Jump to content

FIRST CONTACT strip/theater/muziekvoorstelling & App


Recommended Posts

First Contact is de nieuwe theater/strip/muziek  voorstelling en app van Adriaan van Aken (die eerder samen met Philip Paquet het vergelijkbaar in opzet 'Dansen Drinken Betalen - (almost) The movie' maakte) met tekeningen van Wide Vercnocke (Wildvlees, Narwal), stemmenwerk van Stijn Meuris (jawel, dat kan hij ook) en Sara Vertongen (schitterde in Le Ciel Flamand) en muziek van Joris Caluwaerts (Stuff, Zita Swoon...). De app werd ontwikkeld door Bert Hornikx

 

Het verhaal:

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter. 

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt? 

 

 

 

De app is vanaf 13 oktober te downloaden via de appstore (ik post de link van zodra dit in orde is)

 

De voorstelling is vanaf 13 oktober te zien op volgende plaatsen

 

OKTOBER 2017
vr 13 20u00 CCHA, Hasselt
za 14 20u00 CCHA, Hasselt 
wo 18 20u00 OPEK, Leuven 
do 19 20u00 OPEK, Leuven
vr 20 20u00 OPEK, Leuven
za 21 20u00 HETPALEIS, Antwerpen

 

NOVEMBER 2017
wo 08 20u30 Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam
do 09 20u30 Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam 
di 14 20u30 CC Diest, Diest
di 21 20u00 OPEK, Leuven

 

meer info op www.nieuwstedelijk.be

 

Link to comment

En de eerste recensie:

 

BAANBREKEND MULTIMEDIAAL STRIPVERHAAL

De Standaard 14.10.2017

 

regisseur Adriaan Van Aken is niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds 2006 combineert hij graphic novels en theater. Eerst drie keer met Philip Paquet, nu met Wide Ver­cnocke (Wildvlees, Narwal).

In vierkant Instagramformaat worden zijn beelden geprojecteerd: grove potloodschetsen in zachte roze en groene tinten. Met spaarzame effecten zoals zoom-in, splitscreen en fades beweegt zijn dynamische strip zich in de spannende schemerzone tussen diashow en animatiefilm.

Het verhaal is meeslepend, maar minder bijzonder dan de vorm. Een gescheiden midlifer is vervreemd van zijn tienerdochter, die zich ontpopte tot een criminele kleptomane. Papa probeert alles om het contact te herstellen, dochterlief negeert hem compleet.

Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek. Met zijn schreeuwstem haalt hij soms verschroeiend uit. Sara Vertongen vertolkt alle nevenpersonages en stuurt de visuals aan op het ritme.

Joris Caluwaerts (o.a. Stuff) speelt prachtige livemuziek. Voor ieder hoofdstuk creëerde hij een andere stemming: van potige electrorock tot zacht pianospel en caraïbische beats.

Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. First contact navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal.

 

FILIP TIELENS

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...