Jump to content

Recensie – Donjon Avondschemer Nr. 106: Omwentelingen


Recommended Posts

Eindelijk

 

Sfar en Trondheim schiepen met het Donjon universum een regelrechte klassieker. Na een tijdje verloren ze echter de pedalen met spin-offs, zijreeksen, afleveringen die zich 100 albums voor of 100 albums na de hoofdreeks afspeelden en dergelijke meer. Met “Omwentelingen” leveren ze eindelijk nog eens een rechttoe rechtaan album af dat door Jan en alleman zonder voorkennis gesmaakt kan worden.

 

Dit album, met het nummer 106 is er één dat zich in de toekomst van de reeks afspeelt. Bij de afleveringen 101 tot 105 ontstond er enige verwarring in mijn brein omdat gekende personages uit de hoofdreeks zonder enige verklaring plots helemaal anders ingevuld werden. Uiteraard valt dat te verklaren door de evolutie van hun levenslopen tijdens de 90-en-zoveel albums die nog niet (en waarschijnlijk nooit allemaal) uitkwamen.

 

Dit minieme euvel hebben scenaristen Sfar en Trondheim nu verholpen door zich op slechts twee personages te concentreren: Marvin de Rode, die enkel in de Avondschemer reeks voorkomt en Koning Stof, oftewel nog een Marvin.

Ook de plot is gewild simpel: Marvin en Koning Stof bevinden zich op een zwevend eiland dat tussen een hele hoop andere leviterende eilanden door het luchtruim vliegt en willen terug naar de begane grond. De geheel eigen natuurwetten van de wereld van Donjon zorgen er bovendien ook nog eens voor dat het eiland waar onze helden zich op bevinden om zijn eigen as draait. Dat maakt slapen of gewoon al stilstaan een hachelijke onderneming.

 

Op hun tocht om van het eiland te ontsnappen ontmoeten Marvin en Koning Stof uiteraard een resem monsters en rare creaturen die hun queeste bemoeilijken. De belangrijkste daarvan zijn een gezin rijke beren: een moeder, vader en dochter die in een paradijselijke tuin met villa op wielen leven. Die villa wordt aan exact dezelfde snelheid van de omwenteling van het eiland voortgetrokken door slaven. In ruil mogen die af en toe uitblazen in de luxe tuin van het gezin.

 

De kracht van van Sfar en Trondheim openbaart zich in deze opzet: het mengen van fantasy met aan de ene kant grote maatschappelijke thema’s en aan de andere kant kleinmenselijkheden. Marvin en Koning Stof zorgen al meteen voor heel wat onrust door de slaven diets te maken dat ze zich in een zeer oneerlijke situatie bevinden en stoken hen op tegen het gezin. Het is zeer makkelijk om hierin de arm-rijk kwestie die het hele occupy en 1% verhaal in onze echte wereld weerspiegeld.

 

De tekeningen van Obion liggen in de lijn van wat we bijna de huisstijl van de Donjon albums zouden kunnen noemen: een beetje krabbelig, uit de losse pols en zeer expressief. Obion levert hier degelijk werk dat mooi binnen de lijntjes van de opzet van de reeks blijft. Waarschijnlijk is dat een commerciële keuze om het koopvee niet al teveel te bruskeren. Begrijpelijk, maar soms vraag ik me af wat een tekenaar met een iets lossere halsband of een meer unieke stijl met de personages zou aanvangen. (Toegegeven: in de zijreeks “Donjon Monsters” gebeurt dat wel al iets vaker.)

 

De scherpe dialogen, onstuitbaar kromme logica van sommige personages en het scherp persiflerende karakter van deze strip zorgen voor een half uurtje leesgenot van hoog niveau én voor het beste Donjon album in jaren.

 

Donjon Avondschemer nr. 106: Omwentelingen

Tekst: Joann Sfar & Lewis Trondheim

Tekeningen: Obion

Inkleuring: Walter

Silvester

 

Plaatjes en de cover op mijn blog:

http://petermoerenhout.be/2016/01/27/recensie-donjon-avondschemer-nr-106-omwentelingen/

 

 

Link to comment

Ik koop niet heel veel nieuws, maar wel alle Kobijns en alle Donjons, prima te lezen.

Ik kan best begrijpen dat het niet goed verkoopt in Nederland/Vlaanderen, je moet er een bepaald gevoel voor humor voor hebben :e005:  :e005:.......het is weer eens wat anders dan Jommeke, FC de Kampioenen en Chris Ware.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...