Jump to content

Stripgids Salon 12 november in Turnhout


Kurt M.

Recommended Posts

Het laatste Stripgids Salon van 2023. Eindigen doen we in de Warande in Turnhout, daar waar de kiem ligt van onze Salons, op 12 november om 14u. Dat eindigen willen we in schoonheid doen en dus is de gastenlijst, niet vier maar vijf mensen uit de stripwereld, weer indrukwekkend te noemen. Wie mag VRT-journaliste Marjan Temmerman in haar Salon ontvangen, wij zetten de gasten even op een rij.

 

Beginnen doen we met Steven Dupré, die in 2011 de Bronzen Adhemar mocht winnen, en ondertussen verkast is naar Spanje. Maar speciaal voor ons wou hij toch terugkeren naar België. Al zal zijn jarige moeder er ook voor iets tussen steken. Momenteel staat Dupré volop in de belangstelling voor zijn verstripping van Ken Follets Pilaren van de Aarde, die op dit moment nog niet in het Nederlands vertaald wordt. Al wordt daar wel aan gewerkt. In Frankrijk is de stripauteur bekend om zijn Kaamelott, een populaire tv-reeks die hij verstript heeft. De wat oudere jeugd zal Dupré dan weer kennen van zijn Sarah & Robin-reeks. Een stripauteur die zijn strepen al meer dan verdiend heeft en ook een man met een mening.    

 

Over man en mening gesproken, de tweede gast van de zondagnamiddag is Steven Degryse. Niet bekend onder zijn eigen naam maar wel als Lectrr. Onlangs nog volop in het nieuws door de zoveelste doodsbedreiging die hij ontving. Ongetwijfeld al een mogelijk onderwerp maar ook de opvolging in zijn beroep als cartoonist baart Lectrr zorgen. En hoe zit het met zijn film die deels ook in Turnhout werd gedraaid. Of hoe kijkt hij terug op zijn avontuur als scenarist van J.Rom? Boeiend sowieso want ook Lectrr heeft al de nodige waters doorzwommen.

 

Andrea Kruis komt dan weer helemaal vanuit het zuiden van Frankrijk richting Turnhout om haar graphic novel Alsnog te promoten. Een strip die ze maakte in samenwerking met Willem Ritstier en waarin we kennismaken met Rob, een wat oudere man die voor de belangrijkste keuze in zijn leven staat. Geeft hij toe aan onderdrukte gevoelens of blijft hij hangen in een leven dat hem zelden gelukkig  heeft gemaakt? Kruis maakte eerder al onder meer Vijftien en een ½ (in Margriet), Sammie & Muis (in Tina) en Keetje en Waf-Waf (in Bobo). En ja, ze is de dochter van Nederlands striplegende Jan Kruis.

 

Renee Rienties bestormt de verkoopslijsten met haar Camille-strip. De strip van het fenomeen Camille tekent ze op scenario van Danny De Vos en telt ondertussen al twee titels. Rienties debuteerde al in 2016 met haar smallpressboek My Daily Life Comics. Enthousiast en energiek dat ze is, mag ze zich ook curator en mangacoördinator noemen van The Big Draw, een festival waarin de tekenkunst centraal staat.

 

Geen vier maar vijf gasten in het Stripgids Salon dus zal ook Valentine Gallardo plaatsnemen op het podium. Ze is één van de drijvende krachten achter de Zine Labs in Bibliotheek De Krook en maakt deel uit van de collectieven Tieten met Haar en Les Voizines, die de jaarlijkse Zinehappening in Gent organiseert. Gallardo werd geboren in Frankrijk, maar leeft en werkt in Gent. Deze jonge auteur tekent verhalen waarin het dagelijks leven en vaak wat bevreemdende fantasie en dromen in mekaar overlopen.

 

Inschrijven voor het Stripgids Salon kan via https://evenementen.turnhout.be/Tickets/Ticketdetail/tabid/118/ActivityID/854/Default.aspx. Het Stripgids Salon is een samenwerking tussen Bibliotheek Turnhout, Rock Paper Pencil en Stripgids met de steun van Literatuur Vlaanderen, Sabam en Knack.

stripgidssalonokotber2023.thumb.jpg.68d3cadc4e4b8efb86c7dc8825a15a32.jpg

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...