Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

Tom B

Members
 • Aantal items

  2.459
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

570 profielweergaven
 1. Tegenvallende strip

  Dan nog. Vlaams of Nederlands aandoende tekst zegt toch niets over de kwaliteit? Dat betekent dat pakweg De Familie Doorzon een minder goede strip zou zijn wegens te Nederlands taalgebruik.
 2. Tegenvallende strip

  Et alors?
 3. Jidehem - lugubere (?) tekeningen van 1961

  Voor het BSM nummer rond Jidéhem schreef ik daar het volgende over: Maar hoe begon Jidéhem’s carrière als tekenaar van auto’s? De eerste stripmaker die hij leerde kennen was Maurice Tillieux. Dat verklaart meteen waarom zijn eerste strips sterk beïnvloed waren door het werk van Tillieux. Naast zijn strips tekende Tillieux ook nog illustraties voor de verkeersopvoeding van ‘Via Secura’, wat een duivels precisiewerk was. Een wagen kon geen halve meter teveel naar voor of achter staan, een rood licht moest juist getekend worden, een voetganger moest op de juiste plaatst staan, alles moest met andere woorden duidelijk en instructief zijn. Al vlug schakelde Tillieux de jongere Jidéhem in bij het tekenen van deze illustraties. Bij ‘Via Secura’ leerde Jidéhem niet alleen wagens tekenen, hij kreeg ook de kans om grondig zijn verkeersreglement te leren. Helaas boden die illustraties weinig kans tot spektakel. Dat veranderde echter toen Jidéhem de autorubriek ‘Starter’ begon te maken. Jidéhem vertelt daarover: “In die tijd contacteerde ‘Auto-Journal’ me. Ik ging regelmatig naar het circuit van Montlhéry waar dat tijdschrift haar testen deed. Zowel met bijvoorbeeld een ‘geitje’ als met een Facel Vega. De uitdaging voor mij was om ze vast te leggen net op het ogenblik dat ze uit de bocht gingen of op drie wielen gingen rijden. Ik zocht naar het typische rijgedrag van elk van die wagens in dezelfde bocht. Door zo die bewegingen te schetsen kreeg ik het uiteindelijk in mijn handen. Helaas voor een tekenaar is het nu minder interessant: alle wagens reageren identiek op dat soort situaties. Daarom verdwijnt ook dat oude type wagens meer en meer. Dertig jaar geleden had elke wagen nog een persoonlijkheid, zowel qua rijgedrag als lijnvoering. Je moet een deux-chevauxtje eens in een bocht bekijken: dat is een karikatuur op zich. Een echt personage, zo’n wagen!”. Helaas eindigde de samenwerking met ‘Auto-Journal’ nogal bruusk. Het tijdschrift vroeg Jidéhem ook om reconstructies van ongelukken. In het bijzonder moest hij het moment van de impact in beeld brengen. Iets wat hij interessant vond, maar niet altijd even vermakelijk om te doen. Op een dag weigerde hij een motorrijder die in tweeën was gereden door een Citroën DS te tekenen. Hierna kreeg de tekenaar geen nieuwe opdrachten meer.
 4. Updates Stripspeciaalzaak.be

  De Familie Doorzon en Sjef Van Oekel gaan daar ook nog bij gezeten hebben. Ze lagen indertijd in ieder geval altijd in de Standaard Boekhandels. Stond J,J&dK effectief in de Vlaamse Libelle? Ik herinner me dat de familie Klepkes (Achterop in Nl) daar in stond.
 5. Integrales

  Nah, de twee zijn twee compleet verschillende strips. Er zit om te beginnen al humor in Jan Kordaat. En de verhalen zijn veel gevarieerder.
 6. Prijsverhoging bij Standaard Uitgeverij

  De meeste zijn 64 pagina's lang.
 7. Integrales

  Die Jan Kordaat van de tweede Jijé-periode is toch een van de coolste striphelden ooit. Hele goeie albums ook. Wel jammer van de vaak mottige inkleuring. (Jammer dat Follet er na twee verhalen mee stopte en heel vreemd dat er nog steeds geen reboot op de markt is).
 8. Achtergrondinfo: leuk of bladvulling?

  Ik heb net (eindelijk) een Little Nemo bundeling uit, en dat begint met een dossier van 144 (!) pagina's. Ik heb me daar doorheen geworsteld aan een tempo van een paar pagina's per dag, soms saai maar regelmatig extreem interessant, ook al ging het zelden over strips. De opvulling achteraan in comicsbundelingen boeit me zelden. Een paar schetsen van personages, wat extra covertekeningen, af en toe een stukje scenario. Tja. Wat ik wel graag lees en soms tegenkom is een uitgebreid voor- of nawoord van de auteurs. En al die Dupuis en andere gelijkaardige integrales zou ik kopen enkel en alleen voor de dossiers. Maar daarvoor zijn ze helaas een beetje te duur (en voor de strips ga ik ze meestal niet kopen).
 9. Prijsverhoging bij Standaard Uitgeverij

  In die tijd (eind jaren 70) verdiende de kostwinner (in Nederland) gemiddeld 700 € netto. Nu is dat 1900 €
 10. Prijsverhoging bij Standaard Uitgeverij

  en inkleurder. en soms is het maar vijf procent.
 11. Integrales

  Die integrales worden natuurlijk ook helemaal niet gemaakt voor "het moderne publiek".
 12. Integrales

  Een paar duizend veronderstel ik. Maar er is wél heel veel promotie rond gemaakt. Dat zou toch moeten geholpen hebben.
 13. Integrales

  Dook de Nero van Kim eigenlijk op in de wekelijkse top 100? Ik heb daar niet echt op gelet. De versie van het album dat bij de knack zat zal het sowieso wel moeilijk maken om een goed beeld van de verkoop te krijgen.
 14. De Komische Strip

  Hun Sherlock Holmes-albums zijn nog net iets leuker. Maar ik denk niet dat die ooit in het Nederlands zijn vertaald.
 15. [Tweede halve finale] pagina 46 vs. pagina 15

  B is teveel kijk-eens-wat-ik-kan-tekenwerk, ietwat verpest door een donkere, onduidelijke inkleuring. Het heeft een eeuwigheid geduurd vooraleer ik doorhad wat er in die vlek op de laatste prent te zien was. Ik kies voor de eenvoud van A. Het is een kunst om veel te zeggen met weinig.
×