Jump to content

De Stripgilde Blikt Vooruit En Terug


Recommended Posts

Het bestuur van De Stripgilde stuurde laatst onderstaande brief rond. Daarin wordt terug gekeken op het voorbije jaar en vooruitgeblikt naar wat wij volgend jaar willen realiseren.

We bedelen ook om geld, maar gooien wel een hele hoop nieuwe voordelen naar jullie hoofden wanneer jullie zich lid maken.

Jullie krijgen nu even de tijd om de brief in stilte te lezen...

Beste auteurs, tekenaars, en al wie van ver en van nabij bezig is met de ons zo geliefde creatieve uitingsvorm: de strip.

Toen ‘De Strip Gilde‘ ergens midden 1978 als beroepsvereniging het daglicht zag, was het de bedoeling om auteurs en tekenaars met elkaar in contact te brengen onder het motto: “Samen staan we sterker.” Zo konden samenwerkingsverbanden ontstaan, tips en technieken worden uitgewisseld, maar vooral ook vriendschapsbanden worden gesmeed.  

Auteurs met elkaar in contact brengen is in deze tijd gedeeltelijk achterhaald, door oa Facebook en andere sociale media. Ondertussen is er ook het VAV (Vlaamse Auteurs Vereniging) die de belangen behartigt van de stripauteurs en de auteurs in het algemeen.  

Die leveren puik werk en hebben daar bovendien mensen die de problematieken binnen onze sector full-time kunnen opvolgen.  

Geleidelijk aan kreeg de ‘Gilde ‘ dan ook het imago toegedicht als zijnde een clubje die eenmaal in het jaar ging eten in het BCB. En om eerlijk te zijn: daar was wel iets van aan. Daar willen we echter, met een nieuwe ploeg enthousiaste bestuursleden, verandering in brengen.

Een overzicht van wat we het laatste jaar verwezenlijkt hebben en van wat de verdere plannen zijn willen we u niet onthouden.

We zitten ondertussen met een nieuwe, jonge generatie uitmuntende stripauteurs, die moeilijk hun weg vinden op de stripmarkt. En hoeft het gezegd;  niet alleen de jongere generatie heeft het moeilijk.  

Vandaar het idee van het bestuur om twee Stripmagazines uit de grond te stampen, waarin nieuwe auteurs, maar ook nieuwe reeksen van gevestigde auteurs, de gelegenheid krijgen om zich te tonen aan het grote publiek: Een procédé dat in het verleden meermaals zijn nut heeft bewezen, en dat onafgebroken nieuwe auteurs/reeksen heeft gelanceerd en voortgebracht.  

Er was bovendien de opportuniteit om onze magazines digitaal aan te bieden waardoor de kost van publicatie en verspreiding weg viel, en we de opbrengsten van de verkoop zo goed als integraal konden aanbieden aan de auteurs. Daar bovenop: van de 10.000 euro subsidie voor Stroke, hebben we 8.000 euro besteed aan een degelijke plaatprijs voor de auteurs.

Het resterende budget was nodig om allerhande publicitaire kosten te dekken: oa flyers,

aanmaken van banners, deelname aan beurzen enz...

De volgende stap is het lezers publiek te overtuigen dat de digitale strip niet noodzakelijk het einde betekent van de gedrukte strip. Integendeel zelfs: de twee gaan hand in hand.  

Dankzij de  mogelijkheid van digitale voorpublicatie kunnen auteurs beter inschatten of hun werk gesmaakt wordt en kunnen ze naderhand weloverwogen hun strip in boekvorm uitbrengen.

En dit brengt ons dan naadloos bij de Stripgilde Uitgeverij.

Uitgeverij De Stripgilde  

De Stripgilde Uitgeverij is er gekomen om auteurs te helpen bij het uitgeefproces. De Stripgilde Uitgeverij is als het ware de ontbrekende schakel tussen klassiek uitgeven en uitgeven in eigen beheer.

Bij een klassieke uitgever krijgt een auteur doorgaans 10% royalties op de verkoop. 40% gaat naar de stripwinkel, 10% naar distributie en 40% naar de uitgever die daar ook de drukkosten mee betaalt.

In ons systeem betaalt de auteur de drukkosten zelf, gaat er 40% naar de winkel, 10% naar de verdeler en 10% naar de Stripgilde voor werkingskosten. Er gaat dus 40% naar de auteurs.  

