Jump to content

De Plastieken Plunk 2015!


Recommended Posts

Nondemiljaar! Luc Cromheecke heeft afgelopen juni op het Stripgids Festival de Bronzen Adhemar gewonnen. Dat wil zeggen dat de Plastieken Plunk beeldjes die hij eigenhandig zal kneden voor de winnaar van 2015 nog meer waard zal zijn.

 

Want ja, ondanks sterfgevallen, de teruglopende bezoekersaantallen van stripbeurzen, teleurstellende beurscijfers en een lichte migraine organiseren de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde en Pulp Deluxe dit jaar opnieuw De uitreiking van De Plastieken Plunk. En dat voor de achtste keer alstublieft!

 

U weet natuurlijk allemaal dat de Plastieken Plunk een prijs is voor de beste kortstrip van het afgelopen jaar en dat winnaars van de vorige jaren nu hoge toppen scheren in stripland. Net zoals u ook al weet dat al die informatie op onze site te vinden is.

 

Wat u nog niet weet is de uiterste inzenddatum om deel te nemen. Wel, die valt dit jaar op 1 november. Kwestie van dat de stripmakers alle heiligen om bijstand kunnen verzoeken.

 

Om deel te nemen dient u zich hier te registreren als deelnemer en het vernieuwde reglement te onderschrijven.

 

Moge de minst kritiek op De Getekende Reep genererende stripmaker winnen!

 

Link to comment
 • 3 months later...

Dames en heren, met gepaste trots stellen wij de affiche voor van de achtste uitreiking van De Plastieken Plunk. Elk jaar maakt een meester van de tekenpen voor ons een oogverblindend ontwerp om nietsvermoedende zieltjes naar de PéPé Soirée te lokken, alwaar elk jaar opnieuw een feest van jewelste uitbarst na het uitreiken van onze felbegeerde prijs. (Het kan zijn dat de gratis drank daar ook iets mee te maken heeft.)

 

Dit jaar wisten we echter de meester te strikken die andere meesters “meester” noemen: Serge Baeken! En we willen niet enkel Serge bedanken. Op de affiche prijken immers ook de logo’s van onze gulhartige sponsors die dit evenement elk jaar opnieuw mogelijk maken. Bovenaan de hoofdsponsors: Eppo, Zone 5300 en Bonte, aangevuld met de niet minder barmhartige: Stroke, De Stripgilde, Kouwe Koffie, Pulp deLuxe, ’t Vlaams Stripcentrum en Lucas Creative.

 

Ondertussen stromen de inschrijvingen binnen en worden we overspoeld met de ene na de andere bovengemiddeld goede strip. De concurrentie dit jaar zal moordend zijn, beste stripmakers, maar laat dat u niet tegenhouden om deel te nemen. Inschrijven kan nog steeds via deze link: http://www.plastiekenplunk.be alwaar je ook alle info omtrent deze prestigieuze prijs kan vinden.

 

PepeSoireeAffichePRINT.jpg

Link to comment
 • 2 weeks later...

Eindelijk zijn ze bekend: de acht finalisten die de annalen van de geschiedenis zullen ingaan als de titanen die het aandurfden mee te dingen naar de Plastieken Plunk 2015. Zwetend en bevend betreden zij het strijdtoneel. Hun namen weerklinken als een bazuinstoot in een nonnenklooster:

 

 • Coralie Laudelout met “De Poppenfabriek”
 • Jeroen Janssen en Hilde Baelen met “Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van de Rwandees die meedeed aan de Afrikaanse Expeditie van Ché Guevara”
 • Floris De Smedt met “Kapitein Ansjovis - Het Spookhuis”
 • Wasco met “Reis naar de maan”
 • Nina Van Denbempt met “Runbeast & Lola in Technoland”
 • Jan van Doorsnpeek met “Wachtkamer”
 • Cecilia Valagussa met “Raas Van Gaverestraat”
 • Valentine Gallardo met “It's not about Cheese”

 

Wat merken wij op aan de inzendingen dit jaar? Dat er minder waren dan anders, slechts 48 strips bereikten ons. Dat ligt uiteraard aan het feit dat de kleine vissen begrepen hebben dat het menens is, De Plastieken Plunk is er voor de giganten onder ons. We merken dat er steeds meer vrouwen van het tegenovergestelde andere geslacht meedoen en dat vinden we meer dan puik. Tevens valt op dat er vier verschillende nationaliteiten op de shortlist staan, waarschijnlijk door de versoepeling van onze taalregels. We merken ook dat de stripmakers onder ons eindelijk doorhebben dat de Plastieken Plunk niet discrimineert op basis van genre. Dit jaar hebben we non-fictie, autobio, journalistiek, avonturenstrips, filosofie, humor en nog van dat. En we merken ook dat er voor het eerst een finalist de regels goed gelezen heeft en de jury heeft trachten omkopen met Italiaanse salami. (Njam, njam Coralie!)

