Jump to content

Help Eens Een Forummer: De Lezing!


Recommended Posts

Bon,

 

Deze avond is me gevraagd om in de loop van het komende werkjaar van ons Davidfonds hier in Torhout een lezing te geven over strips. Ik hoef niemand hier duidelijk te maken dat dit op zich al een zeer ruim onderwerp is en ik dus ineens voor zoveel bomen sta dat ik in de verste verte geen bos meer zie. Eventueel zou ik het kunnen hebben over de globale verschillen in de strip, denk maar aan comic - manga -strip, om maar iets te noemen. Velen onder ons zouden vast wel enkele uren kunnen praten over hun hobby, maar mijn probleem situeert zich op een ander vlak. Men verwacht een soort van kennismaken met "de stripwereld" dat door iedereen begrepen kan worden. Het publiek van het Davidfonds behoort over het algemeen tot de oudere generatie, dat op de koop toe totaal niet vertrouwd is met strips, en het bestuur verwacht dan op de koop toe nog eens dat ik iets samenstel dat ook voor jongeren aantrekkelijk is.

 

Enfin, ik denk dat mijn probleem duidelijk is... Wat moet ik in godsnaam gaan voordragen? Wat zou jij zeggen aan een publiek over je hobby? Zou jij een zeker thema kunnen afbakenen om over te spreken? Waarom zou je dat kiezen?

 

Ik kan iedere vorm van hulp gebruiken!

Link to comment
Guest Natte aap

Zo op het eerste gedacht:

 

Davidsfonds --> da's een nostalgische insteek.

Jeugd --> manga, comics, Graphic novel (we spreken over de Davidsfondsjeugd hé)

 

je hebt een paar mogelijke insteken:

 

Geschiedkundige informatie met een tijdslijn van de evolutie van de strip.

De graphic novel/striproman/one shot belichten

De Vlaamse strip en de plaats in de boekenmarkt van de vlaamse strip op dit moment (en het gevecht van jonge stripmakers om zich een plaats op die markt te veroveren)

De internationale strip (wat is manga, comics zijn meer dan alleen maar spandex)

Waarom is strip geen film en geen boek (en dan de verschillen uitlichten en de voordelen van de strip t.o.v. het boek en de film aanhalen)

Een perspectief van het brede landschap geven (welke soorten strips bestaan er)

De thematische aanpak die Retep al aanhaalde (veel info vind je terug in BSM)

 

 

Voor de chronologische aanpak:

Ik zou beginnen met een knal en enkele choquerende, grappige, markante prenten uit albums van het afgelopen jaar (of vijf jaar) te tonen.

 

Dan samen met het publiek de vraag stellen, hoe is het zo ver kunnen komen. Hoe komen we van dit (de familie snoek et een braaf grapje) tot dit (een grapje uit dirk-jan of Ester Verkest)

 

Op die manier kan je chronologisch een opbouw van grote lijnen van de strip maken.

 

Nu ja, het is maar een suggestie hé :)

Link to comment

Begin met de krantenstrip zoals het oudere publiek dat gekend heeft.  Van daaruit kan je dan vertakken naar recentere krantenreeksen zoals Kiekeboe, en dan naar Bakelandt, en verder via Hec Leemans naar de Kampioenen, waarna je het over de cross-media benadering kan hebben, die je ook in comics terugvindt.

En hoe zit het in andere landen? En dan begin je over Frankrijk dat tot de jaren '60 eigenlijk achterliep, maar nu zelf veel meer produceert dan België.

Enz...

 

En vooral: veel prentjes tonen!

Link to comment

Als je maar een uurtje hebt, beperk de lezing dan vast en zeker tot een specifiek thema. Zeg vooraf duidelijk wat je gaat bespreken, en wat niet; geef een inhoudstafel. Ankerpunten: dat hebben Davidsfondsers graag.

En maak de titel toch breed en intrigerend!

 

Iets met de Vlaamse strip, vroeger en nu.

Of over hoe zwart de Belgische strip nu echt was (vb. over Hergé, Vandersteen, Verschuere): dat doet het 'm ook altijd!

Link to comment
Guest Natte aap

Dit en als het een niet gespecialiseerd publiek is, niet te serieus zijn en verhaaltjes vertellen over 'spectaculaire' zaken.

 

en aangezien het het Davidsfonds is, veel tetten laten zien. Maar dan echt véél. Misschien zelfs een bloemlezing uit de sombrero catalogus :P

Alhoewel, ik verdenk die davidsfondsers er wel van om heel die sombrero reeks stiekem in de geheime bergplaats achter de verzamelde werken van Kafka, Böll en Eco te hebben verstopt.

Link to comment

en aangezien het het Davidsfonds is, veel tetten laten zien. Maar dan echt véél. Misschien zelfs een bloemlezing uit de sombrero catalogus :P

Alhoewel, ik verdenk die davidsfondsers er wel van om heel die sombrero reeks stiekem in de geheime bergplaats achter de verzamelde werken van Kafka, Böll en Eco te hebben verstopt.

Inderdaad, voor het Willemsfonds zouden tetten niet volstaan ;)

Link to comment

Ik zou beginnen met een tijdlijn van de bekendste boeken en een tijdlijn van de bekendste films. En daar dan eronder een tijdlijn zetten van de bekendste strips. 

 

bv. Ben Hur film vs Alex

bv: Gladiator vs Murena

 

en zo de verschillen tonen. En dan per strip wat anekdotes klaarhebben

 

Ook leuk is zo stoppeltje laten lezen, om hen de striptaal te leren kennen. Om dan te eindigen met experimenten alla Rork of Imondys. 

Weet je dat er haast dagelijks schoon nieuw dinges staan op www.stripspeciaalzaak.be !

 

 

Link to comment
  • 1 month later...

Een aantal uren geleden  heb ik dus de lezing gehouden (en daarna nog een paar uren drinken en biljarten met een paar vrienden). 

Inhoudelijk veel goeie commentaar gekregen, ik heb me zoveel mogelijk beperkt tot Willy Vandersteen en vanaf hem heb ik naar een aantal andere grote jongens kunnen linken zoals Merho. Wat de presentatie zelfs betreft, dat ging wat onwennig. Ik ben het niet gewoon van voor een publiek te spreken en dat viel ook wat op. Niemand heeft daar echter een punt van gemaakt en achteraf toch een paar opmerkingen gehoord in de aard van "Ik ga die Robert en Bertrands die op zolder liggen toch nog eens afhalen". Enfin, al bij al viel het dus wel mee.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...