Jump to content

Stripgids Salon 21 oktober in Wijnegem


Kurt M.

Recommended Posts

Stripgids Salon strijkt neer in Wijnegem

 

Zaterdag 21/10, de officiële feestdag in Wijnegem (met een knipoog naar de lokale postcode), staat dit jaar helemaal in het teken van stripverhalen. In het gemeenschapscentrum ’t Gasthuis vindt dan een heuse Stripdag plaats, met een programma voor jong en oud, boordevol gevuld met onder andere een speurtocht, signeersessies, workshops, een stripruilbeurs, tweedehandsstripkramen… én een Stripgids Salon.

 

Uiteraard neemt bekende inwoner en stripauteur Jan Bosschaert plaats in het salon als één van de vier gasten van VRT-journaliste Marjan Temmerman. Bosschaert stond vorig jaar volop in de belangstelling met zijn Suske en Wiske-hommage Geduvel op de heide. Dat album tekende hij naar een scenario van Marc Legendre, met wie hij vanaf de jaren 1980 ook zijn populaire stripreeks Sam maakte. Maar Jan Bosschaert deed nog veel meer. Van het satirische Pest in ’t paleis tot het hilarische en vooral zeer naakte De Geverniste Vernepelingskes. Of van het internationale Jaguar met Jean Dufaux tot de gags van Zapman. Verder werkte Bosschaert als illustrator en kunstschilder, maakte hij de affiches van Saint-Amour, siert een van zijn tekeningen een Antwerpse stadsmuur… De lijst is schier eindeloos. Geen wonder dat de auteur in 1991 de prestigieuze Bronzen Adhemar in ontvangst mocht nemen. Om Bosschaerts oeuvre te eren, zal op de Wijnegemse Stripdag ook een tentoonstelling van de auteur te bezichtigen zijn.

 

In het Salon vertoeft Bosschaert in het boeiende gezelschap van illustratrice Eva Cardon, beter bekend onder haar artiestennaam Ephameron. Ephameron publiceerde in onder meer De Standaard, De Tijd, L’Echo, de Volkskrant, Knack Weekend en The New York Times. Cardon neemt deel aan en cureert tentoonstellingen over de hele wereld. In haar werk toont ze zowel een onbevangen als indringende kijk op de wereld om haar heen. Ze doet er verslag van de intieme, onopvallende drama’s die samen een mensenleven vormen. Zo verscheen in 2015 haar unieke en ontroerende graphic novel Wij twee samen over het langzame dementeren van haar vader. Ephameron doceert beeldverhaal aan LUCA School of Arts / Sint-Lukas Brussel en is de drijvende kracht achter het festival voor grafische kunst Grafixx, dat eind november weer plaatsheeft in Antwerpen. Genoeg voer voor een gesprek dus.

 

Derde gast van het Salon is Simon Spruyt. Deze Mechelse stripauteur zit al bijna twintig jaar in het vak en oogst internationaal succes. Zijn internationale carrière nam een vaart met de satirische autobiografie SGF en kreeg een vervolg met Junker, een verrassende kijk op het begin van de Groote Oorlog.  Met deze graphic novel won Spruyt in 2014 de Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum. Na de middeleeuwse queeste Papa Zoglu en Bouvaert, een reflectie op de hoogmoed in de vorm van een biografie van een fictief artiest,  vond Simon Spruyt zijn stijl opnieuw uit. In zijn nieuwe graphic novel De tamboer van Borodino  beleeft hij Napoleons catastrofale Russische veldtocht door de ogen van een onschuldige Franse tamboer. Vorig jaar leerden we in De Ruiterlijke confessies van Dragon Dragon soldaat Pierre-Marie Dragon kennen, een personage ‘you love to hate’. Het tweede deel van de reeks ligt in oktober in de winkel.

 

Helemaal uit Nederland komt stripauteur Irene Schiphorst. Zij debuteert in oktober met Vis, een graphic novel die ze maakte met schrijfster en dichteres Will Kranendonk. In 2019 studeerde Schiphorst cum laude af op ArtEZ aan de opleiding Comic Design. Ze volgde ook een semester lang les aan de Europese hogeschool van het Beeld in de Franse stripstad Angoulême, om zich daarna door het leven te bewegen als professioneel illustrator en stripauteur.

 

Vier boeiende gasten die je zeker aan het woord wil horen. Dat kan op zaterdag 21 oktober om 14.00u in Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis in Wijnegem. Inschrijven via gasthuis.wijnegem.be.

Dit Stripgids Salon is een initiatief van Stripgids en ’t Gasthuis, met de steun van Literatuur Vlaanderen.

 

stripgidssalonwijnegem.thumb.jpg.aa736ae429d93bc48d76cac53d24291b.jpg

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...