Jump to content

Stripgilde - Nieuwsbrief Oktober 2015


Recommended Posts

Plaatjes en de volledige tekst ook op onze website:

http://www.stripgildeuitgeverij.com/nieuws/nieuwsbrief-oktober-2015

De Stripgilde

De Plastieken Plunk 2015

In samenwerking met Pulp Deluxe organiseert De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde dit jaar voor de achtste keer de uitreiking van De Plastieken Plunk. Dat is een jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige of tekstloze kortstrip. De inschrijvingen lopen gestaag binnen. Twijfel niet en schrijf u in. 250 pegels en een door (Bronzen Adhemar winnaar) Luc Cromheecke zelf gekneed beeldje kunnen uw deel zijn!

Meer info op de site van De Plastieken Plunk: http://www.plastiekenplunk.be/

Kerstkaartenactie

We merken dat veel collega striptekenaars speciale kerstkaarten tekenen voor hun familie, vrienden en sympathisanten. De drukkosten van zo’n onderneming kunnen hoog oplopen omdat iedereen bij een verschillende drukker aanklopt. De Stripgilde stelt dit jaar een andere aanpak voor.

Net als in 2013 willen we met de leden van de Stripgilde een gezamenlijke offerte indienen. Doordat we vele leden hebben kunnen we op die manier aan een veel goedkopere prijs laten drukken.

Intussen is er interesse van enkele stripspeciaalzaken om de kaarten aan te kopen.

Verantwoordelijke voor deze actie is Sascha Van Laeken. Geïnteresseerden kunnen hem contacteren via sascha.van.laeken@telenet.be voor meer info.

Stroke

Stroke, ons digitale stripmagazine, heeft zijn laatste adem uitgeblazen. In deze vorm althans. De verkoop van rechtenvrije pdf’s wasop zijn zachtst gezegd teleurstellend te noemen, op zijn hardst gezegd zwaar kut.

Achter de schermen broeit er echter iets. Stroke komt immers terug in een andere vorm. Net zoals Jezus Christus™ en zijn Feniks zal Stroke uit zijn asse verrijzen! Hou onze website, Facebook, nieuwsbrief in de gaten.

Stroke is dood! Lang leve Stroke!

De Stripgilde Uitgeverij

De Stripgilde uitgeverij publiceert dit jaar maar liefst 5 titels. Daar zijn al recensies van gekomen. Hieronder wat extracten en de publicatiedata van de aanstormende titels.

Muze Um – Alex Skim

“In het kort: De moeite waard!”

Witam – Stripinfo.be

http://www.stripinfo.be/recensie.php?recensie=2875

“Bij deze Muze Um zouden we kunnen gewagen van een heuse auteursstrip waar er misschien wel veel te weinig van gemaakt worden. Dergelijke projecten durven nogal eens aan een soort van pretentieuze wazigheid lijden, maar Skim trapt gelukkig niet in die trop-is-te-veel-val.”

Mario Stabel – De Stripspeciaalzaak

http://www.stripspeciaalzaak.be/2015_Besprekingen/Muze-Um.htm

Paradijs op aarde – Stijn Gisquière

“Stijn Gisquière bedient zich van een zeer leesbare, mooie stijl. Eentje waarvan we ons afvragen waarom we niet meer stripwerk van de man te zien krijgen.”

Wim De Troyer – De Stripspeciaalzaak

http://www.stripspeciaalzaak.be/2015_Besprekingen/Paradijs-op-Aarde-INT.htm

“Deze integrale Paradijs op aarde is veel meer dan een volledige verzameling van Gisquières korte verhaaltjes, het is de ultieme uitgave: mooier, samenhangender en met meer dan een derde nieuw materiaal.”

Gert Meesters – Focus Knack

A Song Called City 2 – Rik Willemen – Uit sinds 7 oktober!

