Jump to content

Dio Gaat Aan De Comics. Suggesties?


Recommended Posts

Het is zover! Het wonder heeft geschied! Dio gaat aan den comics! Nu ja niet zo'n wonder eigenlijk gezien ik al had gezegd toen ik aan de manga begon dat ik daarna de overstap zou maken naar comics. En hoewel ik nog niet echt klaar ben met manga (en bij uitbreiding anime) kan het mij niet meer zo van verwondering vervullen en inspireren als voorheen. Hoog tijd voor wat nieuws dus. En waar beter te beginnen dan hier?

 

De vraag is dus om een stel suggesties voor reeksen om mee te beginnen. Ik denk dat mijn smaak hier zo wel redelijk bekend is maar om het nog even kort op te noemen. Mijn twee grote voorkeuren qua genre gaan uit naar Sci Fi en Fantasy maar eigenlijk is ieder genre goed als de premisse van het verhaal mij interesseert. Ik hou van mooi ontworpen universa met een rijke achtergrond geschiedenis en bevolkt door intrigerende en goed uitgewerkte personages. Ik heb verder nog een voorkeur voor verhalen met een filosofische of psychologische ondertoon en ben altijd te vinden voor surrealistische of experimentele werkjes. Feitelijk als het origineel of in ieder geval originele elementen bevat en het mij aanspreekt ben ik geintresseerd.

 

Wel toch even twee restricties:

-1: Geen superhelden: ik wil mij nog wel eens in dit genre verdiepen maar niet als ik pas net met comics begin

-2: Geen voortzettingen van films of tv series. Hier wil ik mij zeker nog eens verder in verdiepen maar ik prefereer te starten met origineel materiaal.

 

Hopelijk geeft dat enig beeld van mijn smaak en kunnen jullie er wat mee om mij een stel wondermooie comic reeksen aan te bevelen. De enige reeks die ik al op mijn lijstje heb staan is The Sandman. Voor de rest heb ik nog niks staan.

 

Oh en tot slot met comics bedoel ik ook graphic novels. Ik weet niet precies wat het verschil is maar tot iemand het mij uitlegt noem ik het gewoon even allemaal comics. Ik ben tenslotte nog een leek dus nu mag het nog.

 

Bij voorbaat alvast heel erg bedankt.

 

PS: Ik ben van plan het hier wat rustiger mee aan te doen dan met eurostrips en manga dus verwacht niet dat ik meteen bergen comics ga lezen. Aan de andere kant dat zei ik ook toen ik aan de manga begon en kijk hoe snel dat is gegaan dus mijn uitspraken hierover mogen met een korreltje zout genomen worden.

 

 

Denk ik om te bewijzen dat ik ben?

Link to comment

Bundelingen van losse comics worden ook graphic novels genoemd, maar eigenlijk klopt dat niet echt in de strikte zin van het woord. Dat zeggen wij (en de Amerikanen natuurlijk) vooral uit gemakzucht. Graphic novels zijn geïllustreerde romans, in principe zijn ze vooraf nooit als losse comics gepubliceerd maar die grens wordt ook niet altijd gelegd. Watchmen wordt bijvoorbeeld sowieso als echte graphic novel aanzien, maar toch is ook dit verhaal eerder als losse issues verschenen. 

 

Enfin, hier op de reep wordt er ook op regelmatige basis eens besproken wat nu een grapic novel is en wat niet want er is altijd een serieuze grijze zone. 

 

Anyway, 'k zou Chew eens lezen als ik jou was.

Link to comment

Ik weet niet of The Sandman nu net de beste reeks is om mee te beginnen. Of Transmetropolitan   ;)
Ik weet nog goed dat toen ik net met comics begon, die twee me nog niet direct bevielen. Ik heb ze na een jaar of drie andere comics te hebben gelezen opnieuw geprobeerd, en toen vond ik ze wel zeer goed. Maar niet in 't begin dus. Maar dat kan bij iedereen anders zijn natuurlijk. 

 

Dio: begin jij nou maar met Locke & Key. 

Positief: van de beste (dark) fantasy die er te lezen is. Negatief: van de beste (dark) fantasy die er te lezen is. Met negatief bedoel ik: als je met het beste begint, dan kan het daarna natuurlijk altijd maar minder zijn ;)

 

Ik begon indertijd met Preacher en Sin City (en Hellblazer). Dat was't begin van mijn verslaving.

Link to comment

Locke & Key: Ooh mooi cover. Wacht hoe heet issue 1? Welcome to...Love...craft? SOLD! (what can I say I'm a Lovecraft fanboy)

 

@Gilles:

Chew lijkt me precies gestoord genoeg dat ik het zou waarderen. Ga ik niet meteen mee beginnen maar ik onthou m voor later.

