Ga naar inhoud

Jos Van Brussel

Members
  • Aantal items

    200
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Jos Van Brussel

  1. 1 hour ago, Heuvelaar said:

     

    Waar werd dit gecommuniceerd? Al bij al vind ik de app toch nog redelijk buggy, maar in prelaunch is dat aanvaardbaar. Zonde dat ik al betaald heb, als je nu plots vier albums gratis kan lezen... 😉

    En ook vreemd dat de nieuwste Kiekeboes er nog niet op staat, dacht dat dat hun paradepaard moest zijn... Hopelijk zit er  na de launch geen vertraging tussen fysieke release en digitale.

     

    Ik kreeg vandaag een mailtje hierover. Blijkbaar sta ik op de mailing list van Standaard Uitgeverij. De nieuwste Sus & Wis, Jommeke, Rode Ridder en Kampioenen zitten er wel in. Misschien een vergetelheid?

  2. 51 minutes ago, cinco said:

     

    Ik dacht er vooral aan omdat je vermeldde dat je Jommeke vanaf het begin ging herlezen,

    En ergens is het dan jammer dat er door het ontbreken van de oorspronkelijke versies heel wat elementen verloren gaan.

     

    de-zonnemummie-jommeke1_1_orig.thumb.jpg.f1b0bc096438399545d64191dd3fb4c7.jpg

     

    En bij S&W is dat nog veel erger met al die rap hertekende oude verhalen.

     

     

    Ja, die originele Jommekes zijn veel grappiger dan de hertekende versies. Ik was eens begonnen met ze alletwee te lezen, na elkaar, het origineel en dan de nieuwe versie, maar wegens tijdsgebrek mee gestopt. Misschien moet ik alleen de originelen doen. Maar tijd hé. Wie heeft zoveel tijd! 

  3. 'k Vind het toch al een mooi aanbod. Alle populaire reeksen zijn er, en alle albums in die reeksen. Een heel pak leesplezier voor €6.99 per maand. In die oude zwart-wit albums zijn toch alleen verzamelaars en die-hard stripfans geïinteresseerd, niet het grote publiek. En die verzamelaars en stripfans willen alles op papier, niet digitaal.

  4. 34 minutes ago, cinco said:

     

    Zijn de originele versies ook aanwezig of alleen de hertekende?

     

    Alleen de hertekende. Ze hebben wel de Jommeke hommages en ook een paar van Sus & Wis. Het aanbod is momenteel nog beperkt, maar in de communicatie staat dat dit nog gaat uitbreiden.

  5. Ja, Fanny is plots wel heel serieus geworden. Ze was altijd een vrolijke blonde dartele huppeldepup en nu is ze opeens een soort vrouwelijke Bob Woodward. Misschien heeft ze in die tussenjaren een trauma opgelopen.

  6. 22 minutes ago, TDPB said:

    Haar medestudenten? Nieuwe vrienden uit die overgeslaande vijf jaar? ("binnenkort in de winkels: De nog nieuwere avonturen van De Kiekeboes: de tussenjaren")

    (Fanny als student vloekt een beetje met het beeld dat ik van haar had, als nooit studerend, nooit werkend, van lief naar lief fladderend blond wicht vol vertrouwen dat alles wel goed zal komen. Ze leek me eerder iemand te zijn die uiteindelijk ergens als verkoopster zou eindigen, terwijl haar broer de succesvolle student van de familie zou zijn)

    (oh, wacht, er bestaat een gelijkaardige oudere versie van een Fanny-achtig personage in De Ware Wereld. Helemaal vergeten).

     

    Misschien moet jij eens een Kiekeboe maken, in dezelfde trant als Suster en Wiebke :).

  7. Mijn favorieten zijn Dany Boon, Christian Clavier, Didier Bourdon, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko, Michèle Laroque, Philippe Lacheau... Net nog Cocorico gezien met Clavier en Bourdon en die was heel leuk, hoewel Qu'est-ce Qu'on a Fait Au Bon Dieu beter is. De eerste van die trilogie heb ik al zeker drie keer gezien en blijft grappig. Chasse Gardée met Bourdon is ook recent en een prima komedie. Van Dany Boon is mijn favoriet La Maison du Bonheur. Van Didier Bourdon en Balasko Mes Tres Chers Enfants. Van Michèle Laroque en Lhermitte Joyeuse Retraite. En van Philippe Lacheau Alibi.com. Voor pure komedie zijn de films van Philippe Lacheau momenteel de beste. La Bande à Fifi zoals ze genoemd worden, zijn de sterren van de Franse komedie de laatste jaren, en rijgen de hits aan elkaar, met miljoenen bezoekers in de zalen. Ze gaan nu beginnen aan een nieuwe Marsupilami verfilming, uit in 2026.

