Ga naar inhoud

Hanco Kolk

Members
  • Aantal items

    20
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Hanco Kolk

  1. Gezien de leuke reacties hier heb ik geen enkele reden om me onderschat te voelen. Heel erg bedankt!

    Wat betreft het boek met de originele pagina kan ik bevestigen dat die via de site aan te vragen is. Het geheel kost 1000 euro, en er worden precies zoveel boeken gemaakt als er aanvragers zijn.

    Zoals ik al aangaf in het interview op stripspeciaalzaak.be, bekijk ik nog of er een reguliere uitgave van het verhaal komt. Gewoon publiceren via internet bevalt me in ieder geval heel goed.

     

     Inderdaad is Hirschfield destijds de trigger geweest die de stijlvorming in beweging heeft gezet. Maar die stijl wordt nog steeds gevoed door nieuwe impulsen die ik tegenkom. Het is een cocktail van artiesten als Miró, Picasso, Calder, Khing, Evens, fotografen als de latere Cartier-Bresson en Helmut Newton en scenaristen als Billy Wilder. Wow, een feestje met die mensen bij elkaar. Dat zou gezellig zijn!

     

  2. 22 hours ago, cinco said:

     

    In hoeverre waren er in 2014 eigenlijk al pagina's, schetsen en voorbereidend materiaal gemaakt voor De Universiteit?

    Het gaat vast niet gebeuren, maar het zou wel interessant geweest zijn als dat alfakunstgewijs in de laatste integrale werd opgenomen.

     

    afbeelding.png.0b442a8294e31246af9a92ea5b0c4f81.png  afbeelding.png.ba3439a8348344b131f7ee58d4c9a370.png

     

     

    Er was een synopsis, en een aantal scènes waren uitgewerkt tot scenario. 

    Tijdens de crowdfundingsaktie hadden we al aangegeven dat we pas serieus aan het werk zouden gaan als het streefbedrag gehaald zou worden. Terugkijkend was dat een heel goede beslissing, anders hadden we veel werk voor niets gedaan!

  3. Wat een aardige reakties! Bedankt, we zijn er erg verguld mee!

     De integrales van Gilles samenstellen was een echt plezier, we kwamen veel oud werk tegen waarvan we het bestaan niet meer wisten.

    Ook sterkte het ons in de gedachte dat het een mooie serie is geweest, en dat we destijds de goede beslissing hebben genomen om er definitief mee te stoppen. De crowdfunding-aktie bracht niet de benodigde euro's op. Er was weliswaar een mooi bedrag opgehaald, en het moet gezegd dat we toen toch even twijfelden of we de gok niet toch zouden nemen. Maar toen we nauwkeuriger keken, bleek dat het aantal donateurs dat het bedrag bijeen had gebracht heel klein was. Ook bleek dat in diverse online media het plan voor een nieuw album wat schamper werd ontvangen; de messen leken te zijn geslepen. Alles bij elkaar was er geen goede basis om een dergelijk omvangrijk project met vertrouwen en enthousiasme te beginnen. 

     Nu de integrale serie van start is gegaan, kunnen we met grote tevredenheid terugkijken op een fijne verzameling verhalen waaraan wij als makers ook enorm veel plezier hebben beleefd. Het crowdfunding-Gilles-album zou dat gevoel alleen maar hebben kunnen laten verzuren, en we hebben gelukkig S1ngle als gezamenlijk projekt, waarin we ons enthousiasme ruimschoots kwijt kunnen!

  4. De meeste waren Engels, vermoed ik. Maar inderdaad, sommige van de illustraties uit Kijk zitten in mijn geheugen gegrift!

    Ik heb een paar originele Kijk-illustraties van Alberto, maar een José Luis heb ik nooit ergens kunnen vinden.

  5. Mijn lievelings stripschilder was en is José Luis Salinas, de tekenaar van Cisco Kid. Voor het blad Kijk heeft hij ongelofelijk mooie dingen gemaakt.

    Zijn zoon Alberto was ook goed, maar net ietsjes minder.

     

  6. Mooi gegeven, dat de kwaliteit van realistische strips zo omhoog gegaan is. Ik denk dat het ook een heleboel te maken heeft met digitalisering. Er zijn bij voorbeeld tekenprogramma's die het perspectief automatisch corrigeren, en 3d-programma's die vliegtuigen en motoren vanuit elk denkbaar camera-standpunt kunnen produceren. Maar hoe dan ook, ik ben het eens met de stelling dat realistische tekenaars een stuk hoger niveau hebben dan een jaar of 25 geleden.

     

    Maar wat Kresse betreft: ik heb destijds meegedaan met de Arnhemse ode aan hem omdat hij als tekenaar onnavolgbaar werk heeft gemaakt. Misschien moet je zelf tekenaar zijn om dat te kunnen herkennen, maar wat hij met penseel heeft gedaan doet bijna niemand - en zeker tegenwoordig niet- hem na.

    In Vidocq werkt hij met zogenaamde droge penseel, dat wil zeggen dat de inkt op de haren bijna is gedroogd en daarom een korrelige lijn produceert dat de indruk geeft van een ietwat diffuus licht. Zo'n effect moet er in één keer op staan, het vergt een norm vakmanschap en beheersing van het materiaal.

     

    Misschien dat Rosinski het kan. Thé Tjong Khing kon het. Maar Piet Wijn ( ook een meesterlijke striptekenaar natuurlijk ) heeft dat nooit gekund. Zijn tekeningen zijn juist altijd haarscherp.

     

    Kresse werkte intuitief. Eric de Noorman hangt nog steeds als een enorme blow-up aan een gevel tegenover het Arnhemse centraal station. Elke lijn is duizendvoudig vergroot. Je kan zien hoe trefzeker ze zijn, en hoe hij met toetsjes de indruk geeft van een felle zon. Hij schilderde met zwarte inkt.

    wolf-en-havik1.png

  7. 1 hour ago, sanderg said:

    Ziet er fantastisch uit Hanco! Dank voor het delen. Post je te zijner tijd hier de details voor de verkoopexpo?

    Dank je wel. Ik ben vooralsnog erg tevreden.

     

    Die verkoop wordt geen expo, maar echt enkel bedoeld voor de 20 kopers. Zaaltje, bubbels, 58 pagina's aan de muur en kiezen maar. 

    Het album komt in de weken daarna pas officieel uit, maar de luxe-editie is wel al beschikbaar en is natuurlijk inbegrepen bij de aankoop.

    Ik verwacht dat ik over een week of twee, drie meer details kan geven.

  8. Eind oktober komt mijn Robbedoes-album uit, 58 pagina's dik. Ik ga de 20 mooiste originelen verkopen op een voorpremiere, ook in oktober, en kopers kunnen ter plekke hun favoriet uitkiezen. Dat wordt een leuk feestje.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...