 

@Spawn999

Preacher ziet er tof uit. Het schijnt dat er daarvan binnenkort een tv serie komt op AMC onder leiding van Seth Rogen. Denk niet dat ik nog alles zal lezen voor de serie begint maar zonodig stel ik die uit.

 

Planetary komt op mij iets teveel superhero achtig voer maar mogelijk dat ik mij nog bedenk (it has been known to happen)

 

Sin City: ik ben niet zo'n fan van de film. Hoe erg verschit de comic van de flm?

 

FreakAngels klinkt een beetje als Sense8 voordat Sense8 bestond. Colour me intrigued

 

@Jager:

Fables: Ik heb de Fables game "The Wolf Among Us"gespeeld en die vond ik heel goed. Juist door het uitegebreide en intrigerende universum, de duistere en volwassen sfeer en het bloederig geweld. Dus dat is een comic die zeker mijn interesse heeft.

 

@Kuzuri

Wat the Sandman betreft: Ik weet ook niet zeker of ik daarmee wil beginnen. Ik weet alleen dat het mijn interesse heeft. Sowieso is The Sandman wat je noemt een prijzige aanschaf. Potverdorie 250 euro voor alle vijf de delen. Dus waarschijnlijk dat ik hier ook niet mee begin.

 

Transmetropolitan lijkt mij ook echt mijn ding overigens. Maar wederom, ik zal er niet mee beginnen.

 

Hellblazer (die jij even tussen neus en lippen door noemt) ziet er ook uit als iets wat mij best wel zou kunnen bekoren. Een combinatie van noir en horror met een beetje een alternatief kantje. Kortom, my kind of story. Schrik wel een beetje van het aantal delen maar allez...ik wist al dat mijn portemonnee ging lijden toen ik besloot aan comics te beginnen. ;)

 

Zeer goede tips tot nog toe. Keep em coming!

Denk ik om te bewijzen dat ik ben?

Link to comment

@Kuzuri: OK dank voor de info

 

@Spawn999:

 

Dank voor de info, weet ik dat ik Sin City niet op hoef te pikken

 

DMZ hoefde ik maar een vluchtige blik op te werpen om al te zien dat dit helemaal mijn ding is. Dank voor de tip.

 

Tot slot wil ik toch nog even benadrukken dat ik momenteel nog echt in de orientatie fase zit. Dus verwacht niet dat ik over een week al een uitgebreide bespreking van Locke & key klaar heb liggen. Ik zit zogezegd in die vervelende "overgangsfase" het moment dat je nog niet helemaal klaar bent met het één maar wel al met een half oog op het volgende zit te loeren. Deze draad is vooral om mij een paar ideeën te geven van wat er zoals te vinden is op comics gebied. Uiteraard ga ik zelf ook nog wel op zoek zodra ik met beide benen in het bootje stap zogezegd.

Denk ik om te bewijzen dat ik ben?

Link to comment

Als beginnend comic lezer kan je natuurlijk niet zonder de Vertigo (imprint van DC) klassiekers. 

 

Vele staan er hierboven al: 

Preacher

The Sandman

Fables

Transmetropolitan

Hellblazer

DMZ. 

 

Wat de grote hoeveelheid Hellblazer betreft: doe dat heel op je gemak, vooral die eerste boeken. Delano is nogal intensief om lezen. Toen ik ermee begon, was Hellblazer niet volledig in herdruk, dus ik begon met de run van Garth Ennis (door Preacher, natuurlijk). Ik heb het begin van de reeks pas veel later gelezen. 

 

Er zijn ook nog: 

Lucifer: fantasy van de bovenste plank, geschreven door Mike Carey. Door de tv reeks wordt de comic reeks heropgestart, maar daar spreek ik me nog niet over uit. 

Y: The Last man: what if SF. What if alle mannen plots sterven behalve één nerd? 

The Invisibles: geflipte SF/fantasy on speed. Als je er tegen kan dat sommige stukken (en dan vooral het einde) onbegrijpbaar zijn ;)

Sweeth Tooth: SF door Jeff Lemire. 

Scalped: moderne western/crime noir in en rond een Indianenreservaat. 

 

En dan zijn er nog vele One Shots en GN's van Vertigo...

 

Naast een hele hoop andere uitgeverijen met ook heel veel goeie SF en fantasy. 

