen, BDMust maakt er trouwens goed en succesvol gebruik van om Hans Van Oudenaarden's Rhonda deel 2 in franse versie te promoten. 

  2. Eigenlijk kwam ik hier eens kijken om te zien of het aan mij ligt, want ik begreep er geen bal meer van. Heb ook de moeite gedaan alles te herlezen voor aan deel 6 te beginnen, niet dat het veel geholpen heeft. Niks tegen een open einde dat de lezer laat nadenken, maar dit is overdreven, en frustrerend:

    de tekenstijl vond ik heel knap, en het concept op zich genomen heel goed, maar het resultaat is een gemiste kans - een goed scenarist moet in staat zijn een deel van zijn verhaallijnen logisch af te ronden. Ik deel de ontgoocheling en teleurstelling. 

  3. Het geringe respect van Amazone voor de rechten van hun werknemers is absoluut laakbaar, volledig eens. En dat aan de wortel van het dispuut met Hachette winstbejag ligt, en niet een plotse ingeving van idealisme, is ook duidelijk.

     

    Vanzelfsprekend ontstaan er ook voor eBooks/eComics productie kosten, en het kan best dat die evenhoog liggen. Maar het grote verschil zit hem toch in de print- en distributiekosten: eens de technische kant van de productie gerealiseerd, ontstaan er bij een ebook nauwelijks nog verdere kosten, hoeveel er ook van worden verkocht. In het papieren circuit blijven de print-en distributiekosten bestaan, ook bij herdrukken, met daarnaast het nadelige financiele aspect van het recht op teruggave door de winkelier, die afrekeningen en boekingen in het papieren circuit pas laat mogelijk maakt.

     

    In het voorbeeld met de royaltie berekening ging het om een hoogprijzig eBook in vergelijking met een laagprijzig, met voor de auteur in dat voorbeeld eenzelfde royaltiepercentage onafhankelijk van de prijs. Dan kan je inderdaad maar hopen dat er prijselasticiteit genoeg is die ervoor zorgt dat je van een goedkoper boek er zoveel meer verkoopt dan van een duur zodat je totale winst hoger is. Maar de vraag is of er een verschil in royalties is tussen eBook en printversie (juist omwille van het prijsverschil). Een aanpassing van de royalties kan zekerstellen dat de auteurs niet het slachtoffer zijn van lage winkelprijzen.

     

    Net zoals bij het begin van videos/DVDs/Blue Ray etc is het een berechtigde vraag wat een redelijke prijs is, en of het redelijk is voor een eBook dezelfde prijs te vragen als voor de papieren versie of tenminste toch een hogere prijs dan die die amazon voor eBooks nastreeft). zoals Hachette dit blijkbaar verdedigd. Ik dacht dat eStrips toch ook aan een lagere prijs verkocht worden ? 

  4. De Mekanik was nooit mijn lievelingswinkel in Antwerpen toen ik er woonde - al geef ik toe dat dit was omdat zij slechts een mager aanbod in tweedehandstrips hadden. Ik kocht toen strips eigenlijk bijna uitsluitend tweedehands - bij de TufTuf en vele andere kleine winkels, ondertussen allemaal ter ziele gegaan. Later kocht ich mijn niewe strips liever bij Beo en bij Alex, al liep ik af en toe toch ook in de Mekanik binnen. In ieder geval is het goed nieuws dat een stripwinkel wordt voortgezet, en ik zal er bij een volgende Antwerpen bezoek graag eens binnenstappen. 

  5. Interessante post  - ik had al van de strijd tussen Amazon en Hachette gehoord, maar vrij gekleurd in de zin van "amazone boycotte hachette". Nu ik dit lees vind ik amazon's positie wel overtuigend: het is niet acceptabel dat een ebook (en ecomic) evenveel kost als een gedrukte versie. Wel is me niet duidelijk geworden hoeveel amazone aan auteursrechten (% van de verkoopsprijs) bij de lagere prijzen wil toestaan: voor zover ik weet liggen de royalties bij strips rond de 10% verkoopsprijs ex BTW (en wat hoger voor de mega-sellers) maar voor e-versies zou dit % duidelijk hoger moeten zijn - juist omwille van de lagere verkoopsprijs.

