Ga naar inhoud

Recensie – Prins Boerke


Recommended Posts

Er was eens…

 

Boerke, de wat knullige en overal inzetbare creatie van Pieter De Poortere heeft nieuw onderdak gevonden bij uitgeverij Blloan. Dat is de derde uitgeverij die deze held al aandoet. Als je ziet hoe Blloan de uitgave van deze strip aanpakt, dan is die keuze zeer begrijpelijk.

 

Voor wie Boerke niet kent (schande!) in het kort: Boerke beleeft avonturen van één pagina die steeds op grappige wijze slecht aflopen voor hem. Hij kent geen geschiedenis en amper een eigen karakter. Zijn kleren maken de man. Heeft hij een astronautenpak aan, dan is hij astronaut, draagt hij een koksmuts: kok.

 

In “Prins Boerke” werkt De Poortere rond één thema: sprookjes. Dat thema wordt ruim geïnterpreteerd. Van parodieën op Disney films over lachen met de archetypische figuren tot het ridiculiseren van het mondelinge bronmateriaal: alles komt aan bod.

 

De resultaten zijn over praktisch de hele lijn geslaagd te noemen. De Poortere heeft een bitterzoete manier van kijken naar het leven en is zeer innovatief in het bedenken van zijn pointes. In dit album is zijn uitgangspunt dat van bravoure, heldendaden en overdreven romantiek. Die specifieke aspecten van sprookjes weet hij steeds een geestige draai te geven door de lijn door te trekken naar de harde realiteit.

 

Tevens mengt hij gewaagde thema’s als de veelwijverij en het terrorisme in bepaalde Islamkringen, euthanasie en de al dan niet moedwillige uitroeiing van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent door zijn grappen heen. Die manier van werken wordt nooit prekerig, maar zorgt er wel voor dat de grappen dubbel zo hard aankomen.

 

Naast de grappen die verwijzen naar dat soort beladen onderwerpen zijn de beste gags die waarin De Poortere bronmateriaal uit verschillende sprookjes mengt. In plaats van dat je de clou al van ver ziet aanstormen, zoals in vele andere gagstrips, wordt ze gepresenteerd als een extra en onverwacht cadeautje met Kerstmis. Of een gratis happy ending bij de masseuse.

 

Vreemd om op te merken is ook dat zware thema’s zoals moord, zelfmoord, religieus fanatisme, verkrachting en ongewenste sodomie makkelijk passeren tijdens een eerste lezing. Het is pas na een nadere inspectie dat de donkere kant van de grappen van De Poortere komen bovendrijven.

 

De tekenstijl draagt daar heel veel aan toe. Met dikke, volle lijnen schets De Poortere een bedrieglijk licht aandoende wereld. Boerke is een liefdeskind geboren uit een orgie met David Lynch, Nijntje en alle Monty Pythons samen. Benieuwd wie van die bende het kind heeft moeten dragen.

 

Ik vernoem niet zomaar Monty Python want De Poortere maakt er een spelletje van om verwijzingen naar populaire cultuur in zijn strips te verstoppen: Indiana Jones, Lord of the Rings, American Beauty, Jurassic Parc en dergelijke meer. De eerste die ze allemaal ontdekt en aan me doormailt trakteer ik op een pint.

 

Nieuw is ook dat dit album min of meer als een volledig verhaal te lezen valt. Er zit een duidelijk begin, midden en einde aan, al schippert Boerke wel tussen het spelen van Klein Duimpje, de Prins en andere figuren. Ook De Poorteres vrouwelijke tegenhanger van Boerke, Hoerke, is van de partij om de vrouwenrollen op zich te nemen. Veel prinsessen in sprookjes.

 

In principe is “Prins Boerke” het zevende album in de reeks maar een reeksnummer valt nergens te bekennen. Waarschijnlijk hebben de plannen van Blloan om een integrale van de voorgaande albums uit te brengen daar iets mee te maken. We zouden niet willen dat de lezers naar voorgaande afleveringen op zoek gaan als ze binnenkort de integrale kunnen kopen, niet?

 

Blloan mag dat echter doen. Ze behandelen Boerke immers met het uiterste respect: het grote formaat, mooi papier, de harde kaft: om vingers en duimen bij af te likken. De Poortere doet eveneens zijn best om het boek echt af te maken: paginanummers in thema, lollige schutbladen en hier en daar een twee pagina’s grote en bijzonder lollige zoekplaat om het ritme wat te breken.

Prins Boerke: lolliger, minder ver en meer waar voor uw geld dan de Efteling.

 

Prins Boerke

Tekst & Tekeningen: Pieter De Poortere

Blloan

 

Prenten en de cover op mijn blog: http://petermoerenhout.be/2014/07/05/recensie-prins-boerke/

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...








×
×
  • Nieuwe aanmaken...