 

Niet vergeten: bij deze comics primeert het verhaal en het ritme van vertellen altijd over de tekenstijl. De tekeningen staan altijd volledig ten dienste van het verhaal. Op het eerste zicht lijken de tekeningen dan ook van mindere kwaliteit, zeker als je Franse strips gewoon bent. Er zijn dan ook vaak verschillende artiesten aan het werk, en sommige reeksen begonnen in de jaren 90, en die hadden een wel heel specifieke stijl. Maar meestal is het verhaal zodanig goed, dat je al gauw de tekenstijl gewoon wordt, en zelfs inziet dat het met andere tekeningen meestal niet zou lukken. :)

Link to comment

@Witam: Jim Henson heeft mijn jeugd gemaakt dus ik ben zeker geintresseerd hierin.

 

@Ghost Dawg: Ik ben erg fan van de Hellboy films. Met name de tweede. Maar ik weet niet in hoeverre die films de visie zijn van Guillermo del Toro en in hoevrre ze overéénkomen met de comics.

 

@Kuzuri: Ik had al zo'n idee dat Vertigo een goede plek is om te beginnen. Lucifer spreekt mij zeker aan maar ik zie dat, dat een spin off is van the Sandman dus dat zle nog wel even duren eer ik eraan begin. Sweet Tooth lijkt me precies weird genoeg om mijn te bekoren. Y The Last Man en Scalped spreken mij dan op het eerste gezicht iets minder aan maar ga ik zeker niet afschrijven.

 

En dank voor de info betreffende het tekenwerk. Goed om alvast te weten.

 

Bart 01: Op gevaar hier een helse discussie te ontketenen: wat maakt Saga zo controversieel?

 

Lazarus ziet er ook als helemaal mijn ding uit.

 

Ook nog even een heel ander vraagje: hoe zit het met de kwaliteit van het papier? Ik heb wel eens opgevangen van mensen hier dat veel comics gedrukt worden op krantenpapier. Welke van de bovengenoemde reekse geldt dat precies voor. En daar ook uitgaves van met een ander type papier. Krantenpapier is nml enigszins een turn off voor mij.

Denk ik om te bewijzen dat ik ben?

Link to comment

Bart 01: Op gevaar hier een helse discussie te ontketenen: wat maakt Saga zo controversieel?

Dat weet ik niet. Ik lees nog niet zo lang comics, maar ik vind Saga echt wel goed. Een apart universum met speciale karakters, dat wel. Maar geen al te moeilijk of hoogdravend verhaal. Brèf, perfect Sci Fi amusement.

 

Van dat papier. Ik heb ondertussen al begrepen dat heel veel comics beschikbaar zijn in heel veel uitvoeringen. Laatst heb ik bvb 'Daytripper' gekocht. Dat lag er in TP op krantenpapier, in TP op goed papier, in HC, HC luxe uitvoering, HC met alternatieve cover, .... Het is allemaal soms ingewikkeld. :e005:

Link to comment

Saga is te gemakkelijk opgezet (dat verhaal is al duizend keer verteld), slechte worldbuilding, ongeloofwaardige personages, en iedereen spreekt BKV. 

:e011:

laten we daar op de BKV draad verder over praten, mocht je nog iets kwijt willen, om Dio's draad niet te bevuilen: http://www.getekendereep.com/index.php?/topic/567-brian-k-vaughan/

 

Ivm papier: het is geen krantenpapier, maar soms is het inderdaad mat ipv glanzend. Ik vind mat niet slechter of beter dan glanzend (en vise versa). 

Vertigo werkt nogal veel met mat papier en het past dan ook meestal. Maar krantenpapier is nog wel iets anders, dat is veel dunner bijvoorbeeld. 

Link to comment

@Kuzuri: Ik had al zo'n idee dat Vertigo een goede plek is om te beginnen. Lucifer spreekt mij zeker aan maar ik zie dat, dat een spin off is van the Sandman dus dat zle nog wel even duren eer ik eraan begin. Sweet Tooth lijkt me precies weird genoeg om mijn te bekoren. Y The Last Man en Scalped spreken mij dan op het eerste gezicht iets minder aan maar ga ik zeker niet afschrijven.

 

Y The Last man is super goed, een van mijn favorieten, zou die zeker proberen!

Link to comment

Ik zal je de enige echt goed raad geven, Dio: begin er niet aan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Als je er toch aan begint is het einde zoek. Je zult ALLES doen om aan comics te raken!

Er zijn er miljoenen en je zult ze allemaal willen bezitten!!!!

Eerst ga je je huis verkopen om aan centen te raken voor comics ...

Daarna je auto....Daarna je fiets...En uiteindelijk je schoenen...

Je zult jezelf prostitueren...EN erger nog:

Je zult naar den Aldi gaan voor oude vrouwtjes om toch maar aan geld te raken voor die verdomde comics....

Kijk naar mij: ik ben al veertig jaar verslaafd aan comics en zie waar het mij gebracht heeft....

