Ga naar inhoud

Alimentado

Members
  • Aantal items

    41
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Alimentado

  1. Leuke vondst op internet: verdiepende lezingen van telkens een uur over klassiekers als Het gele teken, QRN op Bretzelburg, Brecht Evens, Fun Home, Majoor Fataal, Little Nemo e.a. Door o.a. Francois Schuiten en Thierry Groensteen. Alleen in het Frans, maar wel veel verhelderende plaatjes erbij...

     

     

     

    Zie voor de hele lijst: https://www.college-de-france.fr/agenda/seminaire/quelques-albums-incontournables

  2. Stripmuseum verzamelt werk van 20 auteurs die strip maakten voor het Louvre

     

    Wat hebben strips en het Louvre in Parijs met elkaar te maken? Veel, zo blijkt, want in het Stripmuseum is er een hele tentoonstelling rond gebouwd. Twintig stripauteurs hebben een stripalbum gemaakt in opdracht van het Louvre. De Brusselse Judith Vanistendael is een van de tekenaars die aan de slag mocht voor het museum met de glazen piramide. BRUZZ bezocht met haar de tentoonstelling.

     

    https://www.bruzz.be/videoreeks/maandag-28-februari-2022/video-stripmuseum-verzamelt-werk-van-20-auteurs-die-strip

  3. Interessant om jullie lijstjes te lezen. Tot mijn verbazing kom ik één titel nergens tegen, mijn nummer 1 van 2021:

     

    Hera’s glorie (Rossi & Le Tendre)
    De Griekse mythologie als voedingsbodem voor alle fantasy, sf en duizenden andere fantasiewerelden. Verteld alsof Steven Spielberg stripscenario’s schrijft. Met magisch-realistisch tekenwerk van Christian Rossi om duimen en vingers bij af te likken. 25 jaar na de Franse uitgave eindelijk vertaald door Saga. Iemand enig idee waarom deze hedendaagse klassieker zo weinig aandacht van pers en publiek heeft gekregen?

     

    https://www.stripspeciaalzaak.be/pas-verschenen/heras-glorie

     

    Verder ook genoten van (in willekeurige volgorde)
    On Tyranny Graphic Edition (Krug & Snyder)
    Le droit du sol (Davodeau)
    Bella ciao 1 (Baru)
    De oase (Hureau)

     

    Heras%20Glorie.jpg?itok=k3nQYoEt

  4. Hopelijk niet al te zeer OT & interessant voor de Nederlandse lezers:

     

    Lucky Luke - a cowboy in the Netherlands ! │ Meet cartoonist Achdé

    18 mei 2019, 15-17h

    Musée de la communication de La Haye (Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag)

    Toegang is gratis, reserveren aanbevolen

    Taal : engels

     

    19 mei 2019, 11h-12h30

    OBA Oosterdok (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

    Toegang is gratis, reserveren aanbevolen

    Talen : français / néerlandais (tolk aanwezig)

     

    Meer infos:

    http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/lucky-luke-a-cowboy-in-the-netherlands-meet-cartoonist-achde

  5. Leuk, zo'n verdiend eerbetoon aan dit Stripinstituut-met-een-hoofdletter dat ook mij strips heeft leren lezen!

     

    Vraag: weet iemand nog welke strip in weekblad Kuifje verscheen over Koerdistan of Turkije, ergens in de jaren tachtig? Een bedwelmend verhaal, zo herinner ik het me, vol machtige panorama's van bergketens weergegeven in surreële kleuren? Destijds net zo'n rare eend in het weekblad voor de superjeugd van 7 tot 77 jaar als, pak 'm beet, Rork? (Extra tip, het was geen Jonathan, hoewel ik dat toen ook heel goed kon smaken :)

     

    Als iemand een tip heeft qua auteur en/of titel, graag! Deze strip zou ik graag nog eens herlezen, desnoods in het Frans...

     

    Dank alvast voor het meedenken!

