Jump to content

Willy Vandersteenprijs 2015


Guest Kontiki

Recommended Posts

Guest Kontiki
Willy Vandersteenprijs 2015 voor 'Amoras 5: Wiske' van Charel Cambré en Marc Legendre

Woensdag 4 november 2015 — ANTWERPEN - De Willy Vandersteenprijs 2015 gaat dit jaar naar 'Amoras 5: Wiske' van Charel Cambré en Marc Legendre. Dat werd woensdag op de Boekenbeurs bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van Sabam Artes en Stripgids, en bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. De laureaten krijgen een geldsom van 5000 euro (ter beschikking gesteld door Sabam Artes) én een tekening van de vorige laureaat, Simon Spruyt.

 

Uit het juryrapport: “Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs dit jaar naar twee stripmakers. Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant één van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt. Samen geven ze een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakters uit de Vlaamse familiestrip. Ze sturen Suske en Wiske opnieuw naar het eiland Amoras, en laten hen daar heftige avonturen beleven – in een heel nieuwe stijl, met een heel andere grafiek, met een strak verteltempo en voor een ouder publiek dan de gewone ‘rode’ reeks. En dat allemaal met personages die ondertussen zeventig jaar oud zijn. De jury van de Willy Vandersteenprijs 2015 is er van overtuigd dat Willy Vandersteen zelf érg blij zou geweest zijn met de winnaar van dit jaar. Bij unanimiteit werd de prijs toegekend aan het album ‘Amoras 5: Wiske’ van Charel Cambré en Marc Legendre.”

Tijdens de finale stemronde lagen drie titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de twee andere albums te vermelden: ‘S1ngle: Fantasy’ van Hanco Kolk en Peter De Wit en ‘Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort’ van Eric Hercules en Gerben Valkema.  Het zijn, vindt de jury, drie strips die overtuigend aantonen dat er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip.

De jury bestond dit jaar uit bibliotheekmedewerker Lieve Scheers, stripauteurs Robert van der Kroft en Luc Morjaeu, en stripjournalisten Michael Minneboo en Toon Horsten. Helena Vandersteen, dochter van de naamgever, trad als naar gewoonte op als niet stemgerechtigd voorzitter. Bij de voorbije vier edities ging de prijs naar Brecht Evens, Michiel van de Pol, Typex en Simon Spruyt.

De Willy Vandersteenprijs wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de erven Vandersteen.

Link to comment

Net omdat ze die hebben willen geven aan Amoras, vind ik het geen inteelt. Dit is niet de gemakkelijkste weg voor een jury. Kijk ook ff naar de vorige winnaars. Niet de meest evidente namen.

 

Aan de andere kant vind ik dat de volgende winnaar Wilbert van der Steen moet zijn ( Ayak + Por )

 

 

Toch niet aan een van der Steen? Dat zou pas inteelt zijn!  :e005:

Link to comment

Maar in dit geval staat Willy Vandersteen wel op de cover, een Willy Vandersteen product krijgt dus de Willy Vandersteen prijs. Mind blown. :)

 

Met in de jury een Willy Vandersteen-tekenaar :e012:

 

Op zich vind ik het niet raar dat Amoras eens een prijs krijgt, het product wordt duidelijk gewaardeerd, dus waarom niet. Maar is nummer 5 zoveel beter dan de rest van de reeks? Hadden ze niet beter gewacht tot het verschijnen van het laatste album of de bundeling zodat ze het volledige verhaal konden belonen?

Link to comment

Het is een initiatief van Stripgids, Stichting Beeldverhaal Nederland / Stripdagen Haarlem en SABAM-ARTES. 

Staat dus los van 'Studio Vandersteen' en draagt alleen de naam van Willy Vandersteen uit eerbetoon.

 

Amoras heeft volgens mij toch de verdienste dat het grote publiek ook eens een iets meer volwassen strip in handen krijgt en dus zo de deur (Lees Hemelpoort :) ) opent naar de betere strips.

Link to comment

Geen idee, een boekenprijs gaat (dacht ik) naar de auteur(s) en niet naar de uitgever (De Standaard). Bij de Vandersteens ligt dat wat complexer, hoeveel Cambré en Legendre eraan overhouden weet ik niet (om het met het stressmannetje te zeggen: nen euroo ?)

It could be worse, it could be raining !

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...