Luister, nu het nog niet te laat is: BEGIN NIET AAN COMICS!!!!!!

Link to comment

@Witam: Jim Henson heeft mijn jeugd gemaakt dus ik ben zeker geintresseerd hierin.

 

Ook nog even een heel ander vraagje: hoe zit het met de kwaliteit van het papier? Ik heb wel eens opgevangen van mensen hier dat veel comics gedrukt worden op krantenpapier. Welke van de bovengenoemde reekse geldt dat precies voor. En daar ook uitgaves van met een ander type papier. Krantenpapier is nml enigszins een turn off voor mij.

 

Voor Tale of Sand, heb ik mooi papier. Archaia verzorgt meestal wel zijn uitgaves. Maar ik meen me te herinneren dat er een tweede druk ging komen, geen idee of het er is en hoe die is van kwaliteit.

Link to comment

[...] Sci Fi en Fantasy [...] mooi ontworpen universa met een rijke achtergrond geschiedenis en bevolkt door intrigerende en goed uitgewerkte personages. [...] een filosofische of psychologische ondertoon [...]

Elfquest. :)

 

Je zei dat je er geen begin aan zag omwille van het aantal delen, maar zeker niet alles is de moeite om te lezen. Met de eerste vijf delen heb je een mooi liefdesverhaal. Lees je verder tot aan twintig, dan heb je een prachtig episch stuk eraan gebreid. En als je dan toch nog verder wilt lezen, na acht delen heb je weer een cyclus met een imposante apotheose achter de kiezen, en de negen delen daarna vormen weer een geheel met heel rijke emoties.

 

En je hoeft er zelfs geen geld aan te hangen, het valt allemaal online te lezen. ;)

Link to comment

Ik zal je de enige echt goed raad geven, Dio: begin er niet aan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Als je er toch aan begint is het einde zoek. Je zult ALLES doen om aan comics te raken!

Er zijn er miljoenen en je zult ze allemaal willen bezitten!!!!

Eerst ga je je huis verkopen om aan centen te raken voor comics ...

Daarna je auto....Daarna je fiets...En uiteindelijk je schoenen...

Je zult jezelf prostitueren...EN erger nog:

Je zult naar den Aldi gaan voor oude vrouwtjes om toch maar aan geld te raken voor die verdomde comics....

Kijk naar mij: ik ben al veertig jaar verslaafd aan comics en zie waar het mij gebracht heeft....

Luister, nu het nog niet te laat is: BEGIN NIET AAN COMICS!!!!!!

 

Willy werkt er zelfs speciaal voor samen met een onguur figuur uit het Pajottenland, een zekere U. Servranckx. Bebaarde mannen die in de buurt van het Brusselse wonen zijn tegenwoordig niet te vertrouwen. 

 

:ph34r:

Link to comment

Super bedankt voor alle suggesties. Ik ga beginnen met Fables want daar ben ik het meest enthusiast over. Mede door de videogame The Wolf Among Us (serieus al ben je geen gamer, speel het) Maar Locke & Key zal ook zeker eraan geloven. Voor de rest ga ik het per keer bekijken waar ik nu zin in heb.

 

Wel even wat slechter nieuws: het zal nog wel even duren voor ik mij vollop in de comics ga storten. Ik startte deze draad op een moment dat ik even helemaal genoeg had van manga en anime. Gedeeltelijk ook omdat ik sinds enige tijd met grote regelmaat reviews schrijf voor een website die erin gespecialiseerd is en...tja ik was wat overwerkt zullen we maar zeggen. Maar niet zo lang geleden kwam ik tot de conclusie dat ik nog niet klaar ben met manga en anime en bovendien heb ik inmiddels ook een redelijk lezerspubliek opgebouwd daar dus alles zomaar laten vallen kan ik mij niet permiteren.

 

Dat wil niet zeggen dat het nog jaren zal duren. De kat is uit de zak en als ik al kijk naar die Fables covers wordt ik al enthusiast. Ik overweeg al meer dan drie maanden nu om de overstap te maken dus erg lang zal het niet op zich laten wachten. Maar niet nu meteen. Ik gok dat het ergns tudden een half jaar en een jaar zal gebeuren. Mischien eerder zelfs maar daar durf ik geen vergif op in te nemen. Hoe dan ook jullie suggesties zijn enorm welkom. Ik denk niet dat ik eerder in een draad van deze orde zoveel goede suggesties heb gekregen. Of misschien sta ik er nu gewoon meer voor open. Hoe dan ook, als ik aan de comics begin heb ik voorlopig genoeg te lezen.

 

Dank jullie wel allemaal en hopelijk ga ik jullie hier binnenkort veel vaker spreken.

Denk ik om te bewijzen dat ik ben?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...