Jump to content

Adamov overleden


SPeeDy

Recommended Posts

Van de ssz:

Gisterenavond overleed de in Londen als Philippe Adamoff geboren Franse striptekenaar Philippe Adamov. Hij werd 63 jaar.
Hij startte zijn carrière als decortekenaar voor de tekenfilmstudio van René Laloux voor onder meer de tekenfilm Gandahar. In 1978 ging hij aan de slag als sf-illustrator, tekende talrijke romancovers en werkte aan de tekenfilmreeks Ulysse 31. In 1983 tekende hij zijn eerste strip (het sf-verhaal Seule au Monde op scenario van Xavier Séguin) voor het jeugdblad Okapi.
Met scenarist Patrick Cothias tekende hij vanaf de jaren 1980 zijn eerste stripverhalen voor uitgeverij Glénat. De samoeraireeks De Wind der Goden (waarvan hij tussen 1985 en 1991 zelf 5 delen tekende voordat de reeks door Thierry Goux werd overgenomen) en de tiendelige, post-apocalyptische reeks De Waters van Dodemaan (1986-2000) sloegen allebei aan in het fantasygenre en Adamov kon van het striptekenen zijn beroep maken. In 1993 lanceerde hij in zijn eentje de sf-trilogie Dayak (1993-1997). Met scenarist Jean Dufaux ging hij op dat pad verder met de vierdelige, post-apocalyptische reeks De Rode Keizerin (1999-2003).
In 2004 wisselde hij van uitgeverij en startte voor Albin Michel een samenwerking met romanschrijver Jean-Christophe Grangé dat de niet-vertaalde reeks La Malédiction de Zener (2004-2009) opleverde.
Zijn laatste wapenfeit publiceerde hij in 2012 bij Glénat, opnieuw op scenario van Dufaux. Maar die nieuwe reeks Dakota verkocht niet zo best en werd al na één deel afgevoerd in vertaling. In het Frans verscheen in 2016 nog een tweede album.
Zijn kenschetsende tekenstijl is een fijn realisme met veel details. Hij kon zijn hele carrière lang veel fantasie kwijt in de kostumering, decors, technologie en andere elementen die een strip helpen opbouwen.

Tomorrow  Saturday Sunday Today is my favorite day

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...