  6. In Angouleme was er een georganiseerd debat over crowdfunding ("financement participatif") & strips, met oa vertegenwoordiging van MyMajorCompany en KissKissBankBank, en Sandawe. Werd er in 2012 nog voor 25 miljoen EU in Frankrijk ge-crowdfunded, waren het er in 2013 al rond 80 miljoen. 

    MMC en KKBB zijn twee franse crowdfunding platformen die in niets verschillen van Kickstarter, je geeft een donatie die je recht geeft op een beloning, als het project wordt gerealiseerd. Om wat getallen te noemen: KKBB gaf aan 6.000 projecten te hebben gestart, waarvan er 3.500 gelukt zouden zijn. Onduidelijk hoeveel daarvan met strips te maken hadden, maar het zijn er zeker niet veel - interessant trouwens dat KKBB dit jaar een officiele sponsor van Angouleme was. MMC gaf aan 65 stripprojecten te hebben gestart, waarvan er 20 lukten. Beide noemden een gemiddeld projectbudget van rond 5.000 EU. 

    Sandawe is een belgisch franstalig platform dat uitsluitend op stripverhalen is gebaseerd en verschilt in zijn opzet van crowdfunding: naargelang je niveau van investering heb je recht op een bonus (exlibris, strip, speciale editie, dedicasse, etc) maar ook op een aandeel van de inkomsten uit de verkoop van de strip. Met een bijeengeronseld kapitaal van meer dan 850.000 EU zijn er ondertussen 18 projecten gerealiseerd, de budgetten liggen dus hoger, rond 35-40.000 EU en daarmee aardig in de buurt van wat Hanco Kolk voorstelt.

     

    Crowdfunding is big business en van alle kanten bekijken de wetgevers dit fenomeen toenemend, omdat er heel wat belastingtechnische haken aan zitten, die in Belgie trouwens beter zijn geregeld dan in Frankrijk. Ik ken de Nederlandse regeling die voor Voordekunst geldt niet maar het lijkt ook meer op het principe van schenking gebaseerd te zijn.

    Als het gesponsorde bedrag redelijk beschouwd duidelijk groter is dan de materiele waarde van de beloning, is dit in Frankrijk belastingstechnisch een schenking. In ieder geval moet in Frankrijk de projekthouder theoretisch bij zijn belastingsaangifte deze inkomsten melden. Als de tegenwaarde van je gift ongeveer gelijk opgaat met de waarde van de bonus, kan je al gauw in een systeem van voorverkoop komen, met dit verschil dat de aankoop alleen maar doorgaat als het voorziene budget wordt gehaald. En naargelang de situatie van de projekthouder kan je snel met vragen rond BTW-plicht enzovoort worden geconfronteerd...  Een kleinere Franse uitgever die met succes een deel van de creatiekosten van één van zijn albums via MMC liet financeren, gaf aan dat het hem daardoor nauwelijks nog mogelijk was, dit te herhalen.

     

    Gezien de "groote" crisis op de stripmarkt wordt het ook voor bekende namen moeilijk bij klassieke uitgevers onderdak te vinden, vandaar verbaast mij het initiatief van Kolk/Dewit niet. Vermoedelijk kunnen ze op deze manier ook een groter aandeel aan de rechten in eigen hand houden. 

     

    Met nog 28 dagen te gaan hebben ze "al", of "slechts" 26%, zie ik. Of dat lukt?

  7. De albums zijn allen HC ( behalve Hell West) omdat de franse markt nauwelijks SC kent. Winkelprijs tussen 12 en 16 EU, met de shipping en handling kosten werd daarom het bonusniveau dat recht op het gedrukte album geeft op 30 EU gelegd. Anders blijft van de laagste investeringsniveaus nauwelijks nog iets over dat aan de financering van het projekt bijdraagt.

     

    Je krijgt een genummerde en gedagtekende editie die je naam als sponsor meld, plus een aandeel in de winst - ook al moet je het daar niet voor doen in de eerste plaats. Tot de recuperatie van het geinvesteerde budget krijgen de deelnemers 60 % van de winst pro rata naargelang hun inzet, daarna 40%, tot 5 jaar na het verschijnen. Tot nu toe volstonden de interesten niet om je inzet te recuperen, maar met daarboven het album en de overige collector items vind ik dit niet onredelijk. Vaak wordt er heel wat steviger geinvesteerd, maar daar staan dan bv een originele plaat, of een gast optreden in de strip tegenover. Natuurlijk kan je de albums ook gewoon nadien in winkel kopen.