  6. Ehrengast Graphic Novels aus Flandern und den Niederlanden
    26. August 2016
    Bis zur Frankfurter Buchmesse 2016 ist es nicht mehr lange hin. Sie findet statt vom 19. bis zum 23. Oktober 2016. In diesem Jahr sind Flandern und die Niederlande Ehrengast also eine Sprachregion. Die Ehrengäste selbst formulieren es so:
    Dies ist, was wir teilen. Unter diesem Motto präsentieren sich Flandern & die Niederlande als Ehrengast der Frankfurter Buchmesse 2016. Flandern und die Niederlande teilen nicht nur eine gemeinsame Sprache, das Niederländische, sie können auch auf eine gemeinsame Geschichte zurückblicken, besonders im Bereich der Kultur und Literatur.
    Einen Überblick über das Gastlandprogramm, kann man sich hier verschaffen:
    frankfurt2016.com
    Dort findet man auch die Autoren und wer möchte, kann dann wiederum nach verschiedenen Genre suchen.
    Unter dem Suchbegriff Graphic Novel sind die ZeichnerInnen von Nix bis Vandenbrouke aufgeführt, die an der Frankfurter Buchmesse teilnehmen werden.
    Graphic Novels und Comics aus der Ehrengastregion erscheinen unter anderen im avant-verlag, bei der Edition Moderne, bei Carlsen und bei Reprodukt.

    FLF.png

  7. Het is een oeuvreprijs, he. Slechte albums zijn daarbij minder van belang, het zijn de goeie die tellen.

     

    Goed punt. Roept bij mij gelijk de vraag op wat ik eigenlijk de beste strips van Hermann vind.

     

    Hmmmm (graaft diep in geheugen), ik denk dat ik dan uitkom bij Comanche: De sheriffs en de hele Torens van Schemerwoude.

     

    Benieuwd naar jullie 'kandidaten' :)

    (En of jullie dan ook zo enorm in je geheugen moeten gaan graven :)

  8. Sterke strips in competitie Angoulême

     

    Tussen de nominaties voor Album van het Jaar op het Stripfestival van Angoulême bevinden zich enkele briljante boeken. De strips van Olivier Schrauwen, Richard McGuire en Adrian Tomine zijn grote kanshebbers op de prijs die eind januari wordt uitgereikt.

    Door onze redacteur Ron Rijghard

    In december 1947 stapt de jonge Arsène Schrauwen, de opa van Olivier Schrauwen, in Antwerpen aan boord van een schip dat hem naar ‘de kolonie’ brengt. In deze niet nader genoemde Afrikaanse kolonie toont zijn maniakale neef Roger, architect, hem een maquette voor een wanstaltige, megalomane stad van de toekomst, te bouwen in niemandsland. Arsène raakt geheel in dit project verstrikt.

    Arsène Schrauwen van Belgische tekenaar Olivier Schrauwen is één van de veertig genomineerde boeken voor de prijs van Album van het Jaar op het stripfestival van Angoulême, het belangrijkste Europese stripfestival. De Frans stripmarkt, waar de jury uit put, is volwassen en internationaal georiënteerd, dus de nominaties voor de belangrijkste Europese stripalbumprijs vormen een goede graadmeter voor het huidige niveau.

    De meeste Franse nominaties blijven helaas buiten het zicht van de Nederlandse lezer, maar tot het segment strips dat wel hier in het Nederlands en Engels verkrijgbaar is, behoren niet te missen strips als Hier van Richard McGuire en Kunnen we het niet over iets leukers hebben? van Roz Chast. Dat laatste boek, een schitterend stripbiografie van de ouders van de tekenaar, kreeg in deze krant al vijf ballen toebedeeld toen het in 2014 in het Engels verscheen. Ook het tweede deel van De Arabier van de toekomst van Riad Sattouf, waarvan vorig jaar het eerste deel de prijs kreeg, is genomineerd. Terug op de lijst zijn ook Fiona Staples en Brain K. Vaugh met Saga , dit keer met deel 4 van hun baanbrekende sciencefictionserie.

    De in het Engels publicerende Belg Olivier Schrauwen (1977) is voor de derde keer genomineerd. En terecht, want de fictieve stripbiografie van zijn opa onderga je als een adembenemende visuele trip. De pagina’s, afwisselend gedrukt in nostalgische rode en blauwe inkt, ademen de sfeer van vooroorlogse krantenstrips. De meeste pagina’s bevatten zes regelmatige kaders met ronde hoeken, maar Schrauwen varieert geregeld. De minimalistische tekenstijl van Schreeuwen neigt, als hij gezichten leeg laat, geregeld naar gebruiksaanwijzingen of bouwtekeningen – niet vreemd in dit verhaal over een verknipte architect.

