Jump to content

Moeten grote techbedrijven opgesplitst worden?


Recommended Posts

https://www.tijd.be/opinie/column/moeten-grote-techbedrijven-opgesplitst-worden/10133545.html

 

Quote

Maar zijn de titanen van Silicon Valley onder de indruk? Allerminst. Ze blijven groeien, scoren en innoveren. Als Facebook een functie toevoegt aan z’n producten, dan doet het dat voor 2 miljard mensen, waarmee het wetten en landsgrenzen uitdaagt. Kan het anders? Was dit niet exact de grote revolutie die het internet moest brengen?

Quote


regulering van de digitale sector is de belangrijkste trend in de techwereld. Aan de ene kant heb je Amazon, Google, Facebook, Alibaba en consorten. Zij hebben de digitale infrastructuur gebouwd waarin wij werken, shoppen, onze sportprestaties en gezondheid monitoren, ons sociaal leven onderhouden,… kortom: waarin wij leven. 

 

 

Quote

an de andere kant staan de soevereine staten. Zij zijn in principe verantwoordelijk voor ons. In de praktijk zijn ze vooral bezig met onze fysieke leefwereld.

 

Ze zijn decennia te laat begonnen aan reguliering van wat op internet gebeurt. Ze hebben at altijd aan zich voorbij laten gaan, alosf er iets aan de hand is.

Maar ndertussen sluizen Google en co miljarden per jaar uit Europa weg, die anderes ten goede zou komen van onze plaatselijke pers: kranten, lokale en nationale, tijdschriften, boeken, tv radio...

Dat lukt hyun, omdat hun prijzen laag zijn, maar als je uit een meer alngazaam water wegdruppelt, liggen de vissen vroeg of laat op het droge.

We zijn daardoor al een hoop beloftevolle stripbladen verloren: Robbedoes, Kuifje, Wham, Eppo, en de nieuwstripsbladen die onlangs verdwenen, of het nooit volhouden. Ze lijden ook onder die moneyderain.

 

Quote

In een speech voor de Amerikaanse universiteit MIT liet oud-president Barack Obama zich ontvallen dat bedrijven als Facebook en Google niet alleen een commerciële onderneming zijn, maar ook een openbare dienst. Daarin verschillen ze niet van banken, telco’s en andere sectoren die overheden wel al gereguleerd hebben.

Meer dans peechen doet de politiek gewoonlijk echter niet als het over internet ed gaat.

 

Quote

Twee zaken staan vast. Het eerste is dat de regularisering zich zal voortzetten en het tweede is dat Big Tech niet van plan is zich te laten muilkorven. Opgezweept door dat spanningsveld trekt de Amerikaanse presidentskandidate Elizabeth Warren naar de verkiezingen met het plan om grote techbedrijven op te delen. Enkele dagen geleden verschenen in San Francisco enorme billboards met Warrens foto en de niet mis te verstane boodschap ‘Break Up Big Tech’.

 

Quote

Dat zegt ook Jack Ma. Als digitale platformen problemen veroorzaken, moet je die proberen op te lossen in plaats van de platformen te versmachten met wetten en regelgeving

Dat is een tegenstijdigheid: oplossen van die problemen doe je met wetten en regelgeving. Dus Jack M wil wel een plossing, maar zegt tegelijk dat hij geen oplossingwitl.

 

Quote

Als ouders hun kinderen niet meer vaccineren, moet Facebook dat uitvechten met perfide lobbygroepen

Dat is een probleem dat de normale pers niet zou kennen, maar facebook wel omdat het niet als pers wil worden gezien, alleen maar om de kosten van een redactie niet te hebben, en dus goedkoop diensten aan te bieden, zodat ze goedkoop adverntietruitme kunnen aanbieden,z zodat ze gemakkelijk kunnen concurreren met andere adverntiekanalen. Zoals onze plaatseliljke pers.

--------------------------

Niets staat in de weg! :cheerf2:

Link to comment
26 minuten geleden, De gekke striplezer zei:

Misschinen, maar dat is niet zeker.

Misschien zouden die stripbladen dan zelfs internetbedrijfjes geworden zijn, aosl Ballon Media nu probeert met Yieha, of zoals destrispeciaalzaak.be en het forum De Getekende Reep.

Dan was het gfeld wel IN europe geblven, terwijl het nu wegsijpelt.

Als Yieha het beste is wat we krijgen dan mag een internet gigant het wel eens proberen hoor, we hebben dringend een goed platform nodig voor digitale strips in het Nederlands.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser
41 minutes ago, Bonte said:

Idem hier, als de thread te politiek wordt dan sluiten we die af. We hebben teveel problemen met politiek op een forum die als doel heeft om stripverzamelaars te informeren en samen te brengen.

Hoe? En tekenaars dan? Mogen wij weer niet meedoen? :e012:

Link to comment
6 minuten geleden, Kameraad Mauser zei:

Hoe? En tekenaars dan? Mogen wij weer niet meedoen? :e012:

En striptekenaars :) al hebben die eigenlijk een ander soort platform nodig, met het stoppen van Stripster heb ik daar ook eens naar gekeken maar het is allemaal niet zo makkelijk als een forum waar alles kant en klaar te vinden is.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Zijn er eigenlijk nog nieuwere platforms nodig? Met social media gebaseerd op persoonlijke accounts waarmee de kunstenaar/tekenaar als accounthouder mensen kan toevoegen en anderen hem/haar kunnen toevoegen kunnen makkelijk netwerken opgebouwd worden en kan artistiek werk vlug kenbaar gemaakt worden.

Link to comment
2 minutes ago, Kameraad Mauser said:

Zijn er eigenlijk nog nieuwere platforms nodig? Met social media gebaseerd op persoonlijke accounts waarmee de kunstenaar/tekenaar als accounthouder mensen kan toevoegen en anderen hem/haar kunnen toevoegen kunnen makkelijk netwerken opgebouwd worden en kan artistiek werk vlug kenbaar gemaakt worden.

Volgens mij is dat allemaal niet zo simpel.

Als ik om me heen kijk, dan merk ik dat mensen op sociale media vooral netwerken aanleggen die een weespiegeling zijn van hun netwerken in real life. Tieners hebben in hun netwerken vooral de tieners die ze kennen van op school, uit de familiekring, door sociale activiteiten (jeugdbeweging, sportclub, hobby's) en veel minder mensen die ze in real life niet ontmoeten. Dat komt natuurlijk wel voor, maar is zeker niet de meerderheid.

De meeste mensen chatten met hun familie, vrienden of aanstaande familie. Je gaat echt niet op Facebook zitten om de mails van De Crem te lezen.

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Da's dan het probleem van die mensen die enkel maar mensen toevoegen die ze enkel kennen uit de fysieke realiteit.
Dat soort mensen zal ook niet gauw registreren op internetmedia zoals een forum, zoals de getekende reep er eentje is.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...