Jump to content

Strips op de Markt Gouda 5 mei 2019


kruifje

Recommended Posts

Maar even  de tekst van het persbericht hieronder.

 

Strips op de Markt – Robbedoes bezoekt Gouda

 

Op zondag 5 mei 2019 zal voor de dertiende keer Strips op de Markt plaatsvinden. Onze hoofdgasten van dit jaar zijn Charel Cambré en Hanco Kolk die als overeenkomst hebben beiden de strip Robbedoes te hebben getekend. Robbedoes is daarmee ook meteen het thema-stripfiguur van deze editie. Het strippersonage Robbedoes dateert al van 1937 als het door tekenaar Rob Velter wordt gemaakt en het als ‘gezicht’ dient voor het stripblad Robbedoes. Andere grote namen, zoals Jijé en André Franquin, werken later ook aan de strip. In de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan de vele bijfiguren uit de reeks zoals Kwabbernoot, de eekhoorn Spip, Zwendel, Wiebeling en de Marsupilami. Later volgen nog veel meer tekenaars en schrijvers die de reeks levend houden. In 2006 ontstaat de subreeks Robbedoes door… waarbij steeds een ander (duo) eenmalig een album tekent. In 2017 is het Hanco Kolk die het album Tulpen uit Istanboel maakt. Charel Cambré tekent sinds 2017 aan de Robbedoes special-reeks en produceerde al drie albums. Vlak voor de beurs komt het spin-offalbum Rommelgem uit waarin de jonge jaren van de graaf van Rommelgem worden belicht.

 

Zoals gebruikelijk treft u vertrouwde onderdelen aan zoals een tentoonstelling, signerende tekenaars, nieuwe stripuitgaven, een veiling, Gouds Stripbier en een reeks aan winkeliers, particuliere handelaren, striporganisaties en uitgeverijen. Traditiegetrouw vindt Strips op de Markt plaats tijdens de eerste koopzondag in mei om precies te zijn op 5 mei aanstaande. We zorgen dan weer voor een volle markt rondom het klassieke Goudse stadhuis.

 

Stripbier, Stripveiling, tentoonstelling en bijzondere uitgaven

Het nieuwe Gouds Stripbier is dit jaar voorzien van een door Charel Cambré getekend etiket. Een niet te missen item voor Vaderdag voor zowel bier- als stripliefhebbers!

De jaarlijkse Stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Op de markt zullen halverwege de middag de kavels worden geveild.  De kavellijst bestaat uit klassieke strips en actuele uitgaven. Onder andere de originele tekening van het bieretiket zal onder de hamer gaan.

 

Een primeur op de markt is het verschijnen van de 1e Nederlandse Strip Bierviltjes Index. Verzamelaar Nico Stalenburg heeft deze samengesteld en biedt ze tijdens Strips op de Markt voor het eerst aan. In dat licht is ook in de Zalm is een expositie van Strips en Bier te zien.

Een tweede primeur is de officiële presentatie van het album De meimoorden. Deze strip getekend door Eric Heuvel op scenario van Jacques Post die in de jaren 1980 al de roman schreef waar deze verstripping op gebaseerd is. De meimoorden verschijnt ook in een speciale Strips-op-de-Markteditie in kleine oplage met een speciale door Heuvel gemaakte prent.

Ook de finale van Stripbattle, een wedstrijd tussen aanstormende striptekenaars georganiseerd door uitgeverij Personalia vindt plaats tijdens Strips op de Markt. De vier voorrondewinnaars zullen op verzoek van het publiek ter plaatse een strip maken en een tekenaarsjury beoordeelt wie de winnaar wordt.

Ook de komst van Teun Berserik (samen met Peter van Dongen) verantwoordelijk voor de nieuwste delen van de reeks Blake en Mortimer is dit jaar een speciale gast. Hij kan uw nieuwe strips van een (hand)tekening voorzien.

 

Vermeldenswaardig is verder nog de komst van Lucky Luke. The Lonesome cowboy maakt persoonlijk zijn opwachting op de Goudse markt net als enkele andere cosplayers die de beurs opvrolijken met hun aanwezigheid; leuk om te zien en altijd goed voor een uniek fotomomentje.

 

Striptekenaars

We hebben dit jaar ook weer een scala aan gasttekenaars. We verwachten ruim twintig tekenaars te mogen begroeten. Toegezegd hebben:

Sytse Algera (De Vries, 24/7 Politieverhalen van de straat)

Tim Artz (Bommel)

D’Auwe (Rooie oortjes) – België

Teun Berserik (Blake en Mortimer)

Peter Boersma (Cartoonist Goudse Post)

Meinder Buynink (Vindt ie grappig)

Charel Cambré (Jump, Amoras, Robbedoes) - België

Ralph Dikmans (Anders-man)

Dick Heins (40 Hours)

Eric Heuvel (January Jones, De meimoorden)

Harry Jansen (Jules en Ollie, Greenpeace: Het chloorcomplot)

Hanco Kolk (Robbedoes, Gilles de Geus, S!ngle, Meccano)

Fer Laurens (portrettekenaar)

Walter Laureysens (Killroy was here)

Martin Lodewijk (Agent 327)

Patrick van Oppen (De Vries, 24/7 Politieverhalen van de straat)

Jacques Post (De meimoorden)

Nico Schuurman (nieuwe uitgave: Pegasus en Kamp Mooi-land)

Lery Soesman (Aqua Invicta)

Kees Sparreboom (Boot & Van Dijk)

Marc Verhaegen (Senne en Sanne, Vincent van Gogh) - België

 

Standhouders

Voor onze deelnemende standhouders is het een geliefde beurs vanwege het openbare en – voor bezoekers - gratis toegankelijke karakter, de ruime stands, de schappelijke kraamhuur en bovenal de mogelijkheid om de auto direct achter de eigen stand te kunnen uitladen en parkeren. Als deelnemer hebben zich stripwinkels, uitgeverijen, particuliere handelaren en verenigingen aangemeld.

 

Regio-evenement

Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. Op 5 mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

 

Belangrijkste gegevens

Strips op de Markt

Stripevenement 5 mei 2019

10.00 uur tot 17.00 uur

Locatie op de Markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis

www.stripsopdemarkt.com

 

 

Link to comment
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...