Jump to content

Facebook nieuws


Recommended Posts

Er is veel nieuws over Facebook tegenwoordig

 

https://www.tijd.be/tech-media/technologie/Facebook-snakt-naar-minder-politiewerk/10122475

Afgeschermde berichten, groepen met vrijwillige moderatoren en verhalen die na 24 uur verdwijnen. Facebook tekent voor zichzelf een toekomst uit waarin het minder vaak politieagent wil spelen.

van onze verslaggever in San José, Silicon Valley

‘The future is private’. Het was hét beeld van de eerste dag van F8, de jaarlijkse hoogmis van Facebook in San José, Californië. Topman Mark Zuckerberg stond op het grote podium van het McEnery Convention Center, met de slogan in witte letters achter zich. ‘We hebben nog geen sterke reputatie rond privacy’, erkende hij na een jaar vol privacyschandalen. Hij kreeg het publiek prompt op de hand.


Het was meteen duidelijk dat er deze F8 geen al te grote productaankondigingen zullen volgen. Zuckerberg schetste eerder een toekomst waarin Facebook en zijn dochterondernemingen Instagram, WhatsApp en Messenger meer gaan lijken op een knusse, intieme huiskamer in plaats van een lawaaierig marktplein waar iedereen kan meeluisteren. ‘Met de juiste mensen rondom je kan je alles aan.’ De juiste mensen. Niet zoveel mogelijk mensen.

Het volgende halfuur schetste Zuckerberg hoe hij dat ziet. Eén: de Facebook-app - met 2,38 miljard gebruikers nog altijd ‘s werelds meest invloedrijke internetdienst - krijgt een totaal nieuw design. In het ‘nieuwe’ Facebook - FB5 in het jargon - staan de groepen in de schijnwerpers. ‘Deel uitmaken van groepen komt in het hart van de Facebook-ervaring, naast het maken van vrienden’, zei Zuckerberg.

1,4 miljard Facebookgebruikers zijn nu al lid van minstens één Facebook-groep, zei het bedrijf in februari. 400 miljoen daarvan noemen hun lidmaatschap van zo’n groep ‘betekenisvol’, veelal omdat er naast een digitaal contact ook offline ontmoetingen zijn. Voor Facebook mag dat gerust meer zijn. Het heeft daar een goede reden voor: Facebook-groepen hebben altijd een vrijwillige ‘administrator’. Die houdt al een oogje op de groep. Meer verkeer naar de groepen betekent meer communicatie waar de beheerders een oogje op houden en het verhoogt de sociale controle.

Het verzacht enigszins het ‘politiewerk’ dat Facebook voor zijn rekening moet nemen. De Facebook-nieuwsstroom bleek de afgelopen jaren een broeihaard van haatpraat, fake news, pesterijen en nog meer ongein. Het verplichtte Facebook om fors te investeren in eigen menselijke moderatoren en zelflerende algoritmes die sneller dan het menselijke oog ongewenste berichten ertussenuit halen.

Er zijn nog twee andere trends aan de gang die het politiewerk kunnen verlichten. Bij de kwartaalresultaten vorige week bleek al het succes van de Stories, kleine foto- of video-updates die na 24 uur weer verdwijnen. Snapchat vond ze uit, Facebook kopieerde ze in al haar diensten. En ze zijn een wervelend succes. Op zowel Facebook, Instagram als WhatsApp worden ze elke dag door een half miljard mensen gebruikt. Het voordeel van de Stories is dat ze zich, door te verdwijnen, minder lenen tot viraal gaand fake news of haatpraat.

Ook bij de berichtendiensten WhatsApp en Messenger is toekijken niet aan de orde. De berichten zijn versleuteld, wat betekent dat Facebook de concrete inhoud niet kan zien. Bij WhatsApp is dat nu al het geval, bij Messenger komt dat eraan. Het ziet wel de metadata - wie wanneer en vanop welke plaats een bericht heeft verstuurd bijvoorbeeld. Het kan daar nog altijd veel uit afleiden, en dat commercialiseren. Maar echt politiewerk kan het daar niet verrichten.

Een Facebook waarin iedereen zich terugtrekt in ‘knusse huiskamertjes’ heeft ook zijn risico’s. In het verleden bleek al dat in Myanmar en India fake news en desinformatie vlot verspreid werden via WhatsApp. De dienst moest het aantal chats waarnaar je berichten kan forwarden drastisch verlagen. En de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal merkte op dat een Facebook-groep die homeopathische therapieën tegen kanker promoot wel erg prominent opdook in de zoekresultaten voor ‘kanker’. De kans is reëel dat gelijkgezinden met foute gedachten elkaar vinden in knusse groepen.

Het volgende hoofdstuk voor Facebook wordt er een van berichtjes, privégroepen en verdwijnende verhalen, vatte Zuckerberg samen. Dat zoiets hand in hand gaat met minder politiewerk voor Facebook zelf, moest de toehoorder zelf uit de speech halen. Facebook is trouwens nog niet verlost van de privacyperikelen. De tweede dag van de conferentie, vandaag, gaat over hoe je een platform als Facebook veilig kan houden, met hulp van menselijke moderatoren en artificiële intelligentie.

 

--------------------------

Niets staat in de weg! :cheerf2:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...