Ga naar inhoud

DirkReep

Members
  • Aantal items

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door DirkReep

  1. Ik zou er bij deze graag aaan herinneren dat zeker zo'n 30 jaar geleden (dat is dus 2015-30=1985) er zat leraren waren die strips afraadden. Nu zouden we strips uit die periode in de canon opnemen.

    De strips die nu in de canon zouden worden opgenomen, zijn niet ontstaan dankzij subsidies, maar ondanks de afwezigheid van subsidies.

    En waar haalt Retep het idee dat als er alleen maar rommel op tv is, dat je dan geen "fijn symfonieconcert" kunt beluisteren? Misschien kun je het dan net wel, omdat er meer mensen zijn die niets op tv vinden dat de moeite waard is.

     

    Kameraaad Mauser vergist zich: het is geen jobcreatie, de overheid subsidieert wat in zijn propagandamachine past.

  2. Nou, dat afgebroken reeksen zich overal voordoen, en dat er eigenlijk verschrikkelijk veel manga in korte tijd werd gepubliceerd doordat zo'n boekje zo lang is. 17 afleveringen OnePiece dat is zowat 68 afleveringen (68!) van een gewone stripreeks. Stel je dat eens voor. Da's bijna een volledige Rik Ringers. Het is meer dan de hele Blauwbloezen. En daarmee raken we volgens mij hét probleem van manga: het is gewoon veel. Dat is ook de lol ervan. Als je een normale stripreeks leest, is het alsof je astma hebt. Bij manga gaat het maar door. En aangezien iedereen vroeg of laat wel eens op z'n adem trapt, is de kans dat de reeksen stilvallen natuurlijk ook al eens groot. Maar ik denk dat de meeste lezers het voor gezien houden voor de reeks wordt stopgezet. Er zijn ook heel wat "normale" stripreeksen die ik heb afgebroken.

  3. Hoe zit het met Kari Lente en de bekendheid/verkoop ervan bij de Noorderburen? Kan het ook ondergebracht worden bij de bar en barslechte Vlaamse strips, gekenmerkt door haastig studiowerk en infantiele scenario's?

    Geen haastig studiowerk en geen infantiele scenario's, maar het springt er ook niet uit. Het probleem met Kari Lente en veel andere van die familiestrips is dat ze niet bijzonder origineel zijn. Zelfs dat snuitdier is meer een achterstevoren getekende marsipulami dan een originele inval.

  4. Mangaliefhebbers klagen altijd dat reeksen niet volledig worden afgewerkt, en dat is inderdaad vervelend.

    Maar andere strips worden ook vaak niet volledig afgewerkt.

    Er is bijvoorbeeld een stripserie op basis van de verhalen van Edgar Allan Poe. Daar zijn in het Nederlands maar drie delen van verschenen.

    Bovendien heb ik eens zitten tellen.

    Van Nana bijvoorbeeld, zijn er 17 afleveringen verschenen. Van Naruto 30. Dat is op zich al veel.

    Van de oorspronkelijke Blake & Mortimers zijn er ook maar 12 albums. Kuifje strandt op 24. Van Yoko Tsuno zijn er 26.

    Maar bovendien telt één mangaboekje meer pagina's dan die andere strips. En nu zijn sommige manga's wel op een kleiner formaat, en kun je daardoor zeggen dat er "minder op een pagina staat", maar dat geldt niet voor allemaal.

    Een beetje een voor de hand liggende vergelijking: Nana en Yoko Tsuno: de pagina's bevatten eigenlijk evenveel. Je hebt vier Yoko Tsuno's nodig voor je één Nana hebt. Alle Yoko Tsuno's samen zijn ongeveer 8,5 Nana, dus de volledige Nederlandse versie van Nana is twee keer zo lang als Yoko Tsuno.

    Stel je voor wat dat betekent voor reeksen als Yu-Gi-Oh, met 24 afleveringen.

    Het is natuurlijk waar, de reeks is niet voltooid. Maar Ikigami is wel volledig, net als Death Note en Monster.

    Ook volledig zijn:

    * Akira 1-6

    * Alice 19th 1-7

    * Battle Angel Alita 1-9

    * Dragonball 1-85

    * Marmalade Boy 1-8

    * Nauscaä van de Vallei van de Wind 1-7

    * Say Hello to Black Jack 1-13

    * Doubt 1-4

    * Ayako 1-3

    * Boeddha 1-8

    * MW 1-2

    * Ode aan Kirihito 1-2

    * Ghost in the Shell 1-8

    * Dominion Tank Police 1-2

    * Pokemon Mystery Dungeon 1-3

    En dan zijn er nog de talloze ééndelige en tweedelige albums van Taniguchi.

     

    Er is dus eigenlijk in korte tijd een enorme hoeveelheid uitgegeven, en het is natuurlijk spijtig dat reeksen niet werden voltooid, maar de mangaliefhebbers hadden daar misschien beter wat minder hun gal over uitgespuwd, want met gewone strips gebeurt precies hetzelfde, ook met reeksen die je volledig moet hebben voor je een volledig verhaal hebt.

  5. De Joker is misschien wel de meest iconische schurk als je het mij vraagt.

    Als je het mij vraagt is dat Hitler.

     

    Mogen historische figuren eigenlijk wel?

    Elke schurk en niet-deugd uit het verleden dondert vroeg of laat een strip binnen: Julius Caesar, Caligula, Nero, Hitler, Jack the Ripper... Dan krijg je op de duur een gschiedenislesje ipv een lijst stripfiguren.

    En dan heb je nog de controversiële typen, zoals Bonaparte. Je moet niet tegen elke Fransman zeggen dat hij een dictator was.

     

    Er is nog een categorie, zoals Moriarty. Fictie-schurken die buiten de strip ontstonden, en door stripversies in de strip kwamen. Mr. Hyde, Dr. Frankenstein...

    Dan worden die manga-figuren een probleem: ze zijn soms buiten de manga ontstaan.

    Ontstond Tetsuo uit Akira in de strip, of in de anime?

    Asimov uit Cowboy Beebop: de anime of de strip?

  6. Manga van de dag: absoluut Ikigami.

    Ten eerste is het erg goed.

    Ten tweede is de reeks nu compleet.

    Ten derde word je van het einde vrolijk (nou, ik toch).

    Ten vierde is het nog een kans om te tonen dat we nog manga willen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...