Ga naar inhoud

JaxStrumley

Members
  • Aantal items

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door JaxStrumley

  1. Op 21/7/2022 om 10:37, sporoi zei:

    De toornige tjiftjaf van zijn begin bv eens half herlezen: tenenkrommend melodramatisch en pamflettair gemaakt!  Vandersteen maakte ook wel een verhaal rond een dierenthema, zoals bv de vergelijkbare straatridder ( die ik ook minder vind), maar Geerts maakt er een regelrechte  soap van.  Vele latere verhalen kan ik echt niet lang openen. 

    De Toornige Tjiftjaf is door Geerts getekend, maar toch echt door Vandersteen zelf geschreven. Het behoort tot de overgangsverhalen zoals De Charmante Koffiepot, De Kale Kapper en De Steensnoepers.

    Ik volg je kritiek op het melodramatische en pamflettaire van dit verhaal deels, maar dat is dus niet aan Geerts te wijten.

     

    In een eerdere post vergelijk je De Zingende Kaars met Het Spaanse Spook en De Gouden Locomotief met Bibbergoud. Ook daar snap ik het punt dat je wil maken, maar je kiest daar net twee albums uit waarin Geerts beperkt was in zijn vrijheid m.b.t. het scenario. Zowel Kaars als Locomotief zijn immers gebaseerd op de TV poppenserie, waarvoor Geerts bij mijn weten de scenario’s niet geschreven heeft. Ik vind het dus niet de meest overtuigende voorbeelden.

     

    Op de verhalen van Geerts valt veel aan te merken, maar hij heeft ook veel goede albums gemaakt. Zijn hoogtepunt ligt denk ik in de eerste helft van de jaren ‘80; de verhalen waren over het algemeen sterk en de tekeningen ook (waarbij de invloed van inkter Eugeen Goossens niet onvermeld mag blijven).

    Zowel Geerts als Vandersteen hebben zich nogal eens schuldig gemaakt aan rammelende scenario’s (misschien onvermijdelijk in een krantenstrip), over-the-top sentimentaliteit en herhalingen (de talloze gemaskerden bijvoorbeeld). Ik denk dat Vandersteen sterker was in de dialogen (vooral in zijn oudere werk) en karakterisering. Maar Geerts is in mijn ogen zeker een waardig opvolger geweest. 

  2. 3 uren geleden, Daan zei:

    Dat deed Goscinny ook maar hij wist het meetsal zo te schrijven dat het een beetje verstopt was... Als mensen het dan decennia daarna lezen en de link met de actualiteit van de productiejaren niet kunnen leggen, blijft de eventuele grap altijd nog overeind. Zo zijn er legio cameo's van bekende Fransozen en andere bekendheden die je niet allemaal hoeft te kennen om de grap te 'snappen'. Zonder die kennis werk de grap ook, maar op een ander niveau. Dat is precies wat Goscinny zo sterk maakte.

    Ik vraag me af of Goscinny dat verstoppen wel bewust deed. Volgens mij verwerkte hij er actuele knipogen in voor de lezers uit zijn tijd en was hij er niet zo mee bezig of die 40-50 jaar later nog wel begrepen zouden worden. Dat het nu zo overkomt is denk ik meer geluk dan wijsheid.

     

    Er schieten me zo twee grappen te binnen die ik pas jaren later begrepen heb omdat ik de uitleg ervan elders las. Allereerst de cover van Asterix en Cleopatra, waarop vermeld staat wat een monsterproductie het album was. Dit bleek een verwijzing naar de big budget Cleopatra speelfilm uit de jaren ‘60.
    En dan is er ook nog de ‘Mijn kleermaker is rijk’ uitspraak in De Britten. Slaat voor de moderne lezer nergens op, maar blijkt een verwijzing naar een taalcursus Engels die vroeger zeer populair was in Frankrijk.

     

    Ik denk dat de verwijzingen naar coronaregels en fake news in dit album over 40 jaar net zo gelezen worden; sommige toekomstige lezers zullen de verwijzing oppikken, maar degenen die dat niet doen kunnen nog steeds van het album genieten. Hetzelfde geldt voor de karikatuur van de bekende Fransman die we voorbij zien komen.

     

    We moeten overigens niet vergeten dat we in onze versie sowieso al grappen missen en afhankelijk zijn van de creativiteit van de vertaler (die naar mijn mening weer een prima stuk werk heeft afgeleverd met dit album).

  3. Ik krijg inderdaad ook het idee dat Standaard het heeft opgegeven. Ze hebben een extra blurb toegevoegd om het aantal van 289 albums te benadrukken en de namen van de tekenaars van de art prints vervroegd bekend gemaakt. Maar meer actie heb ik ze niet zien ondernemen.

     

    En waarom zouden ze ook? Als ze het doel niet halen staan ze enigszins in hun hemd, maar financieel lijden ze nauwelijks schade (afgezien van de promotiekosten en het vergoeden van de art prints-tekenaars).