Muriel: Half kaalgeschoren, een hoodie en koptelefoon als pantser. Tijdens het worstelen met haar thesis filosofie krijgt ze te horen dat haar lief gruwelijkvermoord is. Resultaat: een hardnekkige krop in de keel en een bewogen zoektocht naar het hoe en waarom.
Te midden van dit alles stoot ze op een arrogante sjamaan, een verbond van zakenmannen die zich boven alles en iedereen verheven wanen, en een jonge intrigant met een eigen agenda.

Wat is echt? Wat niet? Is dat onderscheid nog van belang wanneer er dagelijks nieuwe slachtoffers vallen onder het offermes van Ghavu?

A Song Called City: een episch verhaal over moderne magie door Rik Willemen.

Anders 2: Onthuld – Kristof Spaey & Bart Vaessen - Uit op 25 november

Alix weet het wel zeker: Mannen deugen gewoon niet! Of ze nu ziekelijk jaloers zijn zoals Pepijn of pijnlijk onhandig zoals Lars: ze zorgen altijd voor ellende.

Tot vandaag had enkel Alix’ klasgenote Ella er last van, maar nu hebben ze ook haar leven grondig verpest. Nu haar cover onthuld is, beseft Alix dat er geen weg terug meer is en zal ze moeten
terugvallen op haar speciale krachten.

Tv-scenarist Bart Vaessen (W817, Spitsbroers, Quiz Me Quick) en Kristof Spaey (Misschien Nooit Ooit, Fake Vintage Book Covers) brengen met Anders een coming of age-verhaal, verpakt in een vlot verteld mysterie met de nodige dosis humor en een fantastisch element.


Fake Vintage Book Covers – Kristof Spaey – Uit op 25 november

Een bloedmooie vrouw, een tot de verbeelding sprekende titel en een sensationeel tekstje. Dat zijn de ingrediënten van de covers van Amerikaanse pulp paperbacks uit de jaren twintig tot zestig.

Kristof Spaey kruidt deze met humor, serveert ze op een bedje van slimme verwijzingen naar popcultuur en zet u zijn eigen interpretatie van dit recept voor: Fake Vintage Book Covers.

Pin-up tekeningen met een twist!

In deze hardcover bundelt Kristof Spaey meer dan 130 covers en tekeningen.


Stripfestival Breda

De Stripgilde uitgeverij zal op 10 en 11 oktober twee auteurs afvaardigen naar het Stripfestival in Breda. (http://stripfestivalbreda.nl)

Alex Skim

Geboren dagdromer, gediplomeerd psycholoog, zelfstandig reclamemaker, verborgen rockster en debuterend striptekenaar.

Alex komt zijn magistrale debuutalbum MUZE UM heel het weekend signeren op de stand van de Stripgilde. Terug te vinden in de De Jongzaal aan stand 53.

Kristof Spaey

Kristof debuteerde op 21-jarige leeftijd met het tekstloze HOOP. Daarna volgde samenwerkingen met Bronzen Adhemar winnaars Steven Dupré, voor de psychologische noir FAÇADE, en Marc Legendre, voor de thrillertrilogie MISSCHIEN/NOOIT/OOIT.

Met ANDERS gooit Kristof het over een andere boeg. Deze samenwerking met tv-scenarist Bart Vaessen (Quiz Me Quick, Spitsbroers, W817, ...) is een toegankelijk coming-of-age verhaal met spitse, grappige dialogen en een snuifje superkrachten. Deel twee van deze reeks wordt in avant-première gepresenteerd op het festival.

Daarnaast komt Kristof ook zijn eerste artbook voorstellen. FAKE VINTAGE BOOK COVERS is een verzameling van meer dan 130 covers en tekeningen geïnspireerd door de Amerikaanse pulp paperbacks uit de jaren twintig tot zestig. Pin-up tekeningen met een twist!

Zowel ANDERS 2: ONTHULD als het artbook FAKE VINTAGE BOOK COVERS verschijnen eind november in de winkel maar zullen dit weekend reeds in EXCLUSIEVE AVANT-PREMIÈRE te koop worden aangeboden op het festival!

