Jump to content

Erquy


Recommended Posts

Bretagne is een streek waar tal van striphelden hun roots liggen. Denk maar aan de toren van Eckmül die in het echt in ... Eckmül staat.

Van Asterix, zijn trouwe visleverancier Kostunrix en het dorp van de onverzettelijken is al lang bekend dat ze zich in Bretagne bevinden. In de serie wordt ook geregeld verwezen naar de stad Rennes (Condatum), waar o.a. Kostunrix zijn oudste zoon studeert.

Het stond dus geschreven dat verschillende plaatsjes zouden strijden om de titel van woonplaats van Asterix & Kostunrix.

 

Uderzo beweerde origineel zelf dat het losweg gebaseerd was op zijn herinneringen uit de tweede wereldoorlog.  Een echte plaats kon hij niet aanwijzen. In het dorpje Erquy merkten de bewoners van het dorp, vooral rond de bloeiende vishandel/traiteur, dat er meer en meer toeristen kwamen die met een strip in de hand de kustlijn begonnen te vergelijken met wat ze lazen in de strips.

Pas in de jaren 90 ging er een lokale wetenschapper met een zware culinaire liefde voor vis op zoek naar wetenschappelijk bewijs.

Zo leken de rotsen op het voorblad sterk overeen te komen met de 'Pointe des Trois Pierres'.

 

image.thumb.png.c049f72fe442c4b28b5930c2487d20ec.png

 

Het gaat verder. Er zijn oude Keltische verdedigingssleuven die eeuwen voor Christus zijn gegraven en die bewijzen dat hier een lange traditie van onverzettelijkheid en visvangst bestaan heeft sinds de oudste tijden. 

image.png.3cb3ed00c0b58a17ddfd256e1749f58e.png

Maar er is ok het Camp de César. Volgens de overlevering de locatie waar Julius Caesar zijn troepen terug verzamelde na de verovering van Gallië. Een gebeurtenis die gelukkig niet in de strips verteld wordt, maar waarvan het gebrek aan snorgroei onder onze neuzen een getuige van is. Gelukkig heeft de rijke vis-cultuur het overleefd.

 

Uderzo beweerde dat hij het dorp op instructie van Goscinny maar ergens zonder nadenken aan de zee geplaatst heeft. Uiteindelijk blijkt hij wel tijdens de tweede wereldoorlog, samen met zijn broer, tijd doorgebracht te hebben in de regio.

In 1996 nodigen de Figaro en lokale notabelen daarom Uderzo uit voor een helikoptervlucht en een overheerlijke, verse, vismaaltijd. Uderzo, zoals bekend een groot liefhebber van luchtvaart en vis, deed did ook effectief.

 

Quote

 «Là, il a admis que la fiction calquait parfaitement avec la réalité. Après, je pensais qu'il ne ferait plus de clin d'oeil à Erquy. Au contraire, ils se sont multipliés jusqu'à l'avant-dernier album (le33e), où les trois pierres sont en parfaite perspective avec le Cap et le Camp de César». Le ciel, lui, est bien entendu tombé sur la tête. Bref, ne venez pas contredire Jean-Pierre Allainix ou soutenir une autre thèse. «Ça ferait une belle bagarre. Mais mes adversaires seraient obligés de rendre les armes, convaincus par toutes ces similitudes. Ce serait à eux de payer le banquet, avec des sangliers, bien sûr!». Mais sans Assurancetourix...

 

Dus Erquy is het dichtste wat je bij het dorp van Asterix kan geraken.

 

image.thumb.png.3a593385fdf2383fb0572fa0b5ea4bfb.png

 

En ook mooi om te zien is dat na al die eeuwen, het werelderfgoed van de vishandel nog altijd aanwezig is in Erquy.

 

 

image.thumb.png.6288fe76c5909d48ada941e7834611ff.png

 

Een mooie, eervolle, verse industrie, die nu bedreigd wordt door een milieu-onvriendelijke papierhandel. Neem daarom onderstaande link en stem  op Kostunrix of verander je stem naar Kostunrix!

 

 

 

 

 

Link to comment
3 uren geleden, Ambreville zei:

 

image.thumb.png.6288fe76c5909d48ada941e7834611ff.png

 

 

Een mooie, eervolle, verse industrie, die nu bedreigd wordt door een milieu-onvriendelijke papierhandel. Neem daarom onderstaande link en stem  op Kostunrix of verander je stem naar Kostunrix!

 

 

Het heeft er niets mee te maken, maar die papierhandel is volgens mij niet milieu-onvriendelijker dan e-books, zelfs al lijken er voor e-books geen bomen te worden gekapt. (Het gebeurt wel, voor de grondstoffen).

 

IMG_20210524_112912.jpg

 

20 Staggering E-Waste Facts in 2021

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...