     

    Het zou mooi zijn als ze het doel wat zouden verlagen (staat Ulule dat toe?), maar dat zou betekenen dat hun winstmarge voor het project lager wordt. Ik betwijfel of ze dat ervoor over hebben.

  4. Over het kleinere formaat heb ik ook wel getwijfeld. Het formaat van deze collectie is 24x17 cm. Toevallig had ik een ander album van exact dat formaat in mijn verzameling: een Duitse versie van ‘The Life and Times of Scrooge McDuck’ van Don Rosa. Wie bekend is met het werk van Rosa weet dat hij veel tekst gebruikt en veel kleine details in zijn tekeningen stopt.

    Toch had ik destijds geen moeite met het lezen van deze uitgave (inmiddels heb ik ook de uitgave van Fantagraphics op een wat groter formaat, maar dat terzijde).

    Voor mij gaf dat de doorslag om een Suske en Wiske collectie op dit formaat wel aan te durven. Een groter formaat was te prefereren geweest, maar ik snap hier het kostenaspect wel.

     

    Maar goed, zoals de zaken er nu voor staan krijg ik over een paar weken mijn geld weer terug…

     

     

    A02D2E84-1DD3-4DE2-9437-3E6EDAE6EE5E.jpeg

  5. 3 uren geleden, Tanuki zei:

    De vraag die ik me stel: waarom zou ik dit kopen. Ik heb 50-60% van de albums reeds in bezit. Ik ben geen verzamelaar an sich, ik koop gewoon albums en reeksen die me interesseren maar deze ben ik wat ontgroeid als frisse 46-jarige en mijn kinderen lezen ze nauwelijks. 

    Maar als je sowieso al geen interesse in de reeks hebt, is de campagne ook niet op jou gericht natuurlijk.

    Als je die interesse wél hebt in jouw situatie (met 50-60% in bezit), is 249 euro toch geen hele slechte prijs om in één keer de rest in bezit te krijgen lijkt me. 

  6. 4 minuten geleden, Ambreville zei:

    SU had iets extra moeten bieden buiten het formaat. Dat hebben ze nagelaten. Als je naar de gemiddelde leeftijd van de echte verzamelaars kijkt, dan besef je toch ook dat een groeimeter niet echt voor hun is.

    Dat ben ik helemaal met je eens. Die groeimeter is zelfs voor de casual lezers totaal oninteressant. Maar de art prints zijn dat ook, die cateren weer naar de verzamelaars. 
     

    Had er voor de grote massa de aankondigingsstroken bijgedaan of een pakketje kortverhalen of wat andere albums die ze nog over hebben uit andere partijen).

    Dit is duidelijk een gevalletje hoogmoedswaanzin geweest.

  7. 11 minuten geleden, Ambreville zei:

    Inderdaad. Even uniform en even waardevol voor een stripliefhebber als een rolletje wc-papier.


    Kijk, ik had ook liever een brede heruitgave van de Lekturama serie gezien, op groot formaat in hardcover. Maar dat is waarschijnlijk niet te betalen met 289 titels.

     

    Het kleinere formaat van deze serie is jammer, maar om het nu direct af te schrijven vind ik wat overdreven. De Suske en Wiske tekeningen zijn over het algemeen niet zó gedetailleerd dat er veel verloren gaat. En voor iemand die de serie niet compleet heeft is een kleiner formaat in goede staat wellicht te preferen boven verkleurde en gekreukte tweedehands albums.

  8. 2 uren geleden, Gilles zei:

     

    Een aantal jaren terug konden we heruitgaves van de reeks kopen bij de krant Het Nieuwsblad voor € 1,00/stuk.Er bestaat ook een box met zeventig(?) titels die uitgeven werd bij Het Laatste Nieuws. Dat zijn slechts de eerste twee waar ik aan moet denken. Er zijn nog diverse boxen en uitgaves verschenen bij onder meer Humo en andere tijdschriften. We hebben hardcovers van de Klassiek-reeks uit de jaren '90. Diverse reclamestrips en speciale uitgaves van heel wat verhalen zijn er gemaakt voor commerciële doeleinden. Er zijn verhalen opgenomen in megastrips... 

    Dit is allemaal waar, maar het aanbod is dus enorm rommelig en versnipperd.  Dat is nog erger geworden nu Standaard de klassieke rode omslagen is gaan vervangen door (vaak inferieure) hertekeningen. Tegelijkertijd is er in al die jaren maar één gelijkvormige COMPLETE heruitgave van de rode reeks geweest en dat was de Lekturama serie. Daarom is het zo ontzettend jammer dat deze actie faalt. Ik heb de nrs. 67 tot ongeveer 220 compleet, waarvan een aantal albums echt aan vervanging toe zijn. Met meer dan 100 missende titels in mijn collectie vond ik dit een prima deal. 

