Jump to content

Google luistert mee met huiskamergesprekken


Recommended Posts

"https://www.tijd.be/tech-media/technologie/Google-luistert-mee-met-huiskamergesprekken/"


Google luistert mee met huiskamergesprekken

 

In Vlaanderen en Nederland luisteren Google-medewerkers mee met audiofragmenten die gemaakt zijn door de Google Assistant, de spraakassistent van het bedrijf.

 

Dat achterhaalde de VRT-nieuwsredactie.

 

Google heeft sinds enkele jaren een spraakassistent, die je kan activeren door 'OK Google' te zeggen. Dat kan via de smartphone of via de luidspreker Google Home. In april lekte uit dat Amazon de audiofragmenten op zijn eigen spraakassistent Echo laat herbeluisteren door een team van duizenden medewerkers wereldwijd.


In de nasleep van dat schandaal kreeg VRT NWS ruim 1.000 audiofragmenten in handen, opgenomen via de smartphone of via Google Home en bedoeld als conversaties met de Assistant. Het verkreeg de fragmenten via een Google-onderaannemer, die exact hetzelfde deed als bij Amazon.

Spraakherkenning

 

Wereldwijd gaat het waarschijnlijk om duizenden werknemers, in Vlaanderen en Nederland vermoedelijk om een tiental. Het is opmerkelijk dat Google dat doet, want na het Amazon-schandaal gaf Google aan dat het niet meeluistert met gesprekken.

Nu blijkt dat dus wel het geval, al luisteren de medewerkers niet rechtstreeks mee. De Google-medewerkers herbeluisteren fragmenten om de zelflerende algoritmen achter de Assistant nog slimmer te maken.

De medewerkers moeten fragmenten herbeluisteren om aan te vullen waar het algoritme tekortschoot. Een moeilijk te verstaan woord of onduidelijke klank? Daar springen de medewerkers in. Google België bevestigt dat het taalexperts inschakelt om de spraakherkenning te verbeteren.

 

OK Google

 

'Dat gebeurt door transcripties van een klein aantal audiofragmenten', stelt Google België. Het gaat om amper 0,2 procent van alle fragmenten. Ook Werner Vogels, de technologisch directeur van Amazon, betoogde in een interview met De Tijd al dat het ook daar om een klein aantal fragmenten gaat.

 

De onthulling doet vragen rijzen over de privacy van Google Assistant-gebruikers. Mensen kunnen de Google Assistant bewust inschakelen met het stopwoord 'OK Google', maar dat kan ook onbewust of per ongeluk. Volgens de VRT waren 153 van de meer dan 1.000 fragmenten niet bewust opgenomen.

 

Het ging onder meer om gesprekken met gevoelige zakelijke of medische informatie, of gesprekken in een intieme setting, zoals de slaapkamer. Een bron gaf aan de VRT aan dat hij een opname moest verwerken waarop te horen was hoe een vrouw in nood was. Het is niet duidelijk hoe medewerkers daarop moet reageren.

--------------------------

Niets staat in de weg! :cheerf2:

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Ja kijk, iemand met meer dan 2 hersencellen weet dat bedrijven van de grootteorde zoals Google, facebook enz...zich vergrijpen aan dat soort praktijken. In het geval van facebook zat dan zelfs de overheid, in de hoedanigheid van de NSA, erachter.

Wie gebruikt dan ook dat soort apps...Google assistent...djeezes...

Da's zoals al uw privacy direkt overhandigen aan de overheid. En dan verbaasd zijn dat er nare gevolgen van voortkomen. Zegt meteen ook genoeg over het intellect van veel mensen.

Link to comment

Oh, dat hadden een maat en ik al langer door. Hij moest mijn computer gebruiken om een bericht te sturen naar zijn Estse vriendin en voor de grap waren we bezig over de taal. Daarna Google translate opgezet en jawel, Google gaf ons automatisch vertalingen naar het Ests. :D

 

On 7/15/2019 at 8:46 AM, Spawn999 said:

Ik zal wat duidelijker gaan praten :D

KUT! REET! TETTEN! KETCHUP GAAT OP ALLES! CARAPILS! 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...