Bovendien staan we de auteurs bij in het hele uitgaveproces: het redigeren van de strip, het kiezen van de soort papier, het drukklaar maken van de strip, de promotie, enz…

Het aanvragen van een ISBN-nummer de verdeling, het contact met de uitgever en andere rompslomp nemen wij ook voor onze rekening.  

Daarbovenop regelen we signeersessies op beurzen, verspreiden we de mogelijkheid tot het aanvragen van een recensie exemplaar en bieden we onze uitgaven te koop aan bij bibliotheken.

En het allerlaatste voordeel is dat de auteurs alle rechten op hun werk behouden en dus bij een herdruk elders of eventuele vertalingen geen percentage moeten afstaan aan de eerste uitgever.

Aangezien De Stripgilde geen onuitputtelijke fondsen heeft wordt wel aan de auteurs gevraagd om de drukkosten vooraf te betalen. Die kosten zijn ook lager dan wanneer een auteur in eigen beheer uitgeeft omdat wij jaarlijks al onze uitgaven centreren en zo een goedkopere drukkost kunnen bekomen bij de drukker.

Onze ervaring leert ons intussen dat diegenen die de stap hebben gezet, zeer vlug uit hun kosten zijn geraakt. Sommigen al na één maand.  

We willen echter voorkomen dat een auteur met een gigantische stock en een financiële kater achterblijft. Daarom moeten we dus als uitgever kritisch zijn, wat ons niet altijd in dank wordt afgenomen.

We willen 100% achter de geleverde kwaliteit van het werk staan en goed kunnen inschatten of de strip al dan niet een goede kans maakt op een succesvolle verkoop.

Mensen die, tegen het advies van De Stripgilde uitgeverij, toch willen uitgeven, kunnen rekenen op onze logistieke steun en alle voordelen die we als uitgeverij bieden. We willen niemand in de kou laten staan.  

Hun album zal echter niet verschijnen onder De Stripgilde Uitgeverij. We proberen te bouwen aan een merk dat staat voor een bepaald soort strips en moeten dit steeds in beraad houden.  

Onthoud ook dat een negatief advies van de Stripgilde geen waarde oordeel is. Of toch niet altijd. Bij zo'n advies worden verschillende parameters bekeken: de kwaliteit natuurlijk, maar ook de kans op een break-even verkoop, het feit of het raadzaam is om een bepaald werk op dit punt in iemands carrière uit te geven, de bereidwilligheid van de markt om de strip te promoten of verkopen, enz...

Mensen die, tegen het advies van De Stripgilde uitgeverij, toch willen uitgeven, kunnen rekenen op verder advies inzake de uitgave en kunnen ook hun boek via ons laten drukken aan een scherpere prijs dan ze op hun eentje kunnen bedingen. We willen niemand in de kou laten staan.

UItgeverij de Stripgilde wil garant staan voor kwaliteit. Dat is in ieder geval ons streven. We willen een kwaliteitslabel creëren dat deuren opent. Voordeel is dat de verdeling via Pinceel nu al vlot en vlekkeloos verloopt, want de afnemers zijn overtuigd dat ze kwaliteit in huis halen.  

We willen ook enigszins ontkrachten dat het enkel bestuursleden zijn die tot dusver uitgeven via de ‘Stripgilde Uitgeverij. Het staat iedereen vrij om met ons in zee te gaan.  

Sommige bestuursleden hebben wel de spits afgebeten om het pad te effenen.  

Het zou tevens een verkeerd signaal zijn om een uitgeverij op te starten en naderhand zelf scheep te gaan met een andere uitgeverij. Uit het feit dat bestuursleden van De Stripgilde uitgeven bij De Stripgilde Uitgeverij blijkt dat we vertrouwen hebben in ons eigen initiatief.

Steun ‘Stroke '

Omdat het magazine Stroke er is gekomen om tegemoet te komen aan de noden van onze sector, hopen we ook op jullie steun.  

Daarmee bedoelen we niet noodzakelijk financiële steun, maar vragen we om aandacht te besteden aan het feit dat er een nieuwe, jonge generatie bestuursleden al geruime tijd, en op vrijwillige basis, zich uit de naad werkt om iets te doen voor onze sector. Onder andere door te streven naar nieuwe mogelijkheden tot voorpublicatie en te streven naar een correcte ‘loon-naar-werken’ vergoeding voor de auteurs, beiden jong en gevorderd.  