    Ik ben vóór heruitgave van elke klassieke reeks, maar de Jerom serie staat toch wel helemaal onderaan mijn lijstje. Dat is écht haastig lopende bandwerk… rammelende verhalen en matige tekeningen. Het enige Vandersteen product dat ik nóg lager aansla is de Pats/Tits serie.

    2 uren geleden, Gilles zei:

    Hopelijk richten ze opnieuw hun pijlen op reeksen die al jaren niet meer courant verkrijgbaar zijn zoals Jerom. 

  9. 19 uren geleden, Gilles zei:

     

    Ik denk dat ze dit al tonen omdat er verzamelaars van Merho zijn werk zijn. 

     

    Om reclame te maken voor die basisuitgave hebben ze al komieken ingeschakeld. Alex Agnew heeft een filmpje gemaakt met Adriaan Van Den Hoof, dat is ook op hun sociale media gedeeld. 

     

    Volgens mij zijn het wanhoopspogingen. Het gaat een wonder zijn als ze het halen. We zitten nu in de helft van de fundingsperiode en we zitten nog niet aan de helft van de gewenste backers. 

     

    Ontzettend jammer; het was dé manier geweest om de gehele serie (tot nu toe dan tenminste) gelijkvormig in de kast te krijgen voor een acceptabele prijs. 
    Ik denk dat men te gemakkelijk gedacht heeft dat dit wel zou lukken en zich op de verkeerde groepen heeft gericht. 
    Enerzijds de verzamelaars, die eventueel wel warmlopen voor de art prints, maar de S&W albums waarin ze geïnteresseerd zijn al in huis hebben en/of vallen over het wat kleinere formaat. Dan is de prijs behoorlijk hoog voor die paar prints.

    Anderzijds het grote publiek, waarvoor men de prijs van minder dan 90 cent per album veel meer had moeten benadrukken en met betere extra’s moeten komen (die groeimeter trekt natuurlijk niemand over de streep).

     

    Waarom is er niet gekozen voor bv. het toevoegen van de aankondigingsstrook voor elk verhaal en het terugbrengen van de hier en daar weggeknipte fragmenten? Dat had de collectie ook interessant gemaakt voor verzamelaars die de rode reeks al vrijwel compleet hebben.  En het had Standaard niet heel veel extra hoeven te kosten.

    Nog beter was het geweest als ook alle kortverhalen waren toegevoegd om écht compleet te zijn, maar dat had natuurlijk ook een significante verhoging van de productiekosten opgeleverd.

     

    Bij een evaluatie van de mislukking zal Standaard het waarschijnlijk niet wijten aan eigen falen, maar de verklaring zoeken bij een vermeende mindere interesse in de oudere titels. Waardoor deze nóg stiefmoederlijker behandeld zullen gaan worden en we de kans op een respectvolle heruitgave wel helemaal kunnen vergeten. We blijven dus veroordeeld tot deprimerend gegraaf in muffe tweedehandsbakken…

  10. Op 15/6/2021 om 20:27, Firmin Van De Kasseien zei:

    Merho is reeds begonnen aan de volgende art-print bij De Complete Collectie van Suske en Wiske.

     

    image.thumb.png.a0f062934664d1c2877a261c5b9e830c.png


    Mooi om zijn enthousiasme te zien!

    Maar wat vreemd eigenlijk dat hierin nu al werk gestoken wordt… zijn tekening zou op zijn vroegst pas de derde art print zijn. Gezien de geringe interesse die er voor de collectie lijkt te zijn is de kans dat deze tekening ooit moet worden afgewerkt minimaal. En áls het al moet gebeuren is de publicatie pas in november… dus waarom niet wachten?

     

    Het zou natuurlijk uit reclame-oogpunt kunnen zijn, maar in mijn ogen kan men zich beter richten op het creëren van meer interesse voor de basisuitgave zonder de art prints. De bijna 1100 ontbrekende inschrijvingen moeten in mijn ogen uit de doelgroep voor die uitgave komen.

  11. 2 uren geleden, Firmin Van De Kasseien zei:

    Als het niet gehaald wordt zal deze crowdfunding bekend staan als Het Fameuze Fiasco.

    Zou echt jammer zijn. Ik weet wel dat veel oude albums nog te vinden zijn, maar dit is een uitgelezen kans om de hele serie in één keer compleet te krijgen voor een redelijke prijs. Zeker gezien Standaard Uitgeverij tegenwoordig niet meer geïnteresseerd lijkt in de albums onder nr. 300.

  12. Op 17/6/2021 om 13:52, Gilles zei:

     

    Dat is zeker nog makkelijk haalbaar. Al lijkt het me wel dat ze bij SU hadden gehoopt dat het vlotter ging verlopen. Als je de aantallen bekijkt wanneer die art prints vrijkomen... Die worden niet allemaal gehaald als je het mij vraagt. 

    Denk je inderdaad dat het nog haalbaar is? Ik heb ingetekend, maar begin wat somber te worden… er gaat een eindsprint van Jerom-proporties nodig zijn om het doel nog te bereiken.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...