    Op crowd-funding platforms zoals Kickstarter moet de auteur ook goodies aanbieden, en dus vaak de strip wat in principe inderdaad op voorverkoop uitkomt. Er wordt daar nooit een aandeel in de winst aangeboden. Ik volg Kickstarter niet maar op gelijkaardige franse sites zijn het qua strips toch vooral amateuristische projekten die worden voorgesteld.

  8. Inderdaad tijd nog eens een tussenstand door te geven, na een gelukte deelname van Sandawe in Angouleme, met behoorlijk wat belangstelling van de pers: met bijna 840.000 EU ingezameld en 8500 leden loopt het aardig goed. Sandawe had net voor Angouleme onder zijn leden een enquete doorgevoerd, die met interesse werd bekeken, ook al omdat KissKissBankBank, een franstalig crowdfunding platform à la Kickstarter een medesponsor van Angouleme was.

     

    Ongeveer 1/3 van de leden is actief en investeert, gemiddeld rond de 340 EU. Het zijn bijna uitsluitend mannen, boven de 30 jaar, die als motivatie aangeven er plezier in te vinden, nieuwe strips te laten verschijnen. De eventuele financiele return is belangrijk maar zeker niet een hoofdreden om een projekt te ondersteunen, zo blijkt uit de enquete.

     

    Er zijn ondertussen 18 projecten volledig gefinanceerd, 15 daarvan verschenen, en 3 verdere projekten hebben de drempel van 75% gehaald (vanaf dat moment garandeert Sandawe het verschijnen van de strip, men kan nog investeren tot ongeveer 2 maanden voor de verschijndatum, en zou tegen dan de 100% niet zijn gehaald, past Sandawe het verschil zelf toe). Daar staan ongeveer 10 teruggetrokken projekten tegenover, die ofwel te weinig steun vonden, te langzaam groeiden of waarvan de auteur besliste dat het tijd werd om zich om andere projekten te kommeren. De ervaring toont dat de leden toch wel graag wat interactie met de auteurs hebben, en ik verwijs maar naar de goeie reportage van stripelmagazine - zie boven en naar wat Mario daarover vertelde.

     

    De budgetten draaien rond 30 à 45.000, waarbij de hoofdmoot de voorschotten voor de auteurs zijn, het drukwerk (bij Lesaffre in Doornik), en de kommissie voor Sandawe (5.000 EU). Er is geld voorzien voor promotie en marketing, en de distributie gebeurt door Hachette in Frankrijk en Dilibel in (franstalig) Belgie.

     

    Voor alle verschenen strips geldt dat Sandawe een mooie uitgave realiseerde, dat de edinauten voor de projekten die ze ondersteunden steeds de  bonussen hebben gekregen, die bij het niveau van hun investering hoorden (speciale edities, ex-libris, dedicase etc) en dat - daar waar verkoopcijfers voorlagen - dividenden werden betaald. Gezien het heen en weer in het distributiekanaal kan het zes tot twaalf maanden duren voor men zeker kan zijn dat niet teruggestuurde strips inderdaad verkocht werden.Sandawe is ondertussen behoorlijk transparant wat de budgetplanning en - besteding aangaat, maar toch zijn er blijkbaar nog mensen die het liefst de fakturen en de loonbriefjes zouden willen zien, om het echt te geloven.

    Rijk word je van strips niet, laat ons duideljk zijn, en de klapper zat er nog niet tussen. Maar de verkoopcijfers groeien, en het recent verschenen deel 1 van Sara Lone door Morancho/Arnoux is op weg om wellicht de eerste bestseller van het huis te worden. Deel 2 is trouwens al volledig gefinanceerd en verschijnt tegen het einde van dit jaar.