     

    Erotische dromen

    In het bizar-fantastische plot draait Arsène langzaam door, als hij door Roger aan zijn lot wordt in zijn villa. Er spookt alleen een onzichtbare ‘boy’ rond die hem bevoorraadt met flessen trappist en struisvogeleieren, zijn enige voedsel. Op de boot heeft de goedgelovige jongeman zich een diepe angst voor dodelijke ‘olifantswormen’ in het water laten aanpraten. Bevangen door de tropische hitte, hallucinaties en erotische dromen van Rogers vrouw Marieke komt hij zijn huis niet meer uit. Schrauwen verbeeldt zijn krimpende bewustzijn door Arsène te tekenen in steeds kleiner wordende ronde kaders. Tot hij in een punt verdwijnt.

    Omdat Roger definitief is doorgeslagen krijgt Arsène de leiding over een barre tocht door de jungle naar de bouwplaats. Ondanks een overval door ‘luipaardmannen’ slaagt de reis en verrijzen de constructivistische bouwfantasieën van Roger. De bondige schrijfstijl – door Schrauwen zelf vertaald naar het Nederlands – met veel metaforen draagt bij aan de vervreemding.

    Schrauwen zou een goede winnaar zijn, maar de competitie is groot en divers. Even briljant, maar onvergelijkbaar is de conceptuele strip Hier van Richard McGuire (1957). De Amerikaanse tekenaar springt een boek lang door de tijd, terwijl hij consequent vasthoudt aan één gezichtspunt. Hier lijkt even de geschiedenis van een kamer, waar steeds andere bewoners zich bewegen en de ruimte verschillend inkleden. Linksboven in het kader staat steeds een jaartal. Maar al snel mengt McGuire tijden en plakt hij een kadertje met een kat uit 1999 in het beeld van de kamer uit 1953. En dan is het huis weg en zie je het landschap voordat er gebouwd werd, in 1623, met een vrouw in roze jurk uit 1957 en dezelfde kat weer links en rechts in het beeld geplakt.

    Die mix van tijden en rigide beperking van de blik blijft honderden pagina’s fascineren, ook omdat bewoners sprekend worden opgevoerd en er ultrakorte verhaaltjes opborrelen: van een Indiaans stel, een schilder en zijn muze, familieportretten op de bank tot een virtuele rondleiding in de 23ste eeuw. De vergankelijkheid is bijna tastbaar in dit uitzonderlijke boek.

    Conventioneel, maar groots is het nieuwe boek van de Amerikaan Adrian Tomine (1974), een van de belangrijkste hedendaagse stripauteurs. Zijn Killing and dying, niet in het Nederlands verkrijgbaar, bevat zes korte literaire stripverhalen, die laten zien wat voor een geweldige verteller hij is. Met carveriaanse beknoptheid en souplesse en in een realistische tekenstijl schetst hij fases van streven en falen in het leven van doorsnee burgers. In het geestige Hortisculpture krijgt tuinman Harold het idee dat hij planten en sculpturen kan combineren tot nooit geziene kunstwerken. Jaren blijft hij proberen ze vergeefs aan de man te brengen, dagdromend van succes en wraak op zijn critici.

     

    Stand-up comedian

    In het titelverhaal probeert een stotterend dertienjarige meisje haar ouders te overtuigen dat ze stand-up comedian kan worden. Haar moeder moedigt haar aan. De vader is cynisch en vindt het ‘zeker nu’ geen goed idee. In die woorden, een onuitgesproken tragedie, zit de klap die dit verhaal geeft. Plots draagt de moeder een hoofddoek en loopt ze met een stok. En dan is ze weg, terwijl vader en dochter blijven kibbelen over stand-up. Het lukt Tomine in elk verhaal om op deze beklemmende wijze de vluchtigheid van het bestaan op te roepen.

