Jump to content

Recensie – Victor & Vishnu Nr. 5: Op Water En Brood


Recommended Posts

Heerlijke waanzin

 

 

Victor en Vishnu zijn een beer en een kruising tussen een aap en een vogel. Meer valt er eigenlijk niet te zeggen over deze twee olijke stripfiguren van Jeroen Funke (van Lamelos faam). Funke gebruikt de twee figuurtjes immers als passe partout om gelijk welke van zijn hersenkronkels op een strippagina vorm te geven. De ene keer zijn de twee beste vrienden die in de zoo of een sprookjeswereld leven, de andere keer kennen ze elkaar helemaal niet en is de ene een visser die bijna beboet wordt door de andere.

 

De meeste striplezers zijn wel wat gewend qua suspension of disbelief. Wie stelt zich bijvoorbeeld nog vragen bij de gezinssamenstellingen in Suske & Wiske of waarom Kwak & Boemel in een hol onder de grond leven en niet van het OCMW. Funke stelt ons acceptatievermogen echter nog iets meer op de proef.

 

Niet enkel de relatie tussen Victor en Vishnu is aan allerhande veranderingen onderhevig, maar ook het tijdperk en het genre waarin hun belevenissen zich afspelen. Soms duiken de twee zelfs op in andere verhalen of komen ze bekende figuren als Pinokkio of Pietje Bell tegen.

 

En alsof dat niet genoeg is jongleert Funke ook nog eens met verschillende tekenstijlen, vormexperimentjes en gastscenaristen. In dit boek zitten bijvoorbeeld onder andere: tekstloze gags die de draak steken met de typische “ontsnap-uit-de-gevangenis” clichés, cartoons, een parodie op een sprookje, een verhaal met afwijkende lay-out en perspectief dat bovendien getekend is met behulp van slechts drie kleurpotloden en een verhaal geschreven door de achtjarige Hester Telegraaf.

 

Sommige mensen zouden een acute aanval van kolieken krijgen en dit bont allegaartje strips als irritante kakafonie ervaren, andere vinden deze gestileerde chaos een bron van immens vermaak. Als lid van die laatste groep heb ik niet anders dan complimenten en superlatieven voor Victor & Vishnu. De humor van Funke gaat van gesofisticeerd naar absurd over slapstick naar banaal of onnozel. Funke zaagt gezwind aan de poten van genreconventies, de wetten van de fysica en de regels van het stripmedium. Voor elk wat wils dus.

 

Victor & Vishnu is eigenlijk een strip bedoelt voor kinderen en worden voorgepubliceerd in Boekie Boekie, een tijdschrift voor snotapen. Vele kinderstrips onderschatten hun jonge lezers en zijn daardoor ook maar een saaie bedoening voor volwassenen, maar Victor en Vishnu schuwen de volwassen onderwerpen niet. Alcohol, seks, misdaad en andere, zogezegd “volwassen”, onderwerpen zijn allemaal aanwezig en dan nog eens niet op een moralistische of educatieve manier.

 

Er valt bitter weinig aan te merken op deze strip. Uiteraard is niet elk verhaaltje even goed, maar dat is een kwestie van smaak en bij een strip waarvan het algemene niveau zo hoog ligt zou het spijkers op laag water zoeken zijn om daar zwaar aan te tillen.

 

Victor en Vishnu is één van die zeldzame stripreeksen die echt voor alle leeftijden de moeite is en zou, moest ik zelf kinderen hebben, verplichte lectuur voor hen zijn. Bovendien zit er bij deze strip een gratis spelbord. In tijden van economische crisis tellen alle beetjes.

 

Om te vermijden dat Funke een te grote dunk van zichzelf zou krijgen zijn we verplicht bij deze recensie bij te vermelden dat hij soms ruikt naar pindakaas en dat zijn haar meestal niet goed gekamd is.

 

Victor & Vishnu nr. 5: Water en brood

Tekst & Tekeningen: Jeroen Funke

Tekst: Hester Telegraaf

Strip2000

Prentjes en de cover op mijn blog: https://petermoerenhout.be/2016/05/13/recensie-victor-vishnu-nr-5-op-water-en-brood/

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...