    Voorpublikaties in L'immanquable (Joseph Carey Merrick) en het net vandaag in le Soir gestarte D'Encre et de Sang, van Renaud (Jessica Blandy) en Gihef, zijn een aardig bewijs van de kwaliteit van de Sandawe produkties. Trouwens, naast debutanten zijn er steeds meer grote namen die hun projekten bij Sandawe aanbieden, Tome, Darasse, en jawel hoor, ook een zekere Cauvin ... Andere interessante projekten zijn integrales zoals Witness4 met bijhorende nieuwe paginas om de cyclus af te sluiten, of zoals in het geval van Lance Crow Dog om de serie nieuw op te laten leven. 

     

    Wellicht nog even melden dat de concurrentie het heeft opgegeven: enkel Dargaud steunt MyMajorCompany nog formeel, maar stelt er geen projekten meer op voor. MMC, Ulule, en Kisskissbankbank zijn franstalige klonen van Kickstarter waar initiatiefnemers naast allerhande projekten ook strips ter financierung kunnen voorstellen, maar dit zijn dus projekten en uitgaves in eigen beheer. 

    Sandawe staat nu trouwens ook open voor dergelijke autonome projekten (enige voorwaarde: strip-gerelateerd), waarbij de rechten (en de plichten) volledig bij de initiatiefnemers blijven, want er is geen verdere begeleiding door Sandawe buiten het ter beschikking stellen van de website voor het bijeenronselen van het gewenste budget. Zo kon Kaboom (franstalig reportage TV programma dat helemaal aan strips is gewijd - zie youtube - en trouwens zeer aan te raden) een uitzending financeren. Een tweetal projekten die uit het "normale" Sandawe-systeem werden teruggetrokken wegens onvoldoende ondersteuning, zijn nu door de auteurs als "projets libres" met zwaar afgespekte budgetten, waarbij het de Canadese autorin gelukt is, haar erotisch projekt er toch door te krijgen.

     

    Ikzelf ben dit jaar voor het eerst in Angouleme geweest en heb actief mee standdienst voor Sandawe gedaan. De interactie auteur-uitgever-edinaut is een geweldige ervaring, die we - naar ik hoop - in de toekomst graag naar andere taalgebieden willen exporteren.

     

    Voilà, gentlemen van de jury, voor wie wil: http://www.sandawe.com

     

    http://www.sudouest.fr/2014/02/01/les-edinautes-ont-la-main-1448031-705.php

  9. Net zijn twee projecten afgevoerd : Maitre Corbaque deel 2, een advokaten gagstrip op scenario van Zidrou, en Complot sur Venus, een futuristische gezelschapskritiek in een aparte tekenstijl. Het waren projekten die al lang niet meer veel nieuwe interessenten aantrokken en die toegegeven ook niet echt overtuigend door de auteurs verdedigd werden. Het blijft jammer natuurlijk maar het toont aan dat niet elk project dat wordt voorgesteld uiteindelijk ook gerealiseerd en gepubliceerd wordt

  10. Het verschil tussen Sandawe en crowdfunding-sites zoals Kickstarter is dat er bij Sandawe een selectie wordt doorgevoerd zodat enkel projekten van voldoende kwaliteit worden voorgesteld. Daarbij gaat het niet om smaak of stijl maar om technisch kunnen en vakmanschap, en dit om zeker te stellen dat indien het geld wordt verzameld de auteurs ook in staat zijn een project af te werken. Dat neemt niet weg dat er tussen de projekten ook een aantal eerste werken zit, die inderdaad in de meeste gevallen niet van traditionele uitgevers werden aanvaard.

     

    Bij Kickstarter en dergelijke kan iedereen zijn projekt voorstellen, zonder dat er kwaliteitseisen worden gesteld. Er zitten natuurlijk goeie projekten bij, maar ook mindere en hele amateuristische.

     

    Natuurlijk leidt dit ertoe dat er nog meer strips verschijnen. Erg is dat niet, vind ik, vooral omdat alleen die projekten gerealiseerd worden die voldoende interesse wekken en dus financiele ondersteuning vinden.

  11. Op deze vernieuwde reep eens een balans opmaken van Sandawe, de participatieve uitgever van Franstalige strips, nadat ik dit laatst in april 2012 op de oude site deed – toen nog met een score van 400.000 eu, ruim 2800 leden en 5 verschenen albums.