     

    In het algemeen kijk ik eigenlijk alleen nog maar naar Franse films de laaste jaren. De Amerikanen maken blijkbaar geen komedies meer, of het zijn puberale of vulgaire films gericht op geile tieners, een categorie waartoe ik helaas al een tijdje niet meer behoor :). Of kleffe Disney dingen met moralistische inslag. Ook de Britse filmindustrie stelt niet veel meer voor en is blijkbaar sinds de Brexit helemaal ingestort. Alleen de Fransen (met financiële steun van de overheid) blijven goede dingen maken, met elk jaar toch een groot aantal komedies gericht op een groot publiek. Soms echte billenkletsers, andere meer subtiel, of tragi-komisch, maar ze zijn bijna allemaal interessant om te bekijken. Ook in het Spaans zijn er heel veel goede komedies, o.a. de Padre No Hay Mas Que Uno serie van Santiago Segura, waarvan dit jaar al de vierde film uitkomt. Grappige films voor de hele familie.

     

     

  8. Ik heb een tijdje geleden de BD versie gekocht in epub formaat en er dan de JPG-jes uitgehaald zodat ik er een mooi CBZ bestandje van kon maken dat ik kan lezen in YACReader op de computer of op de iPad. De films van Petit Nicolas zijn ook heel leuk, vooral de eerste met Kad Merad en Valérie Lemercier als de ouders. De tweede vond ik ook nog goed, de derde al wat minder.

     

    https://www.amazon.com/Petit-Nicolas-dessinée-originale-DESSINEE-ebook/dp/B076CGZX3C

  9. 3 minutes ago, cinco said:

    Ik had het eerste album recent in de Standaard Boekhandel doorbladerd en het verbaasde me dat ze de kans hebben laten liggen om haar 21ste verjaardagsfeest vol te stoppen met vertrouwde figuren en ex-lieven.

    Zelfs Jens kon ik nergens bespeuren.

     

    Nee, we kregen heel wat nobele onbekenden die blijkbaar super-close met Fanny zijn.

     

    afbeelding.png.6d86f213e6df81128edcf9cf15a9d685.png

     

    Uit de interviews die ik heb gelezen krijg ik de indruk dat de nieuwe makers liefst niet te veel naar de oude serie willen kijken maar hun eigen ding willen doen. Cambré was niet zo gelukkig dat Merho op het laatste nippertje vroeg om de dikke dame een cameo te geven. De oude serie is voorbij en dit is een nieuw begin, met nieuwe personages, verhalen, verteltrant, humor, tekenstijl, kleurenpalet etc. Maar er is nog altijd de economische realiteit, en als het nieuwe concept niet aanslaat zullen er aanpassingen moeten gebeuren, tegen wil en dank. Dat is het eeuwige dilemma waar elke creatieveling mee worstelt.

  10. 6 minutes ago, acor said:

    Dat tweede album was al bijna klaar toen de ganse stroom aan negatieve reacties pas echt goed op dreef kwam. Echte bijsturingen zijn dus pas vanaf deel 3. 

     

    Los van de tekenstijl is ook de typische humor uit de reeks en de vaste vertelstijl verdwenen. Uit zijn interviews merk ik toch dat Nix niks zal veranderen.

     

    En het kleurenpalet is ook drastisch veranderd. Alsof een dementor over de serie hangt die alle vreugde heeft weggezogen.

  11. 1 hour ago, cinco said:

     

    Zal het komende album met een lichte koerswijziging en een meer herkenbare Fanny beter ontvangen worden?