Van Anders 2 zal er naast de reguliere softcover (€9) ook een exclusieve hardcover beurseditie (€25) te koop zijn. Het FAKE VINTAGE BOOK COVERS artbook is een luxueues uitgegeven hardcover van 64 pagina's en kost €20.

Kristof zal heel het weekend signeren op de stand van de Stripgilde. Terug te vinden in de De Jongzaal aan stand 53.

Boekenbeurs

De Stripgilde uitgeverij vaardigt ook een delegatie stripmakers af naar De Boekenbeurs in Antwerpen op 31 oktober. Zij zullen signeren op de stand van Pinceel Stripverspreiding. Meer info volgt.

Andere Signeersessies

En last, but not least: Stijn Gisquière zal zijn nieuwe album Paradijs op Aarde – Integraal signeren op volgende data en locaties:

-Zaterdag 10 oktober, stripwinkel Het Besloten Land, Parijsstraat 16, 3000 Leuven. Van 15.30-17.00u

-Zaterdag 24 oktober, stripwinkel De Poort, Nederkouter 137, 9000 Gent. Van 11.00u tot 13.00u
 

Nieuws van onze leden
 

What's in a name?

 

Filip Vandewiele en Bruno Seys werken onder de naam What’s in a name? Dat is een creatief collectief dat doet aan imaginative storytelling.

 

-What's in a name? heeft de tweede prijs gewonnen in de Made In BXL Urban Design Competition (World Expo 2030). Dat is een posterwedstrijd voor creatieve geesten allerhande georganiseerd door het Willemsfonds Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een prijzenpot van 5000 euro.

-Voor Groep Gent werd een illustratieve stijloefening op vier vormen van leidinggeven gedaan. #HR Groep Gent is de toekomstige samenwerking tussen Stad Gent en OCMW Gent: bedoeling is om een gemeenschappelijke organisatiecultuur te lanceren op basis van een aantal waarden (Open - Creatief - Doelgericht - Betrokken) en vier vormen van leidinggeven (Leider - Manager - Coach - Netwerker).

-Voor de lancering van budgetwoningen op de Tondelier-site (Gent) werden x-aantal persona in het leven geroepen. Deze campagne wordt in de loop van oktober gelanceerd (www.budgetwoningen.gent).

Een budgetwoning is een woning (huis of appartement), met een stevige korting op de marktprijs (20%). Zo kunnen ook minder kapitaalkrachtige burgers een woning kopen. De persona weerspiegelen de beroepen die in principe in aanmerking komen (immers niet te verwarren met een sociale woning).

 

Bart Proost

 

Alleen op de Wereld

 

Op za 5 en zo 6 september 2015 verscheen de hardcover editie van Alleen Op De Wereld: Chavanon (Saga Uitgaven) tijdens het 30ste Brabants Stripspektakel te Veldhoven (NL). Dit werd opgevolgd met een zéér succesvolle signeersessie op zo 20 september bij stripwinkel Tistjen Dop te Turnhout.

 

Tekenaar Bart Proost en Saga Uitgaven breien nu een vervolg aan deze Alleen op de Wereld-signeertour ...

 

za 10 en zo 11 oktober 2015

Stripfestival te Breda (NL) van 10u tot 17u

(mét Barcas: Alexander De Grote & Alleen Op De Wereld)

 

za 17 oktober 2015

Stripwinkel De Poort te Gent van 11u tot 14u

 

zo 18 oktober 2015

Boekenweekend te Hamme van 10u30 tot 16u30

(inclusief expositie 'Alleen Op De Wereld')

 

za 24 of zo 25 oktober 2015

Standaard Boekhandel te Lommel van 14u tot 17u

 

za 31 oktober 2015

Stripwinkel Koeritza te Aalst van 13u tot 17u

(inclusief expositie 'Alleen Op De Wereld')

 

Tijdens alle stripwinkel-signeersessies (én bij de lancering in Veldhoven) zal men een exclusieve Ex Libris ontvangen bij de aankoop van een hardcover versie. Ook zullen bij deze sessie de originelen (A4 - in presentatiemapje) te koop zijn - zolang de voorraad strekt!