 

En nu is het aan de lezers en de fans en grootmoemoe en nonkel Jef om te stemmen voor de publieksprijs. Die is 50 euro waard. Stemmen kan op onze splinternieuwe site:

 

http://www.plastiekenplunk.be

 

En dat tot 4 december middernacht want op 5 december komen wij allen samen in Café Het Onverwacht Geluk in de Burgstraat 58 te Gent om gratis drank te drinken en de winnaar van De Plastieken Plunk 2015 te overdonderen met lofbetuigingen.

 

Volgen dra: de bekendmaking van onze geëerde jury en korte interviews met de 8 finalisten.

Link to comment

De Wachtkamer vond ik echt tof. Floris en Reis naar de Maan bevielen me ook. De strip van Jeroen Janssen moet ik nog lezen, maar ik vind hem als 'gevestigde waarde' eigenlijk buiten competitie.

 

De Plastieken Plunk is een prijs voor het beste kortverhaal van het afgelopen jaar. Niet voor debuterend of onbekend talent. Iedereen mag meedoen. Als Rosinski iets instuurt op scenario van Alan Moore dan zitten die ook in de running. :-)

 

Wasco is trouwens ook een gevestigde waarde onderhand en Floris heeft gepubliceerd in Robbedoes magazine.

Link to comment

Haha, "Jeroen Janssen" als gevestigde waarde. Ik voel mij toch altijd eerder nog een beginner die er hard voor moet knokken. Eerst maar eens beginnen met die publieksjury om te kopen alvast ... Ai!!! iemand is me al voor geweest :-)

 

Sedert dit jaar kan je de stemgerechtigden nog overtuigen om hun stem te veranderen. ;)

Link to comment
 • 3 weeks later...

Is het al bekend wie deze felbegeerde prijs heeft gewonnen?

 

Floris De Smedt met zijn werk Kapitein Ansjovis heeft alvast de Publieksprijs gewonnen.

Een mooie tweede plaats voor Jeroen Jansen en Hilde Baele met hun Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van de Rwandees die deelnam aan de Afrikaanse expeditie van Che Guevara.

Bij Sint-Joris!

Link to comment

En de Plastieken Plunk zelf was voor Jan van Doornspeek. :)

 

Even z'n reactie van op Facebook kopiëren :

 

"Wat een eer!
Gisteravond werd in het Belgische Gent mijn korte strip "Wachtkamer" bekroont met de Plastieken Plunk. De prijs werd aan mij uitgereikt door striptekenaar Willy Linthout die ook in de jury zat.
De jury vond mijn strip het best omdat het verhaal structuur had.
Een duidelijke richting in het verhaal met aan het eind een verassende twist!
Hoera!!!!
Het beeldje prijkt inmiddels in mijn atelier en met het prijzengeld ga ik lekker shoppen.
Life is good!"

Link to comment

Wat mij opvalt is dat de juryprijs 250 Euro is en de publieksprijs maar 50 Euro. Waarom het geld niet gelijk verdeeld? 

Aha, de eerste keer in acht jaargangen dat die vraag gesteld wordt. :)

 

Goh, de jury kiest nu eenmaal de winnaar van de Plastieken Plunk en die krijgt daarom ook het meeste aandacht. Vergelijk het een beetje met de verdeling van het prijzengeld van pakweg de Gouden Boekenuil (waar er ook een publieksprijs is).

Opvallend trouwens dat nog niemand zowel de Plastieken Plunk als de Publieksprijs kon winnen.

 

@Willy Linthout: ik heet dus blijkbaar hier nog steeds generator.

Link to comment

Corrupte jury's! Allemaal!!

 

Ik had eens het genoegen om te mogen zetelen in die jury. De eerste zin bij het openen van de debatten was "Ik denk dat het duidelijk is wie de winnaar is. Er steekt een inzending met kop en schouders boven uit..." Waarop iedereen bevestigend antwoordde. Een minuut later was er al heel wat minder overeenstemming toen bleek dat we alle vier een andere favoriet hadden  :e007:

Weet je dat er haast dagelijks schoon nieuw dinges staan op www.stripspeciaalzaak.be !