     

    afbeelding.thumb.png.4e8189854b6bcf77a383d38cf2a4a561.png

    afbeelding.thumb.png.78fa5e31fac095626070c53cd511fef2.png

    afbeelding.thumb.png.80777e29891d74f0417196969470366c.png

    afbeelding.thumb.png.f3110df61a92808373f8c566913014fd.png

     

    Moeilijk te voorspellen. Als je een  vertrouwd en populair product neemt en het helemaal binnenste buiten draait en onderste boven keert, en het dan probeert te verkopen als het originele ding en dan verbaasd bent dat mensen het niet lusten, en als je er dan aan begint te sleutelen om het meer op het origineel te laten lijken, kan dat lukken? Of moet je volharden en je eigen visie doordrukken? Mensen zijn raar en onvoorspelbaar. Ze willen wat ze willen en houden niet van verandering, maar soms toch ook wel, zoals Steve Jobs wist, dus de uitkomst van zo'n experiment zal altijd een gok zijn. Cherry Coke was een dikke flop voor Coca-Cola, maar Coke Zero sloeg wel aan. En dan week Cherry Coke nog niet zoveel af van Coke Classic als deze nieuwe Kiekeboes van de oude. Dit is meer iets als Schweppes willen verkopen aan Coca-Cola fans. Of een Trappist aan mensen die houden van limonade of Cécémel. Het kan lukken en het kan mislukken. Als experiment is het in elk geval heel interessant. Een student marketing kan hier misschien ooit een thesis over schrijven :).

     

    pitribe.thumb.jpeg.74be80d7a99a75da241af629db80ca21.jpeg

  12. 35 minutes ago, acor said:

    Gisteren eens gevraagd bij de lokale SSZ naar de verkoop ervan: niet zoals de normale Kiekeboes, veel te grote oplage volgens de verkoopcijfers.

     

    Als de regel van de spin-off geldt zal de verkoop mogelijks maar de helft bedragen van het origineel. Dus 25.000 ipv 50.000. Het zal af te wachten zijn of dat voldoende is voor de uitgeverij. Ze blijven ook wel nog verdienen aan de verkoop van de originele reeks. Zonder nieuwe albums valt dat na een tijdje voor een groot stuk weg. Met een backlist van 164 albums kunnen ze misschien zelfs verlies of break-even draaien op de nieuwe reeks. Het worden in elk geval spannende tijden voor de Kiekeboes.

  13. Ik vraag me af hoeveel de makers hier aan overhouden en of gelezen strips worden meegeteld in de verkoopcijfers. Mijn boeken zitten allemaal in Amazon's Kindle Unlimited programma, hetgeen hetzelfde principe hanteert van een vaste prijs per maand ($11.99) voor de klant in ruil voor onbeperkt lezen en ik krijg ongeveer $0,004 per gelezen pagina (het schommelt van maand tot maand). Misschien is hier voor een soortgelijk systeem geopteerd? Bij Spotify worden artiesten betaald per stream en oorspronkelijk koos Amazon voor een betaling per gelezen boek. Zodra 10% van het boek gelezen was kregen we een vast bedrag uitbetaald. Maar toen kwamen de scammers die boekjes van 5 pagina's produceerden en elke keer incasseerden als iemand het boek nog maar opende op hun Kindle. Nu werkt Amazon met KENPC (Kindle Edition Normalized Page Count), hun eigen gestandaardiseerde manier om gelezen pagina's te tellen op de Kindle.

  14. Interessant interview met Nix. De volgende Kiekeboes zullen terug wat meer aansluiten bij de originele reeks. Merho heeft zijn goedkeuring gegeven om het rijke spectrum van personages en nevenpersonages in te zetten. Blijkbaar was het met alleen de drie meiden, Nopel en Moemoe toch wat te beperkt (of te afwijkend van het origineel). Hij zal allicht ook niet willen dat de spin-off mislukt, want dan liggen er binnen de kortste keren geen Kiekeboes meer in de winkel en is het game over, en dat zou toch spijtig zijn. Marc Sleen klaagde ook altijd dat er geen Nero's meer in de winkels lagen, maar zonder nieuwe albums is dat nu eenmaal de (economische) realiteit.

     

    https://www.facebook.com/MekanikStrip/videos/321133051003978

  15. 'k Heb een abonnement genomen en dat valt heel erg mee. Een uitgebreid aanbod dat nog zal uitbreiden en makkelijke navigatie: je springt eigenlijk van kadertje naar kadertje door rechts op het scherm te tikken. En €6.99 per maand is geen geld. 'k Ga eens beginnen met alle klassiekers te (her)lezen :).

  16. Ik heb de Kiekeboe collectie gekocht, maar dat zijn hele kleine boekjes. Moeilijk te lezen. Ik ben blij dat ik ze heb maar het is toch eerder om in de kast te zetten en om te hebben dan om eigenlijk te lezen, daarvoor is het te klein gedrukt. Tegenwoordig lees ik liever digitaal op de iPad, dan kan ik alles zo groot maken als ik wil.

