Jump to content

Hoe milieuvriendelijk is Google?


Recommended Posts

bron: NRC 6 okt 2017

 

"In 2011 claimt Google middels een infographic dat honderd zoekopdrachten evenveel energie kosten als een lamp van 60 watt (W) die 28 minuten brandt. Met de energie voor één zoekopdracht kun je dus zo’n lamp 17 seconden laten branden."

 

"Maar dat is zes jaar geleden. Inmiddels mogen gloeilampen niet meer verkocht worden en zijn datacenters energie-efficiënter geworden. Gaat de berekening anno 2017 nog op?"

 

"olgens het Environmental Report dat Google in december 2016 publiceerde, leverden de datacenters van Google in 2016 3,5 keer meer computerkracht dan vijf jaar daarvoor met dezelfde energie."

 

"Overigens gebruikt Google wel enorm veel energie: in 2015 5,7 terawatt, volgens het rapport. Dat is evenveel als de stad San Francisco, en ruim twee keer zoveel als in 2011."

 

"„Maar een slimme consumentenkeuze is om een ledlamp te gebruiken. Een ledlamp van 9W kan evenveel licht geven als een gloeilamp van 60W. Met dezelfde hoeveelheid energie die een 60W-lamp in 17 seconden gebruikt, kan de ledlamp 113 seconden branden.”"

 

"Conclusie

In 2011 kostte een zoekopdracht op Google, volgens Google, net zoveel energie als een gloeilamp van 60 watt verbruikt in 17 seconden. Sindsdien is energiezuiniger verlichting, zoals ledlampen, populairder geworden en zijn datacenters van Google energie-efficiënter. Te verwachten is dus dat met de energie van één zoekopdracht een gemiddelde lamp langer dan 17 seconden kan branden, maar Google heeft geen recente cijfers daarover. De enige beschikbare cijfers komen bovendien van Google zelf, waardoor ze lastig op betrouwbaarheid te controleren zijn. We beoordelen de stelling daarom als niet te checken."

 

De citaten komen uit een artikel in de reeks "NRC checkt", waarin van allerlei beweringen gecontroleerd wordt of ze wel kloppen.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...