Jump to content

Hoe kijk je terug op de strijd om de exploitatie-rechten van Asterix?


Recommended Posts

flashback:

 

10 september 1998

 

Striptekenaar Uderzo wint strijd om Asterix van uitgever Dargaud.

Asterix de Galliër is niet langer in handen van Frankrijks grootste stripuitgever Dargaud. Het Hof van Beroep in Parijs besliste dat de rechten van de onoverwinnelijke Galliërs Asterix en Obelix vooral toebehoren aan een van hun scheppers, striptekenaar Albert Uderzo.

 

Daarmee is een juridisch steekspel van acht jaar ten einde. Aan Dargaud worden alle rechten ontnomen voor de exploitatie van de eerste 25 avonturen van Asterix de Galliër, waarvan 250 miljoen exemplaren zijn gedrukt in 41 talen.

Het hof heeft Uderzo, die samen met de in 1977 overleden René Goscinny de populaire stripboeken maakte, gelijk gegeven. Hij had de uitgever ervan beschuldigd zijn belangen te hebben geschaad. Dargaud moet hem nu ruim 1,8 miljoen gulden schadevergoeding betalen. De uitspraak is een bevestiging van een rechtelijke beslissing van 1993.

Volgens Albert Uderzo bezit hij, samen met de dochter van Goscinny, de rechten op de eerste 25 albums. Van de daaropvolgende boeken, die Uderzo alleen maakte, is hij voor 80 procent en Anne Goscinny voor 20 procent eigenaar.

De president-directeur van Dargaud noemde het vonnis een zware klap voor zijn bedrijf. “Maar het is ook nadelig voor de gehele Franse uitgeverswereld. Een auteur kan nu zonder goede gronden onder een zeer oud contract uitkomen.”

Link to comment
19 minuten geleden, cinco zei:

Een auteur kan nu zonder goede gronden onder een zeer oud contract uitkomen.

Als ze bij Dargaud wat beter hadden nagedacht en een wat groter hart jegens hun artiesten hadden laten zien, hadden ze die contracten al lang vernieuwd, zeker met zo'n succesreeks als Asterix...

Link to comment
  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...