Jump to content

Laatste Kans Om Het Nederlands Stripmuseum Te Bezoeken


Recommended Posts

Groningen, vrijdag 25 april 2014 – Het Nederlands Stripmuseum sluit haar deuren op 1 mei 2014. Hierna toont het museum geen strips meer, maar wordt het museum zelf gestript. Wie nog een laatste bezoek aan het museum wil brengen, kan dat in april nog doen.

Bezoekers krijgen van 27 april tot en met 30 april 2014 50% korting op entree. Wie wil helpen met het strippen van de stripwinkel ontvangt tevens 50% korting op de winkelaankopen.

 

Kinderschoenen

De eigenaar van een stripwinkel in Groningen kreeg in 1993 het idee om een stipmuseum op te richten. Hij wist tientallen belangstellenden enthousiast te krijgen en in 1995 kwamen zij in de kranten met de eerste tentoonstelling ‘Kinderschoenen’. Het exposeren van jeugdtekeningen van striptekenaars stond symbool voor het stripmuseum, dat destijds ook in de ‘kinderschoenen’ stond.

Natuurlijk moest er een gebouw komen, verschillende locaties passeerden de revue. Uiteindelijk bleek het museum wonderwel te passen in het plan van de gemeente Groningen voor een nieuw winkelcentrum. In 1997 kregen 12 striptekenaars de opdracht om een museum te bedenken als bron van inspiratie voor de architect. Die ontwerpen vormden de expositie ‘Gebouwd in verbeelding’.

 

Libéma exploiteerde stripmuseum 10 jaar lang

Uiteraard moest het gebouw nog gefinancierd worden. Overheid en het bedrijfsleven waren welwillend, maar het benodigde bedrag werd niet gehaald. Totdat Libéma, recreatiespecialist, zich bereid verklaarde om Het Nederlands Stripmuseum Groningen 10 jaar lang te exploiteren.

In april 2004 werd het stripmuseum officieel geopend onder grote belangstelling van bezoekers, media en striptekenaars. Op 1 mei 2014 eindigt deze overeenkomst. Voordat het stripmuseum zelf gestript wordt, krijgen bezoekers van 27 t/m 30 april 50% korting op entree en op winkelaankopen.
Link to comment
Stripmuseum hakt dinsdag de knoop door 

 

Het stichtingsbestuur van Het Nederlands Stripmuseum hakt dinsdag pas definitief de knoop door over het voortbestaan van het museum aan de Westerhaven in Groningen.

 

Afgelopen vrijdag maakte exploitant Libéma bekend de stekker eruit te trekken, omdat het museum ieder jaar verlies lijdt. De afspraak was dat Libéma dat verlies tien jaar lang op zich zou nemen en die zijn nu voorbij.

 

Tekort

Het is het stichtingsbestuur niet gelukt een sluitende begroting te maken en er is ook weinig hoop dat het goedkomt, zegt voorzitter Wolf van Ittersum. Alleen de gemeente zou het stripmuseum nog kunnen redden. Die liet eerder al weten drie jaar lang voor 35.000 te willen bijspringen, maar om de begroting rond te krijgen is nog altijd zo'n 12.000 euro per jaar nodig.

Als dit niet voor donderdag is geregeld, gaat de deur echt op slot.

 

Groninger Forum

Volgens voorzitter Wolf van Ittersum is het nog altijd de bedoeling dat Het Nederlands Stripmuseum in 2017 opgaat in het Groninger Forum. Daaraan verandert de huidige situatie niks. 'We gaan met de gemeente op zoek naar manieren om tot die tijd wel in beeld te blijven. Dat kan bijvoorbeeld in een tijdelijk onderkomen zijn.'
Link to comment
Nederlands Stripmuseum sluit voorlopig de deuren

 

Na tien jaar sluit het Nederlands Stripmuseum in Groningen op donderdag 1 mei de deuren. Dat meldt het op zijn website. In 2017 heropent het wel op een kleinere locatie in het nog te bouwen Groninger Forum.

 

Het Nederlands Stripmuseum werd op 21 april 2004 in winkelcentrum Westerhaven geopend en is daarmee een van de jongste Nederlanse musea. Gedurende tien jaar stond recreatiespecialist Libéma in voor de exploitatie, terwijl Stichting Het Nederlands Stripmuseum inhoudelijk verantwoordelijk was. De overeenkomst eindigt echter op 1 mei en dat betekent het voorlopig einde van het Nederlands Stripmuseum. Bezoekers die het museum komen helpen ‘strippen’, mogen binnen aan halve prijs en krijgen ook 50% korting in de stripwinkel van het museum.

 

Een voorlopig einde, want begin dit jaar werd bekendgemaakt dat het museum in 2017 zal verhuizen naar het nieuwe Groninger Forum, een cultuurhuis waar zich ook vijf bioscoopzalen, de bibliotheek en de volksuniversiteit zullen bevinden. Met 525 m² tentoonstellingsruimte krijgt het daar een kleinere en dus goedkopere locatie dan in de dure Westerhaven, waar het nog enkele dagen te bezoeken is.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...