  17. 15 hours ago, acor said:

    Grijs blijft grijs, of het nu donker of licht is. Cambré tekent ook vuile straten en daar passen geen vrolijke kleuren in. Idem voor Amoras.

     

    Ook een beetje een rare uitleg bij een album waarvan ze weten dat het door zowat iedereen onder een vergrootglas gelegd zal worden. Zijn er geen drukproeven meer? 

     

    Ik denk niet dat er veel zal veranderen de volgende albums. Blijkbaar wou Merho zijn Kiekeboes de Amoras behandeling geven, anders had hij Cambré niet gevraagd. Hij wou een 'Daniel Craig' reset dus het opgewekte karakter van de originele reeks en het heldere kleurenpalet moesten er aan geloven. Vanaf nu krijgen we dus tristesse en depressie en harde verhalen gespeend van alle humor. Er bestaat blijkbaar een soort obsessie bij stripmakers en uitgeverijen om alles wat vrolijk en leuk en onschuldig is kapot te maken en de wereld van de volwassenen binnen te trekken.

  18. 53 minutes ago, Jan Haring said:

    Wat mij vooral teleurstelt is dat we een verhaal krijgen opgebouwd rond 2 figuren: Fanny en een extremistische "lone wolf".

     

    Waar de kiekeboe reeks draaide rond de verschillende relaties van personages en negenpersonages (buren, werk, familie,...) veronderstel ik dat we geen enkel nevenpersonage uit deel 1 gaan terug zien in de verdere reeks aangezien ze op geen enkel moment uitgediept worden. Er zit 25 man op het feest van Fanny in haar flat, geen enkele krijgt een naam of wordt uitgediept. Een gemiste kans...

     

    Wil je het echt met de 3 meiden doen dan zal het zeer snel saai, en repetitief worden. Dit voelt helemaal niet als het begin van een nieuwe reeks. Dit voelt als een losstaand eenmalig experiment jammer genoeg.

     

    Ja, de originele reeks was heel rijk aan nevenpersonages. Ook veel grapjes en dubbele bodems en kleine details die het allemaal rijker en interessanter maakten. Een wereld op zich waar het aangenaam was om te vertoeven. De wereld van de nieuwe Kiekeboes voelt nogal kaal en kil aan. Ook nogal hard en morsig, met een donker en somber kleurenpalet, in tegenstelling tot de sprankelende kleuren van het origineel. In deze nieuwe wereld ligt er overal vuil op straat, alles is lelijk en deprimerend en onaangenaam. In feite is dit de Upside Down van de oude Kiekeboes, zoals in Stranger Things. Weinig tot geen humor en de personages lijken helemaal niet meer op zichzelf. In eerste instantie vond ik het beter dan verwacht, maar na enkele dagen toch ook slechter dan gehoopt. Ik ga ze niet meer kopen denk ik. Als ik afval, lelijke kleuren en een sombere, harde wereld wil zien kan ik ook gewoon uit mijn raam kijken of de krant openslaan.

  19. 33 minutes ago, Ambreville said:

    Ik zit in zo'n fb-groep van Kiekeboe. Cambré zit daar overigens ook in. De sfeer daar is eerder enthousiast en benieuwd dan dat het er stevig aan toe zou gaan.

     

    Cambré is nog maar pas lid van de groep. Misschien heeft de uitgeverij hem gevraagd om voor wat promo te zorgen tijdens de introductie van de nieuwe strip. De heftigste discussies zijn ook eerder in de officiële Kiekeboe groep. Daar gaat het er wel degelijk redelijk stevig aan toe. 'k Vind het eigenlijk vreemd dat SU niet meer modereert want het is hun pagina.

     

    Screenshot2024-04-17at14_26_46.thumb.png.169602ba346b69051aa9385af487316a.png

  20. 2 minutes ago, cinco said:

    Cambré over forums:

     

    "Ik houd me niet bezig met fora of Facebookfangroepen van de Kiekeboes. Maar naar verluidt gaat het er momenteel stevig aan toe. Ik maak me altijd sterk dat dit maar een klein, honkvast groepje mensen is. Dat zijn geen duizenden mensen.”

     

    bron: https://www.stripspeciaalzaak.be/interviews-reportages/charel-cambre-en-nix

    afbeelding.png.626536d5f724b41b3d21603fbea14e70.png

     

    Hij heeft wel gelijk. Dat is een heel klein groepje mensen. Het zal af te wachten zijn hoe die andere 50.000 Kiekeboe lezers zullen reageren. Dat zal niet met online commentaar zijn maar met hun portemonnee.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...