    Aangrijpend is het autobiografisch Calling Dr. Laura van Nicole J. Georges (VS, 1981), waarin een vrouw ontdekt dat haar vader niet zo dood is als haar moeder haar sinds haar derde voorhield. Het opzettelijke tweedimensionale tekenen en de afstandelijke toon creëren juist het tegenovergestelde: diepgaand en gevoelvol drama. Nog veel subtieler, met weinig meer dan korte dialogen en figuurtjes die alleen uit contouren bestaan vertelt Anders Nilsen over hoe hij rouwt om zijn gestorven vriendin, in The End .

    Wel in het Nederlands verscheen De worstelrepubliek van de Fransman Nicolas de Crécy (1966), van wie uitgeverij Scratch eerder al Dagboek van een spook uitgaf. Zijn nieuwste boek is een absurdistische variant op het maffiagenre, waarin een pianospelende pinguïn, wandelende hoofden en moordzuchtige en mal verhaal vol achtervolgingen vormen. Een andere, aardige genrevariatie is Nimona van Noelle Stevenson, waarin een poezelig ogend, maar moordzuchtig meisje als sidekick van de slechterik alle regels van de faire strijd overtreedt.

    Stijlvast zijn onder meer de sciencefiction in Letter 44 van Alberto Jiménez Alburquerque en Charles Soule en de grove en duistere horror in Outcast , de nieuwe serie van Robert Kirkman, de maker van de wereldwijde hit The Walking Dead . Het meest interessante is de poging tot genrevernieuwing in Ms. Marvel van schrijver G. Willow Wilson en tekenaar Adrian Alphona. De ongetwijfeld commercieel gemotiveerde keuze voor een nieuwe, islamitische superheldin pakt goed uit. Het eerste deel van haar avonturen (al uit 2014) barst van de kleine grapjes en geestige observaties en wordt met veel vaart verteld. Tot haar verbijstering heeft de jonge Makala plots ongekende vermogens. Lastiger nog dan de ruzie met haar strenge ouders van Pakistaanse komaf, veroorzaakt door haar stiekeme gedrag, zijn haar problemen om die superkrachten onder controle te krijgen. Zo merkt ze bijvoorbeeld dat bij een superheldenoutfit geen ondergoed is inbegrepen, dus dat pak jeukt als een dolle. Of zoveel lichtvoetigheid bekroond wordt, blijkt zondag 31 januari, bij de prijsuitreiking.

  9. Dank, Boekenmagazijn, voor je welsprekende reactie. Helemaal raak.

     

    Alleen heb ik nu een nóg indrukwekkender boek gelezen:

    1- Styx (Peter Pontiac; een mokerslag van een boek; volslagen overtuigend en met veel (galgen)humor ook nog, heel dapper; een killer (ha!) van een boek; ons aller voorland; R.I.P. lieve Peter Pontiac, denk niet dat ik je boek ooit nog zal vergeten, veel dank voor je prachtig stoïcijnse laatste snikken; nu ga ik, des te verbetener nog, proberen 'to live a little')

    2- Jheronimus (Marcel Ruijters; óók geweldig Goed)

  10. Hmmmm, niet veel gelezen dit jaar, blijkt (en dit topic is kennelijk minder populair dan voorheen, jammer), maar dit vond ik toch echt wel Goed:

    1- Jheronimus (Marcel Ruijters)

     

    Lees dit boek en je zult nooit meer op dezelfde manier tegen Den Bosch (of zijn meesterschilder) aankijken.

    Benieuwd wat anderen hiervan vinden...

  11. Interessante recensie van Django op SSZ: http://www.stripspeciaalzaak.be/2014_Besprekingen/DjangoUnchained.htm

     

    De recensent oordeelt onverbiddellijk: "degene die ene Danijel Zezelj een forum heeft gegeven om het cruciaalste hoofdstuk van de strip te verbrodden, mogen ze van ons direct naar de katoenplantages sturen. (...) Helaas is een ketting maar zo sterk als zijn zwakste schakel."

     

    Waaróm Danijel Zezelj aan het verbrodden zou zijn geslagen vermeldt de recensent er helaas niet bij :(

    Vreemd ook, want Zezelj laat wat mij betreft al jaren zien dat hij prachtig werk kan afleveren: http://www.dzezelj.com/work/graphic+novels

     

    Of kijk & luister hier eens:

     

    Wat zou er aan de hand zijn? Iemand enig idee?

    En wat vinden jullie van Zezeljs bijdrage aan Django (heb zelf het boek nog niet gelezen)?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...