     

    Nauwelijks een maand nadat hun vernieuwde en getrimde website www.sandawe.com eindelijk fatsoenlijk en snel draait werd in december 2012 de psychologische kaap van een half miljoen euro gehaald. Op dit moment staat de investeringsteller alweer 25.000 EU verder, het gaat dus goed. De ledenteller klokt op dit moment rond 5.400 leden (ook al door een rekruteringsactie – zie onderaan). Niet iedereen investeert, dat is duidelijk. Projecten ondersteunen kan vanaf 10, - en in alle transparantie wil ik niet verbergen dat ikzelf een grote investeerder in verschillende projecten ben.

    Door de bijdragen zijn er nu 11 projecten volledig gefinancierd, met ondertussen 7 strips op de Franstalige markt. Ook al zat de commerciële klapper er nog niet tussen, Maudit Mardi (in twee delen uitgegeven) vond wel veel bijval van de gespecialiseerde pers, Chevalier Mecanique (deel 1 en 2) bevestigde de verwachting als typische musketierverhaal in beste Alexander Dumas stijl, en blijft Hell West 1 door zijn aparte graphische stijl en scenario mijn persoonlijke voorkeur vinden.

     

    De op papier zware concurrentie door MyMajorCompany in samenwerking de 3 grote uitgeverijen Dupuis-Dargaud-Lombard heeft Sandawe duidelijk niet geschaad : het inzetten van het principe van crowdfunding om een premarketing event te financeren, zoals MMC dit deed ter gelegenheid van de lancering van de laatste Largo Winch vond heel wat kritiek…

     

    Sandawe daarentegen is, zoals Patrick Pinchart, voormalig chefredacteur van Robbedoes, het uitdrukt, zijn oorspronkelijk concept trouw gebleven: albums worden uitgegeven door de financiële ondersteuning in vorm van bijdragen van de leden aan de projecten die zij kiezen. In ruil daarvoor ontvangen de leden een aantal voordelen in natura (gratis album, naamvermelding, dedicaces, speciale edities, ex-libris en andere collectionables) en hebben ze aanspraak hebben op een deel van de winst uit de gerealiseerde omzet. Eigenlijk een traditionele uitgever dus want de strips worden gedrukt bij Lesaffre, Doornik (ook wel eens de RollsRoyce van de stripdrukkerijen genoemd), commercieel gepresenteerd door Dilibel in franstalig Belgie en door Ladiff in Frankrijk, en met een distributie in de handen van Hachette. En dat maakt wellicht het verschil tegenover het volledig in eigen beheer schrijven, tekenen, drukken, uitgeven en verdelen van een auteurstrip, zoals de projecten die op sites zoals Kickstarter worden voorgesteld.

     

    Qua projecten blijft Sandawe een ruime keus aanbieden, er wordt alleen op niveau en kwaliteit gelet. De budgetten worden in onderlinge afspraak met de auteurs samengesteld, en voorzien in een vergoeding voor auteurs, een marketing budget, naast de productiekosten en de commissie voor Sandawe. Voor alle projecten heeft Sandawe nu de regel ingevoerd dat de productie vanaf het bereiken van de drempel van 75% wordt gewaarborgd, zodat de productietijd tussen volledige financiering en lancering kan worden verkort.

     

    Naast het project van Mario Boon, Catanova, dat langzaam maar zeker groeit, (en graag nog bijkomende steun van eventuele Repers ontvangt), zijn er een groot aantal nieuwe projecten gelanceerd. Daar zitten one-shots bij van bekende auteurs zoals bijvoorbeeld het duo Renaud/Gihef, maar ook integrales en de voortzetting van de reeks Lance Crow dog. Met ruim 20 projecten in aanbieding betekent dit dat er ook steeds heel wat speciale acties lopen, waarbij de auteurs bijkomende gimmicks, tekeningen en zelfs “planches” aanbieden.

     

    Ter gelegenheid van Angouleme, waar Sandawe eveneens te vinden is, loopt er trouwens een actie ter rekrutering van nieuwe leden – wie inschrijft voor 10 februari kan gratis strips en als hoofdprijs zelfs 250 EU ter investering winnen.

    post-237-0-32251300-1359821802_thumb.jpg

×
×
  • Nieuwe aanmaken...