 

 

Link to comment

Ik had eens het genoegen om te mogen zetelen in die jury. De eerste zin bij het openen van de debatten was "Ik denk dat het duidelijk is wie de winnaar is. Er steekt een inzending met kop en schouders boven uit..." Waarop iedereen bevestigend antwoordde. Een minuut later was er al heel wat minder overeenstemming toen bleek dat we alle vier een andere favoriet hadden  :e007:

 

Ja, jullie hebben mooi bijgedragen tot de nieuwe trofee die we zaterdag in het leven geroepen hebben. ;-)

Link to comment

Jan van Doornspeek wint De Plastieken Plunk 2015!

 

Zaterdag 5 december plengden zeven stripmakers bittere en hete tranen. Toen werd immers voor de achtste keer De Plastieken Plunk uitgereikt, de prijs voor beste korte stripverhaal van het jaar. De lachende achtste stripmaker vanop de shortlist nam de prijs mee naar huis.

 

De tranen van één van de zeven huilenden waren iets minder heet want er werd ook een publieksprijs uitgereikt. Het verzamelde internet overlegde kort en stemde toen massaal op Floris de Smedt en zijn strip “Kapitein Ansjovis – Het Spookhuis”. Daarmee won hij een briefje van vijftig euro en een stripalbum van Plunk om zijn waterlanders mee te stelpen.

 

De jury, dit jaar bestaande uit journalist Michael Minneboo en stripmakers Willy Linthout en Joris Vermassen, staken vervolgens een pleidooi af om hun keuze te verantwoorden. Zij prezen de ingezonden stripverhalen om passie en verdienste, maar vonden dat aan nogal veel verhalen op de shortlist een duidelijke structuur ontbrak.

 

Bijgevolg bekroonden zij een verhaal dat een zeer duidelijke structuur had tot winnaar. Jan van Doornspeek was helemaal uit Nederland naar Gent gekomen en sprong een gat in het plafond van café ’t Onverwacht Geluk toen hij vernam dat “De Wachtkamer” de felbegeerde prijs in de wacht sleepte. Een door geestelijke vader zelf gekneed beeldje van De Plastieken Plunk en 250 euro werden in de schimmige nacht van onze Belgische economie naar de Nederlandse tegenhanger ervan overgeheveld.

 

Voor het eerst werd ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt: De Dieter van der Ougstraete Award. De prijs werd vernoemd naar de eerste winnaar ervan. Deze prijs, een bon van 50 euro voor tekenmaterialenwinkel Lukas Creative wordt in de toekomst uitgereikt aan iemand die wilskracht, toewijding, talent en stamina vertoond heeft, maar toch naast de prijzen greep. Publiek en jury’s zijn immers niet onfeilbaar.

 

Dieter van der Ougstraete haalde de afgelopen jaren vier keer de shortlist en heeft tot nog toe niet één keer gewonnen. Bovendien lag hij op de uitreiking van de award thuis, ziek te bed.

 

De organisatie en alle aanwezigen hebben een gebedje voor hem gepreveld, hem veel beterschap gewenst en hebben zich vervolgens kapot gefeest op de Pépé Soirée.

 

Iedereen was fantastisch.

 

De organisatie

 

PS: Meer foto’s en een filmpje van de uitreiking hier: http://www.plastiekenplunk.be/item/jan-van-doornspeek-wint-de-plastieken-plunk-2015

Link to comment

 

Voor het eerst werd ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt: De Dieter van der Ougstraete Award. De prijs werd vernoemd naar de eerste winnaar ervan. Deze prijs, een bon van 50 euro voor tekenmaterialenwinkel Lukas Creative wordt in de toekomst uitgereikt aan iemand die wilskracht, toewijding, talent en stamina vertoond heeft, maar toch naast de prijzen greep. Publiek en jury’s zijn immers niet onfeilbaar.

 

Dieter van der Ougstraete haalde de afgelopen jaren vier keer de shortlist en heeft tot nog toe niet één keer gewonnen. Bovendien lag hij op de uitreiking van de award thuis, ziek te bed.

 

De organisatie en alle aanwezigen hebben een gebedje voor hem gepreveld, hem veel beterschap gewenst en hebben zich vervolgens kapot gefeest op de Pépé Soirée.

 

 

 

:e007:  :e007:  :e007:  :e005:

Weet je dat er haast dagelijks schoon nieuw dinges staan op www.stripspeciaalzaak.be !

 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...