Steunen kan ook bijvoorbeeld door gewoon mee publiciteit te maken voor deze voorpublicatie mogelijkheid naar lezers en naar andere auteurs toe.  

Het is jammer is dat het magazine Strike, bedoeld voor een publiek van 7 tot 77 jaar, noodgedwongen moet stoppen wegens het niet verkrijgen van de verhoopte subsidie. Die subsidie was broodnodig om de auteurs die gepubliceerd hebben in ons blad, te kunnen uitbetalen. Zeker de eerste jaren. Er wordt jammer genoeg nog steeds onvoldoende beseft dat de jeugdige striplezer de toekomst is voor onze sector. Aan de andere kant heeft Stroke (het magazine voor de meerwaardezoeker) wel de nodige zuurstof in de vorm van centen gekregen. En daar mogen we dankbaar voor zijn.  

Ondertussen is de redactieraad van Stroke bemand met enkele door de wol geverfde stripauteurs die graag mee hun schouders zetten onder dit initiatief:

Marc Legendre

Steven Dupré

Charel Cambré

Kristof Spaey

Peter Moerenhout

Voor meer info kan je steeds terecht op de site van Stroke en de uitgeverij:

http://www.stripgildeuitgeverij.com  

Maar het spreekt vanzelf dat ook financiële steun meer dan welkom is. Al was het maar om die jonge generatie auteurs die de handen uit de mouwen steekt een hart onder de riem te steken.  

Diegenen onder u die 'voor' het einde van het jaar ( 2014 dus ) reeds toetreden tot de Stripgilde voor 2015, krijgen de hele voorbije jaargang van ‘Strike’ en ‘Stroke‘ helemaal gratis in hun mailbox en krijgen de Stroke magazines van 2015 daar nog eens bovenop.

Verder krijgt elk lid natuurlijk een betalingsbewijs voor de belasting aftrek.

Als je weet dat een jaarabonnement op Strike of Stroke 49.99 euro ’t stuk kost dan weet je al dat je bij lidmaatschap een cadeau krijgt van zo’n 150 euro. Daarvoor betaal je wel 50 euro lidmaatschapskosten. Een koopje dus.

Wat kunnen leden nog meer van ons verwachten?

·       Je krijgt alle nummers van Strike en Stroke gratis.  

·       Je krijgt gratis toegang tot het BCB.

·       Je krijgt viermaandelijks een nieuwsbrief in je mailbox en extra nieuws tussendoor wanneer nodig.

·       Gratis toegang tot het Neromuseum in Brussel.

·       Korting in de shop van het Stripmuseum.

·       Ondersteuning bij stripgerelateerd problemen allerhande.

·       Je krijgt toegang tot het forum van de Stripgilde.

·       Je krijgt een profielpagina op de site van de Stripgilde.

·       Je kan gebruik maken van ons unieke uitgeefsysteem.

·       We onderhandelen om via de lidkaart voordelen en kortingen in stripwinkels te bekomen. (Een lijst      volgt nog.)

·       Deelname aan projecten zoals “Brussel in Beeldekens”.

·       Je krijgt stemrecht wanneer we een Stripvos uitreiken.

·       De Stripgilde plant om dit jaar enkele workshops te geven rond strips maken. Niet-leden zullen daarvoor de volle pot betalen, leden krijgen een fikse, maar dan ook echt wel een fikse, korting.                               

De Algemene vergadering van de Stripgilde zal dit jaar plaats vinden in februari 2015. Wij hopen dat deze brief jouw interesse gewekt heeft en dat we je daar mogen verwelkomen. Een uitnodiging volgt!

Om lid te worden volstaat het om 50€ te storten op volgende bankrekening:

IBAN: BE11 9730 9218 0548

BIC: ARSPBE22  

Met de vermelding : Lidgeld + 2015 + naam

(De naamsvermelding is zeer belangrijk als je een betalingsbewijs en lidkaart wil ontvangen)

Met vriendelijke groeten en hopelijk tot binnenkort,  

Het bestuur van de Strip Gilde

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...