Ga naar inhoud

TDH

Members
  • Aantal items

    5
  • Registratiedatum

Profile Information

  • Geslacht
    Mannelijk

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

TDH's Achievements

  1. Molensloot bezoeken, kostte iets van een € 15 à € 30 (met de tuinen), dacht ik. Daarmee doel ik op het kasteel van Cheverny (Frankrijk) dat ter inspiratie diende. Die zijgebouwen bestonden al in de tijd van Hergé, maar heeft hij weggelaten in Kuifje. Dat kasteel is publiek toegankelijk en in een van de bijgebouwen is een permanente tentoonstelling over Kuifje en Molensloot. Online lees ik dat die tentoonstelling in samenwerking met Moulinsart is. Dat exploiteren doen ze dus waarschijnlijk al. Naar aanleiding van dit topic eens Rommelgem opgezocht. Dat zou ook op een bestaand kasteel in Skeuvre (Namen) gebaseerd zijn. Dit kasteel is wel niet publiek toegankelijk. Logeren zal moeilijk gaan, maar je kan tenminste een van de twee bezoeken.
  2. Dat wordt vaak ook vanuit commercieel oogpunt gedaan. Ik denk nu aan een voorbeeld dat ik ooit gelezen heb in het boek van Ronald Grossey over Studio Vandersteen. Als ik het me goed herinner, ging het zo: Jeff Broeckx is een van de vele medewerkers van die studio geweest. Voor zijn carrière daar maakte hij ook al strips voor de tijdschriften van Averbode zoals ''Dag en Heidi" of ''Sloeber'', maar zij hadden geen interesse om daarvan albums uit te geven. Later werkte hij voor Vandersteen en had Standaard Uitgeverij (de uitgeverij van Vandersteen) wel interesse om die reeksen als album uit te geven. Jeff Broeckx was echter een onbekende naam. Dus had de uitgever Broeckx en Vandersteen gevraagd om die albums uit te brengen als Jeff Broeckx Studio Vandersteen. Tenslotte is Willy Vandersteen wel een bekende naam. Broeckx is een grote bewonderaar van Vandersteen en vond het zelfs een eer dat Vandersteens naam naast die van hem stond op zijn eigen werk. Vandersteen had niets met die reeksen te maken. Afgezien van Wirel (Willy Vandersteen en Karel Verschuere) was dat een van de weinige keren dat zijn medewerkers mee op de albums stonden, geloof ik. Een studio is ook vaak een goede leerschool geweest voor beginnende striptekenaars. Of dat dat nu nog altijd is, zou ik niet weten. Betreft Kresse, als ik Comiclopedia mag geloven, zou hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een animatiestudio gewerkt hebben onder Henk Kannegieter en daarna een aantal jaar onder Toonder. De latere medewerkers van Kresse worden er ook vermeld, maar wellicht niet allemaal.
  3. Had je deze al? In het Nederlands (o.a. dit album niet) vertaald als IJzersnavel.
  4. Ziet er mooi uit! Op Commons (de afbeeldingendatabank van Wikipedia) zal je misschien wel iets vinden? Zie eens tussen deze categorie (Comics) daar of via de zoekbalk daarboven. Naast de afbeeldingen in die categorie zelf zitten er ook afbeeldingen in die subcategories/ondercategorieën zoals Comic strips from Belgium, maar die indeling is vaak een zootje. De categorie Little Nemo in Slumberland (een vrij oude strip en daardoor volledig auteursrechtenvrij) vind ik bv. ook mooi, maar minder bruikbaar voor zoiets als dit. Er zal misschien nog wat moois tussen zitten? Het voordeel en het nadeel van Commons is dat de afbeeldingen daar in principe auteursrechtenvrij zijn – zie bv. deze helppagina op Commons als je daar meer over wilt weten – en als je ze dan overneemt, is dat legaal mits naamsvermelding. Dat is op het internet niet overal het geval. Let wel op dat niet alle afbeeldingen op Wikipedia van Commons komen, dus niet alle afbeeldingen op Wikipedia zijn auteursrechtenvrij. Sommige taalversies van Wikipedia (zoals de Engelse) gebruiken naast het overkoepelende Commons ook hun eigen afbeeldingendatabank met afbeeldingen die niet op Commons mogen zoals fair use.
  5. Veel van die reclamestrips in Kuifje zijn via Publiart, een bedrijf van Raymond Leblanc, gemaakt. Ook Robbedoes maakte gebruik van Publiart. Als je nagaat wie daar allemaal voor getekend heeft... . Het bedrijf bestaat dacht ik niet meer, maar het is een interessant stuk Belgische stripgeschiedenis.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...