Ga naar inhoud

Thorgal36bis

Members
  • Aantal items

    7
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Thorgal36bis

  1. Beste Erpy, over Darek en Lehla: je schrijft dat ze "vaag in één frame van deel 37" (kluizenaar Skellingar) te zien zijn. Het lukt me niet dat te vinden. Kan je specifieker zijn? Een van de dingen die me het meest stoorden aan deel 37 was dat er niets met Jolan en Lehla wordt gedaan, terwijl uit voorgaande albums overduidelijk is dat Lehla erg naar Jolan uitkijkt en het laatste wat we weten over wat Jolan over Lehla dacht, is dat hij verliefd op haar was (beginscene album 25, blauwe ziekte). Ik dacht dat de nieuwe makers het echt negeerden, maar misschien dus toch niet?
  2. Nog aanvullend: in Reuzen (album 22) staat dat het dan 3 jaar is nadat Thorgal Shaigain is geworden/gemaakt door Kriss. Klopt perfect. De periode voor album 18 en 19 kan ook zomaar een jaar hebben geduurd. En de gebeurtenissen in album 23 volgen vrij kort na die in album 22. Daarna gaan ze op reis (album 24) en komen we vanzelf bij album 25 aan, waar de leeftijden van de kinderen worden genoemd..
  3. Ja, precies Niet zo'n slimme opmerking van mij. Ik had een andere zin geschrapt, waardoor deze opmerking nergens meer op slaat. Had te maken met hoe lang de zeg maar bijna dood ervaring van Kriss na album 28 nu eigenlijk duurt (tot ze in haar album 3 in het in de hoofdreeks al eerder begonnen verhaal van Jolan opduikt). Maar tot aan blauwe ziekte is t idd gewoon helder. Dank..! En: wordt vervolgd !
  4. Ja, die zijn er. Een belangrijke is deze: de gebeurtenissen met Nidhogg (deel 7 van de reeks Wolvin) vinden plaats 13 jaar na zijn verbanning voor 1000 jaar als gevolg van de gebeurtenissen in album 17. En toen was wolvin net geboren, wat betekent dat ze tijdens deel 7 van haar eigen reeks zo’n 13/14 jaar is. Dat deel 7 speelt zich af (vlak) voor de gebeurtenissen in album 36 van de hoofdreeks. Ten tijde van album 36 is Wolvin dus zo'n 13/14 jaar oud en Jolan is dan dus zo’n 19/20 jaar oud (wat we weten door de genoemde leeftijden in album 25, zoals je zelf schrijft). Vraag is dan vervolgens hoeveel tijd - van die 13 jaar - er verlopen is tussen album 17 en album 25 en hoeveel tussen album 25 en de gebeurtenissen aan het einde van de subreeksen Wolvin en Kriss en albums 36/36 van de hoofdreeks. Er zijn ook eerdere aanwijzingen (je kan bv het leeftijdsverschil tussen Thorgal en Aaricia afleiden uit de verhalen van het Sterrenkind), maar sommige dingen lijken niet te kloppen/later niet zo gehandhaafd te worden (met name het leeftijdsverschil van zo'n 8 jaar tussen Thorgal en Aaricia). Ik ben bezig een tijdslijn van zoveel mogelijk personages tov elkaar te maken (bv hoe oud Thorgal en Aaricia waren toen ze Jolan kregen, maar ook hoe oud Manthor en Kriss zijn), maar die datering uit Nidhogg wilde ik je nu niet onthouden. Als ik het klaar heb, post ik het hier.
  5. Sorry, mijn bericht net was in reactie op vraag van Mister O van 10 maart. Ik zie nu pas dat ie onderaan wordt geplaatst en niet als directe reactie op die post...
  6. Ik ben zelf ooit begonnen met losse hoofdstukken van Thorgal 3 tm 6 in tweedehands Kuifjes. Het fascineerde me enorm, ook al hadden we geen enkel verhaal compleet. Dat kan dus ook. Maar nu zou ik aanraden gewoon Thorgal 1 tm 29 te lezen, en ook Sterrenkind (nr 7) en Aaricia (nr 14) gewoon in die volgorde mee te nemen. Zeker niet met de jonge jaren beginnen, wat mij betreft. Los van hoe je die wel of niet kan waarderen, rommelt Yann aan een belangrijk gegeven, nl dat Thorgal NIET wist van zijn afkomst na zijn ontmoeting met zijn opa in het Sterrenkind. Daarom raakt de onthulling in album 2 ook zo: nu snapt hij zeg maar waarom hij 'anders' is. Sommige vondsten van Yann (bv: Skald) vind ik erg goed gevonden, maar dat hiermee (met dat Thorgal zichzelf steeds het Sterrenkind blijft noemen in de jonge jaren reeks) de hele opbouw/insteek van de originele reeks mag worden veranderd, snap ik eerlijk gezegd niet. Dan de rest van je vraag: je kan albums 1 en 2 van Kriss meteen lezen na album 28 van Thorgal, maar ook iets later. Album 3 van Kriss kan je dan volgens mij het beste pas lezen nadat je album 29 tm 33 van Thorgal leest. Vanaf dat moment gaan de albums van Kriss, Thorgal en Wolvin synchroon lopen (de scepter in album 33 komt aan einde album 3 in de reeks Kriss terecht en sowieso gaat het verhaal van Jolan vanaf album 34 niet verder in Thorgal, maar vanaf album 3 in de reeks Kriss, bij reeks Wolvin gebeurt deze synchroniciteit al vanaf album 2). Het is best leuk om de reeksen Wolvin, Kriss (vanaf album 3) en Thorgal albums 33 tm 36 een keer in volgorde van reeks te lezen en daarna nog een keer maar dan op volgorde van de precieze gebeurtenissen proberen te lezen (ik vond dat Sente, in samenwerking met Yann, hier eigenlijk best mooi werk verrichtte)(behalve dus in de jonge jaren vanaf album 3). Het lijkt dan een beetje op In de ban van de ring: er wordt op meerdere fronten, en zelfs: geestelijke/goddelijke werelden, gevochten en de ene overwinning (van Frodo in de bang van de ring als hij de ring in t vuur gooit) hangt samen met de moed en overwinning van de ander in een ander strijdperk. Nu ja, dat alles om maar te zeggen dat je volgens mij t beste gewoon Thorgal 1tm29 leest ipv de jonge jaren eerst te lezen..
×
×
  • Nieuwe aanmaken...