Jump to content

de sociale kring in het Vlaamse beeldverhaal


cinco

Recommended Posts

Waarom specifiek het Vlaamse beeldverhaal weer? Omdat die veel overeenkomsten hebben om te vergelijken.

Het is makkelijker om op vlak van inhoud parallellen te trekken tussen Kiekeboe, Nero, S&W en Jommeke dan tussen Robbedoes, Asterix, De Blauwbloezen en Lucky Luke.

 

Anyway, hoe groot is de sociale kring van die Vlaamse stripfiguren met hun 100+ albums? En dan focus ik op hun band met bijpersonages die regelmatig terugkeren.

Bij S&W is dat redelijk pover. Buiten hun kernclubje van Suske, Wiske, Lambik, Sidonia, Jerom en Barabas krijgen ze slechts heel occasioneel te maken met mensen waar ze een vrienschapsband mee hebben doorheen de reeks. Ik denk aan Arthur, de Van Zwollems, Theofiel Boemerang en Sus Antigoon. Er zijn er natuurlijk nog, maar veel van deze nevenfiguren wonen nog niet eens in de buurt (Arthur) of in onze wereld. (Sus Antigoon)

En vaak zorgen ze dan ook nog eens voor extra problemen. (de Van Zwollems, Theofiel Boemerang)

En waar wonen S&W eigenlijk? Ergens in een buitenwijk van Antwerpen? Ze kennen daar zo te zien amper mensen in de buurt.

 

Jommeke daarentegen kent heel Zonnedorp, van de rijke bourgeoisie (Elodie Van Stiepelteen en Odilon) tot de marginalen aan de rand van de maatschappij. (Kwak en Boemel)

En alles daar tussenin. Zelfs Mie Gazet van de krantenwinkel is recent mee op avontuur gegaan.

Ook Urbanus is beroemd (of berucht) in Tollembeek dat een heel uitgewerkt sociaal weefsel heeft met alles en iedereen die je in zo een dorp terugvindt vertegenwoordigd door een kenmerkend personage. (de burgemeester, de pastoor, de cafébaas, de leraren van het lokale schooltje, de klasgenoten, bakker Adolf, nonkel Fillemon...) Ook Urbanus kent zoals Jommeke zowel het rijk volk (barones Pif de Zwif) als de clochards. (Jef Patat)

 

Daar waar Jommeke en Urbanus op vaste locaties wonen, daar durft een figuur als Nero wel eens regelmatig van woonplaats te veranderen. Blijkbaar verhuizen zijn naaste vrienden dan ook gewoon mee. Voor Jan Spier betekent dat gewoon zijn frietkraam verplaatsen. (heeft hij buiten die frietkraam wel een woonst en is die ooit in beeld geweest?) Tuizentfloot vermoed ik dat regelmatig uit zijn huurwoning wordt gezet en dan telkens opnieuw een andere woning krijgt toegewezen. Doorheen de Stallaertjaren kregen we het huis van Tuizentfloot te zien en zoals te verwachten was, was het redelijk bizar ingericht.

Oliepul woont op zijn boot en de Pheips aan de Louizalaan in Brussel, maar ze zijn altijd wel snel bij huize Nero als dat nodig is. Hetzelfde geldt voor Van Zwam, maar die heeft zijn Porsche natuurlijk. Nero heeft een hechte kern aan vaste contacten, maar daarbuiten ziet hij andere bijpersonages maar heel zelden. De Ijzeren Kolonel is al wel eens het kanaal overgestoken om Nero bij te staan en achteraf wafels te eten, maar figuren zoals Amadeus Moderato, Tjeef met de Kleppe of Timotheus de waarzegger houden het op een zeldzame cameo in de achtergrond. Ook andere figuren uit de reeksen van Sleen zoals Bolleke of De Lustige Kapoentjes hebben al eens aangeschoven aan de wafeltafel, wat betekent dat ze allemaal deel uitmaken van het Nero-universum. Al spelen ze geen echte rol in de albums, toch is hun aanwezigheid als figurant bij belangrijke momenten (zoals de inhuldiging van het Nero-standbeeld in Hoeilaart) een teken dat er een vorm van vriendschap bestaat tussen hen en de Nero-clan. Die vriendschap zal waarschijnlijk meer vorm krijgen tussen de albums dan in de albums.

 

Dan hebben we ook nog de Kiekeboes. Hun buren spelen regelmatig een belangrijke rol, en Fanny heeft in de tweede helft van de stripreeks ook haar eigen vaste vriendenkring (Alanis, Jens, Tomboy) ontwikkeld los van het kerngezin. Nopel speelt dan al weer sinds het prille begin met Joeksel en Froefroe, al waren die kinderrollen vooral in het begin van de reeks een grote factor in verschillende albums. Kiekeboe zelf heeft vooral last van de nevenfiguren waar hij mee te maken krijgt. (Van Der Neffe, Goegebuer, Van de Kasseien) Met nonkel Vital heeft hij een soort van vriendschap, al brengt dat ook vaak extra problemen met zich mee. Charlotte lijkt dan weer wat geïsoleerd als huismoeder. Daar waar de moeder van Jommeke nog een vriendschap kan onderhouden met de moeder van Filiberke, daar lijkt Charlotte vooral toegewezen op haar rol in het gezin. Er zjjn wel pogingen geweest om haar sociaal contact buiten huis uit te breiden, maar dat was nooit echt blijvend. Vreemd toch. Want zelfs Eufrazie heeft Netteke. Dus een (zelfverklaarde) vrijgevochten vrouw als Charlotte zou toch ook wel haar eigen contacten mogen hebben buiten het gezin net zoals al de anderen ten huize Kiekeboe.

Link to comment
1 uur terug, TDPB zei:

Wat opvalt is dat de kinderen (Jommeke, Suske en Wiske, Petoetje en Petatje, Konstantinopel maar bvb ook Paulientje uit Kampioenen en Vertongen) eigenlijk geen vrienden van dezelfde leeftijd lijken te hebben (buiten de rest van de cast dan).

 

Als Jommeke dan eens iemand anders van zijn eigen leeftijd tegen het lijf loopt, dan eindigt het zo.

 

afbeelding.png.ab5c6785286a843a541d7c549df312d2.png

 

De slag is zo hard dat zijn kleren van kleur veranderen.

 

 

 

 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...