 

Bij de voorlaatste signeersesie (24 oktober, te Lommel, waar Proost stadstekenaar is) zal tevens de softcover versie van het album in première worden uitgebracht. Vanaf eind oktober is deze softcover dan ook verkrijgbaar in alle stripspeciaalzaken. 

 

Alexander De Grote (met Barcas)

 

Deel 3 uit deze humoristische avonturenreeks is volledig àf. 

Momenteel kan je op www.alexanderdegrote.com en https://www.facebook.com/alexanderdegrotestrip al making-ofs, previews en zelfs een trailer zien. Publicatie wordt verwacht in de winter van 2016, normaliter opnieuw uitgegeven bij Strips2Go. En deze uitgeverij heeft nog grote plannen met Alexander... maar meer daarover dus in de nieuwsbrief van januari...

 

Jeroen Janssen

 

In maart bracht een Evergemse delegatie een bezoek aan Guaranda, de stad in Ecuador waarmee Evergem een stedenband heeft. Een van de delegatieleden was bibliotheekmedewerker en tekenaar Jeroen Janssen. Hij heeft een reisdagboek gemaakt dat nu in de (strip)boekhandel ligt (uitgegeven door Oogachtend)

Het was de Stuurgroep Stedenband die aan striptekenaar en bibliotheekmedewerker Jeroen Janssen had gevraagd om tijdens de reis een verslag te maken van zijn impressies. Jeroen heeft tijdens de twee weken dat hij daar was tientallen tekeningen gemaakt. Hij heeft die vervolgens verwerkt in een boekje en zijn uitgever was bereid om het boek te publiceren. 

 

Het boek Guaranda van Jeroen Janssen verschijnt bij uitgeverij Oogachtend. Het telt 32 pagina’s, in kleur, met hardcover en is te koop voor 19,95 euro. Bijzonder is dat de tekst tweetalig is, Nederlands en Spaans. Wie een exemplaar wil, rept zich best snel naar de (betere) stripboekhandel want de oplage is beperkt. 

 

Momenteel legt Jeroen de laatste hand aan Abadaringi, dat zich afspeelt in Rwanda. In dit stripverhaal wordt het verhaal verteld van heel wat mensen (studenten, docenten …) die betrokken waren en zijn bij de kunstschool in Nyundo. Het wordt een klepper van 320 pagina’s die in januari 2016 moet verschijnen. 

 

Wie meer informatie wil over Jeroen Janssen kan terecht op www.bakame.be en op www.facebook.com/abadaringi

 

Emiel De Bolle

 

Emiel De Bolle zit in het bestuur van cartoonistenvereniging Kever-Feco. De vereniging stelde twee reizende expo’s samen die u voor een zachte prijs kan huren. Afspraken voor sprekers, workshops en dergelijke meer kunnen eventueel ook gameekt worden.

 

Op 15 september 2012 startte in 't Kristallijn te Mol een "biënnaal cartoonevenement". Uit een royaal aanbod werd een selectie gemaakt en 50 werken werden uitvergroot tot "schilderijformaat" (1m X 0.70 cm).

 

Op 5 oktober 2014 ging het tweede luik door van Kever Feco met "Kastrologie" als thema. Opnieuw werd het evenement een succes en wordt het door zeer veel mensen met een bezoek vereerd. Het volgende thema, voor 2016, staat al in de startblokken: “Liefde en erotiek”.

 

Voor meer info:

 

Bob Vincke                      0495/71 10 51

Ben Peeters                     0476/53 10 33

Lejon De Borger              0479/48 09 06

Emiel De Bolle                 0477/29 16 19

 

 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...